Русийон – Прованс, Франция

Герб на Русийон: Русийон

 

Русийон е едно от най-известните провансалски градчета, като славата му се дължи преди всичко на неговите цветове. Построен е в средата на това, за което се твърди, че е най-големият и най-богат залеж на природна охра в света. Градчето е бил важен център в търговията с пигменти на този железен оксид. Доказателство за това са впечатляващите цветове на местните къщи. Има 15 или 16 нюанса, вариращи от бяло, през жълто, та до червено и лилаво. Улица от центъра на градчето води директно до скалите от охра във Val des Fées или долината на Феите. В района има и добре маркирана пътека – Le Sentier de Aiguilles – представляваща пешеходен маршрут /изминава се за около половин ден/, определен от Природен регионален парк Люберон (contact@parcduluberon.fr, www.parcduluberon.com), като по протежение на пътеката има табели, предоставящи информация за формирането и използването на охрата.

Русийон

На снимката: Русийон;

Въпреки че до голяма степен е заменена със синтетика, естествената охра все още е високо ценена. Местната фабрика в покрайнините на градчето произвежда около 2000 тона годишно и може да бъде посетена, ако решите да дойдете в Русийон. Повече информация за фабриката: The Mathieu Factory, Conservatory of Applied Pigments and Ochres, Association OKHRA, 84220 Русийон, info@okhra.com, www.okhra.com.

Русийон

Русийон

На снимките: Из уличките на Русийон;

Съвет:

Русийон е живописно градче със стръмни и тесни улички, като някои от тях /като Rue de l’Arcade/ са покрити. В градчето не се допускат автомобили, като има изкачване от паркинга към централната част, така че се подгответе физически. Имайте в предвид, че Русийон е популярна дестинация. Ако решите да го посетите през летните месеци, опитайте се да дойдете по-рано /или по-късно/, за да избегнете тълпите от хора.
Как да стигнете до Русийон:

Русийон се намира на 46 км. югоизточно от Авиньон. Поемете по път N100 в посока Апт, като при Понт Жулиен /древен римски мост с три арки/ трябва да завиете наляво по път D108 и да следвате знаците към Русийон. Местни автобуси, обслужващи района, спират именно на това кръстовище, което се намира на около 5 км. от града.

Туристическа информация:

Туристическият офис в Русийон се намира на Place de la Poste, 84220 Русийон, телефон: 33 04 90 05 60 25, факс 33 04 90 05 63 31, ot-roussillon@axit.fr, www.roussillon-provence.com.

Русийон

Русийон

На снимките: Из маркираната пътека „Le Sentier de Aiguilles“ край Русийон;

Пазар в Русийон:

Всяка сряда сутрин в Русийон се провежда малък пазар. Мястото- центъра на града.

В случай че се нуждаете от хотел в Русийон, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Русийон

Важно: Статията предоставя информация за Русийон, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Русийон, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: