Рисан – люлката на цивилизацията около Которския залив

Ако възнамерявате да посетите Черна гора, и Которския залив в частност, то освен основния град Котор и чудесния курорт Херцег Нови, заслужава да посетите и малката перла Рисан. Рисан се намира почти по средата на пътя между Херцег Нови и Котор и някога е бил доста голямо пристанище. Днес градчето може да се определи като полу-заспало населено място, където пребивават предимно новопостроени къщи и  вили за изкарване на уикенд и почивки. Рисан също се издига по малък хълм, като в най-долната му част е чудесната крайбрежна алея, осеяна с шепа кафенета. Бил първата столица на Илирия, Рисан е и най-старото селище в Которския залив, като именно тук през 228г. преди Христа кралицата на илирийците, Теута, се самоубива след като губи битката срещу римляните. След тези събития тези земи са включени в пределите на римската провинция Далмация, докато през 9-ти век Рисан /тогава носещ името Рисиниум/ не попада под ударите на сарацините, които го разрушават.

Рисан

На снимката: Панорама към Рисан от високо;

Как да стигнете до Рисан:

Освен ако нямате намерение да посетите Черна гора и крайбрежието с автомобил, то най-лесната друга опция за достигането до тази част на страната е чрез автобус. Има редовни линии, които пътуват по крайбрежието на Которския залив, свързвайки Котор и Херцег Нови. Автобусите спират на главната улица в Рисан, където са съсредоточени доста на брой магазинчета.

Рисан

На снимката: Крайбрежната алея на Рисан и изглед към залива;

Къде да пренощувате в Рисан:

Рисан е малко градче и няма да ви е нужно много време, за да го разгледате. Няма да ви трябва много време и за да разгледате голямата местна забележителности Вила Урбана. Ако все пак решите да останете тук за по-дълго време и се чудите къде да пренощувате, то една от приемливите за това опции и хотел Теута. Хотелът е разположен на крайбрежната линия и предлага основните удобства, които са нужди за всеки турист. В хотела няма къде да хапнете, но за целта на близо по крайбрежната алея има достатъчно кафенета, където да се освежите и да заредите силите си.
Забележителности в Рисан:

Останки от римското минало на Рисан под формата на чудесни компилации от мозайки, датиращи от 2-ри и 3-ти век след Христа могат да се видят във Вила Урбана. Вилата е отворена само в периода между май и октомври, като работи от 8.00 часа сутрин до 20.00 часа вечер. Билетите за вилата са по 2.00 Евро, като деца под 12 години влизат безплатно. Има 50% намаление  за групи.

Рисан

На снимката: Една от мозайките във Вила Урбана;

Вила Урбана се намира недалеч от главния път в Рисан. Вилата се състои от централен двор, или атриум, с няколко странични помещения. Мястото е първоначално изкопано през 1930г., като са разкрити пет отделни мозайки, четири от които са почти напълно завършени. За съжаление, мозайките пострадват по време на земетресението от 1979г., което си личи и от разкъсванията им. На западната (с изглед към морето) страна има мозайка в недобро състояние, представляваща римска розетка, изобразяваща нещо като слънце или цвете. От другата страна на вилата, в бившата трапезария, първата от най-непокътнатите мозайки представя серия от черно-бели карирани модели. Интересно е да се отбележи, че един от ъглите на стаята е оставен без орнаменти, което предполага, че това пространство се е ползвало само от слугите. В съседната стая, която е била определена за жилищните помещения, красива подробна мозайка впечатлява с мотиви от морска флора и лозови листа. Тук може да обърнете внимание на датиращия от 7-ми век саркофаг, в който е намерен скелет /последният обаче е преместен след откриването му/. В третата стая, която също разполага с голяма черно-бяла шахматна мозайка, се намира звездата на мястото. Тук има голяма квадратна мозайка от теракотени плочки, размесени с цветни розетки, като в центъра се намира изключително рядкото изображение на излегналия се Хипнос- бог на съня. Тази стая е била стая, или дормиториум.

Рисан

На снимката: Мозайката с бог Хипнос;

Повече информация за Херцег Нови може да бъде намерена на следния интернет адрес: https://montenegrotours.com/risan/;

Ако планирате да пътувате с автомобил в тази част на Европа, може да намерите интересна информация за автомобилна обиколка в следната тема на нашия сайт.

Ако търсите място за нощувка в Рисан, то винаги може да проверите на сайта Booking.com като кликнете тук.   Ако резервирате през така посочения линк, ще имате възможност да получите обратно до 3% от стойността на вашата резервация!

Рисан

Важно: Статията предоставя информация за Рисан, Черна гора. Тук ще намерите полезна информация за града, за неговото разположение, как да достигнете до него, както и информация за забележителностите на Рисан. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Рисан, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: