Сарнико, езерото Изео

 Градчето Сарнико, разположено на езерото Изео, също е привлекателно за посещение място, макар че то е разположено на главния път около езерото, а той може да бъде доста препълнен и задръстен през летния сезон. Сарнико е разположен в края на езерото, при река Олио, като разполага с наистина хубави малки улички и площади. Може да се каже, че мястото ще се хареса на хората, които обичат разходките.

Сарнико

На снимката: Сарнико;

Центърът на Сарнико датира от Средновековието, а улица Лантиери /Via Lantieri/ е най-важната улица в историческия център. Над средновековния център на градчето се издига енорийската църква „Сан Мартино”. Тя е построена в началото на 18-ти век, макар че камбанарията към нея датираща още от 15-ти век. Заслужава да се видi също и малката  църква „Сан Назарио и Роко ди Кастионе”, намиращa се недалеч от водопада Гуера /Guerra/. Въпреки че малко е запазено от средновековния облик на църквата, вътре все още може да се видят стари стенописи, като такива може да се видят дори и отвън. Друга интересна местна църква е „Сан Паоло”, разположена на улица Сан Паоло /Via San Paulo/. За да стигнете до нея, трябва да се отклоните от главната улица Виа Лантиери. Самата църква е построена през 1429г. върху останките на замъка в Сарнико. През 17-ти и 18-ти век църквата е претърпяла реновация, заради което голяма част от старинния й облик е загубена.
Ако сте любители на разходките из музеи, то ще останете разочаровани, защото такива в Сарнико просто няма. Тук обаче може да посетите художествена галерия на Белини. В нея са изложени около 150 творби, датиращи между 1500г. и 1700г. Галерията се помещава в датиращият от 15-ти век дворец Джервасони, който преди време е бил манастир. По подобие на езерото Комо, около което са построени множество красиви вили, езерото Изео и градчето Сарнико в частност също се отличават с такива. Има няколко чудесни примери за вили, построени в стил Арт Нуво, като най-добрият пример за това е Вила Фачанони и нейният мавзолей. Те са построени от миланския архитект Джузепе Сомаруга в периода 1907-1908г.

Сарнико

На снимката: Художествената галерия на Белини;

Посещението на Сарнико няма как да мине без да чуете или видите някъде името Рива. Рива е една от най-уважаваните марки и имена в света на корабостроенето. Основите са положени именно в Сарнико от местния жител Пиетро Рива. Лодките с марка „Рива” са синоним на елегантност, качество и фина изработка. Сред знаменитостите, които са собственици на такива лодки, личат имената на Бриджит Бардо, Шон Конъри, принц Рение от Монако, кралят на Йордания Хюсеин и Ричард Бъртън.

Сарнико

На снимката: Красивите къщички на Сарнико, красиво осветени вечер;

Съвет какво да си купите в Сарнико: Задължително опитайте от местните вина. Посетете за тази цел енотека Лантиери на Виа Лантиери. В съседство има магазин за вина, както и малък ресторант с много приятен собственик.

Полезна информация за Сарнико:

Адрес: Сарнико, езерото Изео, Италия;

Провинция: Бергамо;

Официален уебсайт на Сарнико за повече информация: www.comune.sarnico.bg.it.;

Сарнико

Важно: Статията предоставя информация за град Сарнико, езерото Изео, Италия. Тук ще намерите полезна информация за градчето, за неговото разположение, как да достигнете до Сарнико, информация за забележителностите на града.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Сарнико, езерото Изео, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: