Сегеста, остров Сицилия

Сегеста е един от градовете, разположени по западното крайбрежие на остров Сицилия, заслужаващ особено внимание заради разположените тук археологически останки. Градът се намира на 30 километра източно от Трапани и на 75 километра югозападно от Палермо. На практика има само една причина да дойдете в Сегеста и тя е да видите един удивителен храм, намиращ се в самотно поле. За някои посетители това е достатъчно причина, защото храмът в Сегеста е един от най-добре запазените древни храмове в цяла Италия.

Сегеста е древният град Елими /Elymi/, който бил обитаван от народ с мистериозен произход. Някои учени ги свързват дори с троянците. Като един от големите градове в западната част на Сицилия, градът често е бил в конфликт със Селинунте. В периода между 6-ти и 5-ти век преди Христа военните стълкновения между двете населени места били постоянни. През 415г. преди Христа в помощ на Сегеста се отзовали дори атиняните, които изпратили своя армия. Кампанията обаче завършила с бедствие, като в крайна сметка градът се обърнал за помощ към Ханибал от Картаген. На два пъти през 4-ти век преди Христа Сегеста е обсаждана и превземана – веднъж от Дионисий и веднъж от Агатокъл. В крайна сметка, подобно на всички гръцки градове в Сицилия, градът паднал в ръцете на римляните.

Сегеста

На снимката: Калатафими Сегеста;

Как да стигнете до Сегеста:

Ако решите да обикаляте с влак из Сицилия и по този начин да откривате красотите на острова, то няма да имате проблем с достигането до Сегеста. От Трапани има поне 10 влака на ден до Сегеста. Хубавото е, че станцията в града се намира на 1 км. от дорийския храм. До Сегеста може да стигнете и чрез автобус /линиите се обслужват от AST/. Автобусите от Трапани тръгват от Пиаца Монталто, а пътуването отнема около половин час. Ако възнамерявате да пътувате с кола, поемете по магистрала А29, която свързва Палермо и Трапани. Изходът за Сегеста е маркиран и няма как да се объркате.

Посещение на древния храм в Сегеста:

Храмът в Сегеста е един от най-добре запазените в света, оцелял от най-древна античност. За разлика от множеството разпръснати колони от храмове, които може да видите в повечето археологически паркове на остров Сицилия, храмът тук е добре запазен и колоните му са относително непокътнати. Той се издига на хълм с височина от 304м., на ръка на дълбоко дере, изсечено от река Писписа.

Мястото е дори още по-величествено заради дълбоката долина, която го обгръща. Ако посетите забележителността в следобедните часове, ще може да се насладите  на чудната гледка, при която златистите лъчи на слънцето огрява храма, още повече че в полезрението ви ще попаднат и далечните върхове на Монте Барбаро и Монте Бернардо. Гледката се определя като една от най-великолепните гледки в цяла Сицилия.

Сегеста

На снимката: Храмът на Сегеста;

Построен през 5-ти век преди Христа, добре запазеният храм се поддържа от 36 дорийски колони, които от своя страна поддържат неговите актаблеман и фронтони. Тъй като в интериора на храма липсват някакви архитектурни елементи, учените по древна история предполагат, че храмът никога не е бил завършен заради военни действия между Сегеста и Селинунте.

Сегеста

На снимката: Храмът на Сегеста;

След като посетите храма, можете да вземете автобус до големия театър на връх Монте Барбаро, издигащ се на 431 метра. Еднопосочният билет до там струва малко над 1.00 Евро, а автобусите пътуват на всеки два часа през деня. Датиращ от 3-ти век преди Христа, театърът е построен по време на елинистичния период на острова. Представлява полукръг с диаметър от 63 метра, който е изсечен в скалата. В древни времена театърът можело да побере до 4000 зрители, а днес мястото все още се използва както на модерни, така и на класически представления

Сегеста

На снимката: Гръцкият театър, недалеч от Сегеста;

Полезна информация за храма на Сегеста:

Адрес: Contrada Barbaro SNC, 91013 Калатафими-Сегеста, Италия;

Телефон: +39 0924 952356;

Работно време за посещение:

Юни-Октомври, от 9.00 часа до 19.30 часа;

През Октомври, от 9.00 часа до 18.00 часа;

Ноември – Декември, от 9.00 часа до 17.00 часа;

Цени на входните билети:

Пълен билет – 6.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро /за студенти и лица от 18 до 25г./;

Безплатно за граждани на ЕС до 18 год.;
Важно: Статията предоставя информация за град Сегеста – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Май 2017г.

 

Търсите хотел в Калатафими Сегеста?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Сегеста и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Сегеста

По-долу може да видите интерактивна карта относно Сегеста – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: