Сакро Монте, езерото Орта

Сакро Монте на езерото Орта е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Типични и характерни за северна Италия и областта Тичино в южна Швейцария, този вид хълмове-светилища са имали за цел да възродят и покажат различни религиозни сцени чрез картини, стенописи и теракотени статуи в цял ръст. Последните са красиво боядисани и представляват наистина интересна гледка.

Сакро Монте

На снимката: Сакро Монте на езерото Орта се състои от 20 параклиса;

Вдъхновен от Сакро Монте в близкото Варало, където има 44 параклиса, построяването на Сакро Монте на езерото Орта /което е посветено на живота на Свети Франциск от Асизи/ започва през 1590г. Работата продължава в продължение на 200 години, като последният 20-ти параклис е завършен през 18-ти век. Все пак трябва да се отбележи, че мястото може да не отговори на всеки вкус. Фигурите в човешки размери може да ви се сторят леко странни. Въпреки това тишината и спокойствието на Сакро Монте, както и прекрасната гледка към езерото, острова и планините правят това място задължително за посещение.

Сакро Монте

На снимката: Параклис номер 15;
Ако добре си планирате времето и имате повече късмет, може да се окажете и единствените посетители тук и да споделите спокойствието на мястото и красивата гледка само с персонала по поддръжка, както и с 379-те теракотени фигури. Препоръчваме ви да дойдете тук в късна сутрин, както и да обядвате в местния ресторант.

Сакро Монте

На снимката: Една част от теракотените фигури в пълен размер,

Интересна история за Сакро Монте:

Немският философ Ницше прекарва известно време тук през пролетта на 1882г., заедно с млада рускиня на името Лу Саломе, която е била придружавана от майка си и общ приятел. Саломе и Ницше прекарали няколко часа сами на Сакро Монте в една следобед, като той споделил увлечението си към момичето. Оказало се обаче, че чувствата му не са споделени, като се счита, че тази неприятна случка се отразила на работата му и това може да се види ясно от работата му през следващите месеци.

Полезна информация за посещение на Сакро Монте:

Адрес: Via Sacro Monte, 28016 Орта Сан Джулио, Италия;

Телефон: +39 0322 911960;

Сакро Монте

Важно: Статията предоставя информация за Сакро Монте, разположен на брега на езерото Орта, Италия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до нея, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Сакро Монте, разположен на брега на езерото Орта, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около Сакро Монте, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: