Саламанка – историческото лице на Испания

Саламанка е град, който е разположен в Западна Испания. Основан в дълбока древност от келтското племе вакеи, градът се разраства през годините и заема важна роля в историята на Иберийския полуостров и Испания. През 8-ми век Саламанка бива превзета от маврите, което допринася и за съвременния облик на града. Към момента населението на Саламанка е около 200 000 души, което го нарежда като втория по население в област Кастилия и Леон след Валядолид.

Саламанка

На снимката: Град Саламанка /с Катедралата/ и преминаващата покрай града река Тормес;

Много хора определят Саламанка като „историческото лице на Испания“. И това като че ли не е случайно. Целият град /а той не е много голям/ е изпълнен с множество архитектурни и исторически шедьоври. Именно поради тази причина не е случайно и че целият стар град на Саламанка е включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство на човечеството. Когато се говори за забележителностите на град, то може да се започне с местния университет. Създаден през 13-ти век Университетът на Саламанка е най-старият в цяла Испания и все още функционира. Известни фигури като Христофор Колумб и Мигел де Сервантес са тясно свързани с този университет.

Саламанка

На снимката: Входът на Университета на Саламанка – най-старият университет в Испания;

Все пак ако решите да посетите Саламанка и да се разходите из града, започнете своето посещение от Плаца Майор – централният площад на града, определян като най-красивият площад в цялата Испания. Площадът, заедно с заобикалящите го сгради, е изцяло осветен нощем, което прави нощното му посещение задължително. Тук са разположени множество кафенета, където може да си починете и да се насладите на атмосферата на града.

Саламанка

На снимката: Плаца Майор, особено впечатляващ нощем, когато бива изцяло осветен;
В близост до централния площад на Саламанка е разположен централният градски пазар, който е заел мястото на стария исторически пазарен площад. Други забележителности, които заслужава да посетите в града са старата и новата катедрала. Старата Катедрала на града, датираща от 12-ти век, съдържа елементи, препращащи към известната църква-джамия Света София в Истанбул. Новата катедралата на града е изградена между 16-ти и 18-ти век и е подвластна на бароковия и готическия стил.

В Саламанка може да се види и нещо, което едва ли може да видите другаде- така наречената Къща на мидите. Изградена в типичния за града стил „Платереско“, фасадата на къщата съдържа 300 миди. Според местната легенда под черупката на една от мидите има поставена унция злато. Може би тази легенда не е случайна, тъй като преди време се е смятало, че поставянето на злато в основата на сграда носи късмет.

Най-доброто време за посещение: 

Пролет, лято и есен. През пролетта и есента температурите по-поносими отколкото през горещите летни месеци, но това е характерно за цяла Испания.

Транспорт:

Саламанка не е голям град и лесно може да бъде разгледан пеша. За това до голяма степен допринася и фактът, че всичко по-големи забележителности на града са разположени близко една до друга в историческия център на града.

Ако все пак решите, че не ви се ходи пеша, то имайте в предвид, че Саламанка има добре изградена мрежа от градски транспорт. Автобусите на градския транспорт обикновено се движат от 7.15 ч. сутринта до 23.45 ч. вечер. Разписанието не е еднакво всеки ден от седмицата и затова се информирайте допълнително за него. Ако желаете да разгледате нощна Саламанка, то в града се движи и нощен автобус, означен с буквата „N“, който се движи всеки ден от 23.30 ч. до 03.00 ч. , а през дните четвъртък, петък и събота, както и на официални празници- от 23.30 ч. до 04.00 ч. Стойността на автобусния билет е 1.05 Евро, като билетът се закупува директно от шофьора на автобуса. За това е добре да носите дребни монети в себе си, за да улесните закупуването на билет и връщането на ресто евентуално. Ако сте планирали да ползвате автобусния транспорт повече от веднъж, добра идея е да си закупите карта за пътувания, като с нея спестявате пари. Картата може да бъде за 5 или 10 Евро, като се чекира в самия автобус. Карти по принцип се закупуват от бюрата на местния градски транспорт /Salamanca de Transportes/.

Саламанка

На снимката: Тези малки автобуси са част от градския транспорт на Саламанка и се движат из тесните улици на града;

За разглеждането на Саламанка може да използвате и такси. Такси може да бъде хваната на улицата или поръчано по телефон. Тарифата на такситата е обявена в самата кола, като се предлагат услуги не само в рамките на града, но и извън него. Много често се слагат допълнителни такси в зависимост от това дали е ден или нощ, дали е празник или не.

За придвижване в Саламанка през лятото може да използвате и една интересна опция- туристическо влакче. То тръгва от Плаца де Аная и обикаля из целия град.

Храна и напитки:

Разположението на Саламанка във вътрешността на Испания и Иберийския полуостров са допринесли и за оформянето на „кухнята“ на този град. Провинция Саламанка има доста разнообразен релеф, преминаващ през обширни пасища и земеделски райони и достигайки до планински масиви. Всичко това допринася за голямо многообразие от произвеждани в тази област продукти. Саламанка е един от най-известните райони в Испания по отношение на производството на шунка.

В Саламанка може да опитате от Хорнацо- осолен изпечен сладкиш, който се предлага много често с яйца, шунка, пиле или бекон. Опитайте и Фаринато- бяло кълцано месо, обработено с галета и много често предлагано с яйце.

Саламанка

На снимката: Типичното за града „Хорнацо“;

Любителите на виното ще останат впечатлени от голямото многообразие от предлагани вина. Ако искате да опитате добро местно вино, търсете такова, което е произведено в двата най-известни местни района- Сиера де Саламанка и Рибера дел Дуеро.

Ако сте любители на сладките неща, то и за вашия вкус ще се намери нещо. При приготвянето на сладки, местната „кухня“ е повлияна много от маврите, при които медът и бадемът са играели водещо значение. Независимо, че списъкът с местни сладкиши е на практика безконечен, опитайте поне така наречените „амаргилос“ /бадемови сладки/, мазапан /марципан/, „боло маймон“ /близък до пандишпана/ и „чочос“ /приготвяни с мастика/.

Знаете ли, че: 

Думата „Саламанка“ е станала нарицателно за „магия“ заради една легенда, която се разказва в града и която е свързана с Пещерата на Саламанка, намираща се в центъра на града. Тази „пещера“ всъщност е крипта на местна църква, като според поверието тя е била място на събиране на черни магьосници.

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Плаца Майор;

2/ Университетът на Саламанка;

3/ Старата и новата Катедрала;

4/ Къщата на мидите;

5/ Кулата Клаверо;

6/ Римският мост;

Допълнителна информация за Саламанка може да откриете на следния уебсайт: https://www.salamanca.es

Важно: Страницата разглежда подробно испанския град Саламанка-историческа справка, най-доброто време за посещение на Саламанка, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителности на Саламанка. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Саламанка

В случай че търсите хотел в Саламанка, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Саламанка, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: