Саксонските градини – град Варшава, Полша

Саксонските градини във Варшава (Ogród Saski) са изградени в периода между 1713г. и 1733г. от Август II Силния по дизайн на Ян Кшищоф Науман и Матеус Даниел Пьопелман. Първоначално кралски градини към двореца Морсжтин, те се превръщат в основа на проект на бароково градоустройство във Варшава, известен като Саксонската Ос. През 1727г. саксонските градини се превръщат в първия публичен парк в Полша.

Саксонските градини

Саксонските градини

Саксонските градини

На снимките: Саксонските градини във Варшава;

По време на управлението на Август III, Карол Фредерик Пьопелман изгражда тук летен театър, който остава на това място до 1772г. Между 1816г. и 1827 г. Джеймс Савидж преустройва градините в  английски стил. През 1870г. те са украсени допълнително от огромен дървен летен театър, който е разрушен през септември 1939г., в началото на Втората световна война.

Саксонските градини днес са декорирани с 21 барокови пясъчник статуи, направени от скулптури, сред които и Ян Йержи Плерш през 1730г. Преди време тук е имало много повече статуи, но част от тях са отнесени в Санкт Петербург от маршал Суворов, който

Превзема Варшава по време на въстанието, водено от Тадеуш Костюшко през 1794г. Освен това тук може да видите и гробницата на Незнайния воин, където е положено  тялото на войник, загинал в отбраната на Лвов  (1918-19г.). То е поставено на 2-ри Ноември 1925г.

Саксонските градини

На снимката: Паметникът на незнайния войн;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Ogrod Saski, Варшава, Полша;

Как да стигнете до градините:

-Чрез автобус /използвайте линия 107, 119, 127, 128, 160, 171/;

-Чрез трамвай /използвайте линии 15, 18, 35 и 36/;Важно: Статията предоставя информация за Саксонските градини във Варшава. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 14 Март 2017г.

Търсите хотел във Варшава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Саксонските градини

По-долу може да видите интерактивна карта относно Саксонските градини във Варшава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: