Руската църква на Светата троица – град Атина, Гърция

Все още използвана от руската общност, руската църква на Светата троица е била навремето най-голямата църква в град Атина. Построена през 1031г. от семейство Ликудиму /наричано понякога Никодиму/, църквата е разрушена по време на земетресение през 1701г. През 1780г. турския управител Хаджи Али Хасеки частично разрушава църквата и използва материалите за строеж на защитна стена около града. По време на обсадата на града през 1827г., църквата пострадала още повече в резултата на гръцки снаряди,  изстреляни от Акропола.

руската църква на светата троица

На снимката: Руската църква в Атина;

Църквата остава изоставена, докато руското правителство не я възстановява 20 години по-късно. Църквата е открита под името „Църква на Светата Троица”. Църквата представлява голяма кръстовидна сграда, като най-необичайната й част е широкият купол, който достига до 10 метра в диаметър.

 

Руската църква на Светата троица

На снимката: Красиво декорираният таван на църквата;

Интериорът на църквата е бил украсен от баварския художник Лудвиг Тирш. Отделената камбанария към църквата датира също от 19-ти ве, като самата камбана е дар от цар Александър II.

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Filellinon 21, Атина, Гърция;

Телефон: +30 210 323 1090;

Работно време:

От понеделник до петък, от 7.30 часа до 10.00 часа;

Събота и неделя, от 7.00 часа сутринта до 11.00 часа;

Затворена на основните официални празници;

Цена на входните билети:

Безплатен достъп;

Как да стигнете до Руската църква:

-Чрез тролейбус /вземете линии 1, 2, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 15, 18/;

-Чрез метро /станция Синтагма/;
Руската църква на Светата троица

Важно: Статията предоставя информация за руската църква на Светата троица – град Атина, Гърция. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време на църквата и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Атина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно руската църква на Светата троица – град Атина, Гърция, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: