Сардиния – вълшебство от италиански плажове

След Сицилия, Сардиния е най-големият остров в Средиземно море. Въпреки че изглежда далеч от останалата част на Италия, островът се  намира само на 187 километра западно от континентална Италия. Сардиния е много по-тясно свързан с остров Корсика във Франция – подобен остров, който се намира само 16 км. северно от Сардиния. Местният език Сардо /Sardo/ притежава своите особености и не е автоматично разбиран от говорещите италиански език. Сардо е най-близък до устния латински, като при него се забелязват и силните влияния на арабския, португалския, каталанския и испанския – влияния, които се дължат на богатото историческо минало на острова, когато той е бил под контрола на различни владетели.

Сардиния

На снимката: Плажове като този са типична за Сардиния гледка;

От север на юг Сардиния се простира на цели 206 км. Островът на много места е обрасъл с гъста мрежа от храсти, т.нар. maquis, поради което достигането до всички негови части е затруднено. Обсипан със стотици морски и подземни пещери, Сардиния се препитава от туризъм и производство на селскостопански продукти, но такива, които биха могли да се развиват върху горещата и леко камениста местна почва. За съжаление, големите горски масиви на острова са вече минало, защото голяма част от тях са изсечени през 18-ти и 19-ти век, за да се подпомогне индустриалната революция в Северна Италия.

Търсите хотел на остров Сардиния?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Няколко от местата с изключителна красота на острова се намират в североизточния край на Сардиния. Сред тях трябва да се отбележи Коста Смералда – място, изпълнено с яхти на богаташи, луксозни хотели и магазини, предлагащи скъпи предмети. На други места по острова пък положението е коренно различно – там са съхранени местните обичаи и ценности. Сардиния определено е лятна дестинация, която се посещава от хора, които искат да избягат от традиционните туристически пътеки. Плажове заобикалят острова, но ако се осмелите да навлезете навътре в сушата, ще откриете разнообразие от флора, фауна и стотици привидно неизследвани пещери. Голяма част от острова все още е девствена и недостигната от човешката ръка.

Сардиния

На снимката: Град Каляри е най-голямото населено място на острова и една от входните врати към Сардиния;

Как да достигнете до остров Сардиния:

С оглед разположението на острова, пътуването със самолет си остава най-бързата опция да се стигне до Сардиния. Основното летище тук е летището на главния град на Сардиния – Каляри. Летището на Каляри носи името Аеропорто Каляри Елмас /Aeroporto-Cagliari-Elmas/ (повече информация на: www.sogaer.it). Летището се намира на 6 км. западно от центъра на Каляри. Летището се обслужва от автобуси, които го свързват с Пиаца Матеоти, точно пред гарата в Каляри. Друго основно летище на острова е това в град Алгеро – Аеропорто Алгеро Фертилия /Aeroporto Alghero-Fertilia/ (повече информация на: www.aeroportodialghero.it). Летището е на 13 километра от  Алгеро и е свързано с автобус до главната гара в центъра на града. Летище има и в Коста Смералда /Aeroporto Costa Smeralda, www.geasar.com), като последното обслужва крайбрежието около Коста Смералда и Олбия, като има автобуси от това летище и до двете места.

Полетите до Сардиния в повечето случаи се осъществяват от компанията Меридиана. Тя предлага директни полети от повечето големи италиански градове, включително Милано, Рим и Болоня.  Има полети и от Флоренция, Неапол, Палермо, Торино и Верона до Каляри. Предлагат се и полети от Париж до Олбия. Друга основна компания, която предлага местни полети до Сардиния е АлИталия – тя предлага няколко дневни полети от летище Фиумичино в Рим до Каляри, като пътуването е около 40 минути.

Сардиния

На снимката: Коста Смералда;

За пътуващите от  България, ако желаете да стигнете до Сардиния със самолет, няма друг начин освен да се прикачите някъде, тъй като директни полети от България до този остров просто липсват. За наша радост, има многобройни компании, пътуващи до Рим или Милано, от където може да продължите към Сардиния. Освен горепосочените компании, препоръчваме ви да видите и опциите, предлагани от нискотарифната Ryanair – тук възможностите са свързани с пътуване до Рим и оттам /отново със самолет на Ryanair/ да продължите към Каляри. Другата опция е с техен самолет да пътувате до Милано Малпенса или Пиза и след това да продължите от там към Алгеро на остров Сардиния. Препоръчваме ви да разгледате сайта им www.ryanair.com за повече детайли.

За тези от вас, които са по-авантюристично настроени, може да подходите към острова и с автомобил. Основното пристанище в континентална Италия, от където потеглят фериботи за коли и пътници към Сардиния, е пристанището на Рим Чивитавекия. Корабите пристигат в Олбия, на източния бряг на Сардиния, от където има лесен достъп до красивите курорти Коста Есмералда и Порто Ротондо. Достигането до острова обаче отнема 7 часа.  Има фериботни връзки и от Чивитавекия до Каляри  (времето за пътуване е 14 часа). Фериботните компании, опериращи тези линии, са многобройни, но може да се насочите към Тирения /Tirrenia/. Добре е, ако ще пътувате през юли и август, да си направите резервации предварително. Повече информация за разписанията на фериботите и билети може да намерите тук: https://www.ferriestosicily.com.

Сардиния

На снимката: Порто Черво – един от популярните курорти на острова;

Как да обикаляте из Сардиния:

Ако наистина искате да обикаляте свободно из Сардиния, добре е да дойдете тук с автомобил или на място да си вземете такъв под наем. Най-главните пътища са в доста добро състояние, но е добре като обикаляте винаги да внимавате за наличното в резервоара гориво, защото има части от острова, където просто липсват бензиностанции.

Търсите хотел на остров Сардиния?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Разбира се, ако пристигате със самолет на острова или не желаете да си вземете рент-а-кар, винаги може да разчитате и на предлаганите опции за транспорт с автобус или влак. Компанията ARST (www.arst.sardegna.it) предлага връзки между големите градове на  Сардиния, включително Каляри и Алгеро. Главната станция е Stazione Autolinee на  Пиаца Матеоти в Каляри, като тук ще намерите разписания на всички автобуси на компанията, обслужващи острова. Възможностите за обикаляне на Сардиния с влак са по ограничени поради липсваща инфраструктура. Главната станция в Каляри е до Пиаца Матеоти, като от тук има добри връзки с Олбия. Пътуването обаче отнема около 4 часа между Каляри и Олбия. За повече информация и разписания може да се консултирате със местния превозвач  (www.trenitalia.com).

Сардиния

Сардиния

На снимките: Грота дел Блу Марино е една от изключителните природни забележителности тук;

По-долу ще намерите линкове към допълнителни статии, посветени на няколко от основните градове на остров Сардиния. Отваряйки статиите ще имате възможност да се запознаете по-подробно с историята на съответния град, практична информация за придвижване из него, информация за местните забележителности, както и съвети за резервиране на хотел или просто за пазаруване:

1/ Каляри;

2/ Алгеро;

3/ Доргали;

4/ Коста Смералда;

5/ Порто Ротондо;

6/ Порто Черво;

7/ Байа Сардиния;

8/ Кала ди Волпе;
Важно: Статията предоставя информация за остров Сардиния, Италия. Тук ще намерите полезна информация за острова – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите из острова и основните градове. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юни 2017г.

Търсите хотел на остров Сардиния?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Сардиния, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Сардиния

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Сардиния, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: