Роршах – езерото Констанц, Швейцария

Роршах е средновековен пристанищен град в подножието на Роршахер Берг /Rorschacher Berg/, разположен в южната част на езерото Констанц. Градът разполага с няколко красиви градини покрай самото езеро, широка алея за разходка покрай езерото, добър набор от хотели, както и съоръжения за ветроходство, гребане, плуване, риболов и уиндсърфинг. Пътническите кораби преминават през Роршах на път за Германия, Австрия и Лихтенщайн. Знаменитото миналото на Роршах намира логично отражение в неговите сгради, които включват Kornhaus- хамбар, построен през 1746; бившата обител Марияберг /Mariaberg cloister/, както и датиращите от 18-ти век красиво украсени къщи с цветни прозорци, разположени по протежение на Хауптгасе  /Hauptgasse/- главната улица тук.

Роршах

На снимката: Град Роршах е един от основните швейцарски градове на езерото Констанц;

Най-доброто време за посещение:

Най-доброто време за посещение на град Роршах е през летните месеци, когато всички градини покрай езерото са изпъстрени с различни цъфнали цветя и когато е по-удачно да се разходите с колело по брега на езерото, или просто да се качите за кратка разходка на някое от многобройните корабчета, които обикалят целодневно езерото Констанц.

Транспорт:

Роршах е свързан чрез влакове с някои от най-големите съседни градове, като Санкт Гален, Санкт Маргаретен и Романсхорн. Зъбчата железница, която оперира по маршрута Роршах-Хайдн-Бан, достига до Хайдн, разположен на 800 метра над морското равнище. През 1856 г., гарата на Роршах се превръща в крайна точка на линията Цюрих-Санкт Гален. Дори на по-ранен етап влакови вагони са били транспортирани над езерото Констанц и по този начин е било възможно да се достигне Хайдн от Франкфурт или Берлин, без смяна на влакове.

Ако пътувате с кола, то трябва да следвате магистрала A1, която преминава  в близост до южната част на Роршах. Въпреки това, трябва да вземете в предвид, че градът не разполага с директен изход от магистралата и ще трябва да слезете от магистралата при Санкт Гален или Санкт Маргаретен и да следвате по-малките пътища към Роршах.

Роршах също има пристанище, което се обслужва от пътнически фериботи. Последните пътуват до близките градове от швейцарската и германската страни на езерото и се използват от туристите не само като опция за транспорт, но също така и като възможност за опознаването на езерото и шанс да се разгледа езерото и неговите градовете от различен ъгъл.

Роршах

На снимката: Корнхаус /Kornhaus/- една от основните забележителности на Роршах;

След като сте в Роршах, лесно можете да разгледате града пеша. Роршах не е голям град и неговите основни забележителности могат да бъдат достигнати без много усилия. Градът няма свой собствен обществен транспорт, така че ще трябва да се придвижвате из града само пеша или с вашия собствен автомобил. Трябва да знаете, че вземането на колело под наем е доста популярна услуга тук, тъй като ви позволява бързо проучване на града,а и няма да се занимавате с намирането на места за паркиране на вашия автомобил. Можете да наемете колело на гарата на Роршах, намираща се на ул. Churerstrasse 17, или на още няколко места в града. В зависимост от типа на колелото, което искате да вземете под наем /дали е за възрастни или деца/, наемната цена варира, но обикновено тя се движи около 30.00 CHF.

Търсите хотел в Роршах?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

В района на Роршах започват и свършват и множество пешеходни маршрути. Един от тези маршрути е включват Via Jacobi (един от маршрутите на Пътят на Свети Джеймс), Alpenpanoramaweg до Женева, а както и Rheintaler Höhenweg до Сарганс.

Роршах

На снимката: Железопътният транспорт до Роршах е една от най-добрите опции за достигане до града, като гарата се намира до самото езеро Констанц;

Къде да отседнете или да вечеряте в Роршах:

1/ Hotel Mozart

Отворен през 1986 г., този комфортен хотел със собствен паркинг се намира между главната улица на града и езерото. Сградата е добре поддържана и разполага със средни по размер стаи, като осем от тези стаи са с изглед към езерото. Старовремската атмосфера на разположеното в хотела Кафе Моцарт /Cafe Mozart/ допълва богатата гама от известните сладкиши. Друг специалитет тук е чаят- предлагат се 19 разновидности, включително с есенция от киви, липов цвят, както и чай от листа, отглеждани в подножието на връх Еверест. Заведението предлага и някои лесни за приготвяне ястия.

Адрес на хотела: Хафенцентрум /Hafenzentrum/, 9400 Роршах, Швейцария;

Телефон на хотела: +41 71 844 47 47;

2/ Parkhotel Waldau

Това провинциално имение е построено след Втората Световна война като частно училище за момчета, а след това се трансформира в петзвезден хотел. Хотелът е разположен на хълм с изглед към езерото, на 6 км (4 мили) югозападно от центъра. Като първокласен хотел, Parkhotel Waldau има далеч по-големи и по-добре обзаведени стаи и по-просторни и добре оборудвани бани, отколкото описания по-горе хотел Моцарт. В допълнение, той има всички удобства на луксозен хотел (включително  плувен басейн, тенис кортове), с които никой друг хотел в града може да се конкурира. И ако това не е достатъчно, то Parkhotel Waldau също има най-добрата и най-разнообразна кухня в града.

Адрес на хотела: Seebleichestrasse 42, 9400 Роршах, Швейцария;

Телефон: +41 71 858 70 70;

Знаете ли, че:

Град  Роршах е получил правото да развива свой собствен пазар през 947 година?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Корнхаус /Kornhaus/;

2/ Бившето бенедиктинско абатство Марияберг;

Допълнителна информация за Роршах може да бъде намерена на следния туристически сайт: https://www.tourist-rorschach.ch.
Важно: Статията предоставя информация за швейцарското градче Роршах, разположено на езерото Констанц. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, как да стигнете до града и какво да видите в него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Роршах

В случай че търсите хотел в Роршах, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Роршах, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: