Сеговия – град на старина и легенди

Сеговия е малко испанско градче, разположено на 90 км. от столицата на Испания Мадрид. Като население градът не наброява повече от 60 хиляди души. Сеговия е разположена живописно на малко скалисто възвишение между реките Кламорес и Ересма.

Историческите източници сочат, че градът е основан от римляните през 1-ви век след Христа. С това Сеговия се превръща в един от първите римски градове на Иберийския полуостров. И Сеговия не е била спасена от нашествието на маврите и в продължение на повече от 2 века е била под техен контрол. В края на 11-ти век градът е превзет от крал Алфонс VI Кастилски и превърнат в кралска резиденция. Именно в Сеговия през 1474г. Изабела I Кастилска била провъзгласена за кралица.

 

Сеговия

На снимката: Гледка към Сеговия от замъка „Алказар“;

Днес Сеговия е столица на автономната област Кастилия и Леон. Автономната област Кастилия и Леон се е образувала след обединението на две съществували преди това кралства- Кастилия и Леон. Със своите близо 95 000 кв.км този регион е един от най-големите в Европейския съюз. Самата автономна област се състои от девет провинции- Авила, Бургос, Валядолид, Замора, Леон, Паленсия, Сеговия, Сория и Саламанка. Сеговия разчита изключително много на туризма за своето развитие и съществуване. Тук едрата промишленост не е развита, поради което голяма част от местното население е заето или в земеделието, или в туризма. А по отношение на туризма, Сеговия има с какво да привлече посетители. Старата част на града е изпълнена с множество исторически забележителности и не е случайно, че от 1985г. тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Една от най-големите забележителности на Сеговия е Римският акведукт. Благодарение на своите размери, този издигащ се над града монумент е най-големият римски акведукт, запазен и до наши дни. Освен това градът впечатлява и със своята катедрала. Разположена на централния площад на градa, катедралата на Сеговия, заедно с тази на Саламанка, е един от най-емблематичните готически храмове в Испания. Сеговия се слави също така и със свой замък. Замъкът „Алказар“ е бил резиденция на испанските крале. Разположен живописно на скала над реките Ересма и Кламорес, това място е много приятно за посещение. Ако сте големи почитатели на историята и по-точно на историята на тамплиерите, то би ви било интересно да посетите и църквата „Вера Крус“. Дълго време тя е служила като резиденция на ордена, докато през 1208г. той не бил унищожен.

Сеговия

На снимката: Запазеният до наши дни римски акведукт е една от големите забележителности на Сеговия;
Най-доброто време за посещение: 

Пролет, лято и есен. Сеговия се слави като този град от цялата автономна област Кастилия и Леон, където дъждовете са голяма рядкост. Лятото е доста горещо, като понякога температурите достигат и до 40 градуса, поради което и по-благоприятното време за посещение на града е през пролетта или в ранна есен.

Транспорт:

Сеговия е малък като размери град и независимо, че всяко лято привлича хиляди туристи, повечето от тях предпочитат да разгледат града пеша. Повечето забележителности са разположени близо една до друга, а самият център на града е предимно за пешеходци /трафикът е ограничен/, поради което разглеждането на града пеш е най-предпочитаната опция.

Търсите хотел в Сеговия?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако все пак ви е нужен транспорт в града, имайте в предвид, че в града има добре изградена мрежа на градски транспорт. В Сеговия функционират 12 линии на градския транспорт, които преминават през целия град и съответно могат да ви отведат до всяка една забележителност. Дневните линии на градския транспорт работят от 7.00 часа сутрин до около 23.00 часа вечер, като все пак има известно разминаване в зависимост от конкретната линия. Отделно от това в Сеговия работи и нощна линия на градския транспорт /Linea “Buho/, която функционира всеки ден от 23.00 часа до 06.00 часа сутрин. Линията обикаля нощем целия град. Цената на билет за градския транспорт е 1.00 Евро.

Освен с автобусите на градския транспорт може да разгледате Сеговия и основните й забележителности и на борда на туристическия автобус. Автобусът обикаля всички исторически забележителности на града, като самата обиколка отнема около час. Всеки един турист получава слушалки, от които получава информация относно забележителността, покрай която се преминава. Информацията се представя на шест езика. Билетът за туристическия автобус струва 6.00 Евро, като за деца до 13 години и пенсионери стойността е 4.50 Евро. Безплатно е за деца до 2 години.

Ако сте отседнали в Мадрид и искате да посетите неговите околности, между които и Сеговия, то вземете под внимание, че са изградени доста удобни транспортни връзки именно за хора като вас. Пътят между Мадрид и Сеговия се изминава с кола за около час. Ако решите да пътувате с влак, то знайте, че всеки ден от Мадрид в посока Сеговия има 8 влака, които се движат между 6.00 часа сутрин и 20.00 часа вечер. Пътуването с влак отнема около 2 часа, като билетът е на цена около 6.00 Евро. За повече информация все пак е препоръчително да се свържете с RENFE- компанията, обслужваща тази транспортна връзка. /https://www.renfe.com/. Ако предпочетете пътуването с автобус, то най-полезна ще ви бъде линията Ла Сепулведана /La Sepuvedana Line/, която обслужва директно маршрута Мадрид-Сеговия. Автобусите пътуват всеки ден между 6.30 часа сутрин и 22.30 часа вечер. Автобусите тръгват от станция Принчипе Пио в Мадрид, като пътуването отнема около час и половина и е на цена около 6.00 евро.

Сеговия

На снимката: Изглед към катедралата на Сеговия- една от големите забележителности на града;

Храна и напитки:

„Кухнята“ на Сеговия е една от силните страни на града. Освен многобройните и типични за цяла Испания „тапас“, тук има голямо разнообразие от ресторанти, предлагащи богато меню на цени между 10.00 Евро и 15.00 Евро.

Сеговия се слави с няколко традиционни свои специалитета. Първото от тях носи името „кордеро лешал /”cordero lechal”/, като най-общо това е изпечено агнешко месо, а в основата на второто стои свинското месо. То носи името „кочинило“ /”cochinillo”/. Тези ястия се предлагат в повечето ресторанти в града. Ако търсите наистина изискана кухня, то ресторант „Месон Кандидо“ е вашето място, като освен другото той е известен и с уникалния си начин на сервиране на „кочинило“. Ако ще посещавате ресторант в Сеговия е добре да си направите резервация дори и няколко часа преди посещението, защото местните жители изпълват заведенията, особено вечер.

Сеговия

На снимката: Традиционното ястие „Кочинило“ се предлага по уникален начин в някои ресторанти на града, като месото се разрязва с….чиния;

По отношение на напитките също има какво да опитате. Сеговия се слави със своите червени и бели вина. Червеното вино „Рибера дел Дуеро“ е особено известно. На разположение е богат асортимент от местни бели вина, които са предпочитана напитка към някое рибно ястие. В Сеговия се предлагат и множество ликъори. Обикновено местните пият ликъор след края на вечерята и то заедно със задължителното кафе. Ако сте почитатели на уиски, то имайте в предвид, че освен обичайните световноизвестни марки уиски, тук може да опитате и местното уиски от фабриката DYC. Десетгодишното питие е особено популярно сред местното населние.

Знаете ли, че:

Има доста интересни легенди, свързани с изграждането на най-голямата забележителност на Сеговия- Акведуктът. Според една от тези легенди той е изграден от цивилизацията на Атлантида, за която споменава Плутон?

Според друга, доста по-разпространена легенда за построяването на акведукта, в основата на всичко стои дяволът. Легендата разказва за млада прислужница, която всеки ден трябвало да ходи до близката река, за да носи вода на своя господар. Един ден, изморена от това тежко задължение, което трябвало да изпълнява ден след ден, тя извикала дявола и му предложила да вземе душата й, ако намери разрешение на проблема й до изгрев слънце. Дяволът приел. Същата тази вечер силна светкавица събудила прислужницата и тя видяла хиляди дяволи да строят акведукта. Прислужницата започнала да се моли на Господ, за да избегне изпълнението на сделката й с дявола. Останало било да се положи само един камък на акведукта, когато се чул петел и първите лъчи на слънцето се появили, отбелязвайки провала на дявола. След това прислужницата отишла в местната църква, където се изповядала. Свещеникът, убеден че всичко случило се е някакво чудо, наредил да се поставят статуи на Дева Мария и Свети Стефан на мястото, където е трябвало да бъде поставен последния камък.

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Катедралата на Сеговия;

2/ Римският акведукт;

3/ Замъкът Алказар;

Допълнителна информация за Сеговия може да откриете на следния уебсайт.

Важно: Страницата разглежда подробно испанския град Сеговия – историческа справка, най-доброто време за посещение на Сеговия, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителности на Сеговия. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Сеговия

В случай че търсите хотел в Сеговия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Сеговия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: