Сан Марино – столицата на най-старата република в света

Град Сан Марино е столица на едноименната малка република- една от най-малките държави в Европа, а и в света. Република Сан Марино е разположена на Апенинския полуостров и отвсякъде е заобиколена от територия на Италия. Много хора ще ви кажат, че голяма разлика между италианците и местното население няма по отношение на език и култура. Местните също говорят на италиански, но ако ги наречете „италианци”, рискувате да ги обидите.

Сан Марино

На снимката: Гледка от град Сан Марино към заобикалящата го околност;

Според историците градът е основан на 3-ти септември 301г. от Свети Мариний, като именно тази дата е приета за национален празник на страната. Град Сан Марино е основен туристически център на държавата, като всички по-големи забележителности на страната се намират именно тук. Близо 3 милиона туристи посещават малката държава и нейната столица всяка година. Макар и малък като площ градът има какво да предложи на своите посетители. Няма как да не се започне от трите отбранителни кули, Гайта, Честа и Монтале. Втората от тях /Честа/ служи като музей, в който са изложени богати колекции от оръжия и доспехи, използвани от местното население през вековете. Единствено „Гайта” и „Честа” са отворени за посещение, докато най-малката кула „Монтале” е частна собственост и не може да се посети. Пътят между кулите минава по тесни каменисти улички и разкрива спиращи дъха гледки към цялата околност. От тук може да видите в далечината адриатическото крайбрежие на Италия с градовете Римини и Равена. След като разгледате трите кули, може да продължите своята разходка по тесните улички, които ви оставят с впечатлението, че сте в Средновековието. Така, придвижвайки се бавно и разглеждайки множеството магазини за сувенири, пощенски марки, оръжия и кожени изделия, вие ще достигнете до други две места, заслужаващи внимание – Базиликата на Светеца и Палацо Публико. Първата от тези сгради впечатлява с изчистения си интериор, където белият цвят е преобладаващ, наред с фигури на рози. Палацо Публико е седалището на местното правителство. Тук на Пиаца дела Либерта / Piazza della Liberta/ може да се видят също сградите на регентите и парламента. Подминавайки площада и продължавайки напред ще достигнете и до ръба на Монте Титано- хълмът, върху който е изграден град Сан Марино. От тук, от ръба на самия хълм, тръгва лифт, който ще ви отведе до разположения в подножието град Борго Маджоре. Линията на лифта е дълга около километър и половина, но от кабината се разкриват красиви гледки към цялата околност.

Сан Марино

На снимката: Крепостта „Гайта“;

Най-доброто време за посещение:

Климатът на Сан Марино е субтропичен средиземноморски. Градът е разположен на височината Монте Титано /около 730 метра надморска височина/, което определя и по-ниските температури в сравнение с по-равнинната част наоколо. Дори и през летните месеци в късните часове става хладно и е добре да носите със себе си някоя топла дреха. Най-благоприятни за посещение са летните месеци, както и началото на септември, когато тук се празнува националния празник на държавата. Тържествата са доста интересни и продължават през целия ден с различни церемонии.

Сан Марино

На снимката: Палацо Публико;

Транспорт:

Сан Марино е малка държава, а столицата е разположена на възвишение и представлява един малък лабиринт от тесни улички. Именно поради тези причини в страната местният градски транспорт е доста ограничен и хората предпочитат да се придвижват предимно с личните си автомобили. Все пак, ако сте туристи и искате да разгледате и най-малките кътчета на републиката, то може да направите това чрез автобуси на градския транспорт. Ако сте отседнали в някой от местните хотели, то ще ви бъде дадена дори и отстъпка при използването на градския транспорт. Освен няколкото линии, които обслужват връзките между отделните градове на републиката, в Сан Марино преминават и международни автобусни линии до съседна Италия. Линията Сан Марино – Римини /Италия/ се обслужва от автобуси, които спират на над 20 спирки по пътя си.

Сан Марино

На снимката: Линията на лифта, водещ от Сан Марино до Борго Маджоре;

Ако искате да разгледате град Сан Марино, но не желаете да се изкачвате до Монте Титано с кола, то от Борго Маджоре може да се възползвате от услугата „транспорт с лифт”. Борго Маджоре е вторият по население град в републиката и разположен в подножието на Монте Титано. Цената на билета за лифта е 2.80 Евро в едната посока, а ако си закупите билет и за връщане- 4.50 Евро в двете посоки.

Търсите хотел в Сан Марино?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Възможностите за посещение на града с кола също са доста улеснени. При изкачването ви към града, на много места ще видите указателни табели за някой от 11-те паркинга, които са изградени около историческия център. Тук може да оставите вашия автомобил за час, два или цял ден, като цената е различна в зависимост от продължителността на престоя. По принцип един час паркинг струва 1.50 Евро, а за цял ден е 8.00 Евро.

Град Сан Марино може да се достигне и с влак, като железопътната линия се свързва с ж.п. мрежата на Италия при град Римини.

Сан Марино

На снимката: Подобни доспехи може да видите в много от оръжейните магазини из града. Подобни красиви гледки- от почти всяка точка на град Сан Марино;

Храна и напитки:

 Ако решите да посетите малката република и нейната столица, не пропускайте да опитате някои от местните кулинарни изкушения, които са типични за Сан Марино. Едно от тях е тънката питка, носеща името „пиадина”- същата се пече в керамична чиния и се допълва с различна плънка. Традиционен сладкиш на Сан Марино е „тортата на трите върха”. Последната се приготвя от ухаещи вафлени кори, подредени в три слоя. Между тях се слага крем от какао и лешник, както и сметана, като всичко това се залива с шоколад. Друга местна вкусотия е сладката баница „Титан”- баница, приготвена от два пласта, направени от яйца, брашно, фъстъци, бадеми и мед.

Знаете ли, че:

Най-старата действаща конституция в света е приета именно в Сан Марино?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Крепостта „Честа”;

2/ Крепостта „Гайта”;

3/ Крепостта „Монтале”;

4/ Палацо Публико и площадът на свободата;

5/ Базиликата на Сан Марино;

6/ Националният музей на Сан Марино;

Допълнителна информация за град Сан Марино може да откриете на следния сайт: www.visitsanmarino.com.
Важно: Страницата разглежда подробно информация за столицата на европейската държава Сан Марино- историческа информация, най-добро време за посещение, транспорт в Сан Марино, традиционни храни и напитки в Сан Марино, забележителности на Сан Марино. Статията е последно обновена от нашия екип на 23 Юли 2018г.

Търсите хотел в Сан Марино?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Сан Марино

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Сан Марино – столица на едноименната държава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: