Село Добърско – чудо в полите на Рила планина

Село Добърско се намира на 1050 метра надморска височина и само на 17 км. от планинския курорт Банско и на 18 км. от общинския град Разлог. Малко са селцата в България, които могат да съперничат на село Добърско по древност и богатство на историческото минало и наследство. Днес Добърско е добре съхранено селище, където традициите са се съхранили през вековете. Заради близостта си до Рилския Манастир или поради факта, че селото е било една от твърдините на християнството, в региона около Добърско се намират осем светилища. Осемте светилища заграждат село Добърско в кръг, като точно центъра на селото се намира красивият храм “Св. Теодор Тирон и Св. Тодор Стратилат”, изграден в началото на 17-ти век. Заради безценните си стенописи и икони, църквата в Добърско е обявена за Национален паметник на културата. В двора на храма има извор, който се смята за лечебен и също има своята история. Легендите разказват, че първите заселници в Добърско са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. Тук те намират изцеление от лечебната вода, която извира в двора на църквата. Легендата още гласи, че с водата от изворчето в двора на старата църква е лекувал очите си и Климент Охридски.

Село Добърско

На снимката: Село Добърско на фона на красивите околни планини;

Най-доброто време за посещение:

Посещение тук е възможно целогодишно. Близостта на селото с Банско и Добринище позволяват да съчетаете посещение тук с вашата зимна отпуска. Най-голямата забележителност на селцето е местният храм, а той е отворен всеки ден.
Транспорт:

Село Добърско е малко населено място и за това няма как да очаквате наличието на какъвто и да е транспорт вътре в населеното място. Придвижването става изцяло пеш. За да стигнете до Добърско е най-добре да имате автомобил, а в случай че такъв не е наличен, то може да използвате някоя от удобните автобусни връзки от Разлог или Банско, които се намират на по-малко от 20 км. от селото. Автобуси от Разлог към Добърско потеглят от Автогара-гр. Разлог на всеки два часа през целия ден.

Село Добърско

На снимката: Красиви стенописи от църквата в село Добърско;

Храна и напитки: 

Село Добърско е запазило старите български традиции и предлага автентични местни ястия и напитки. Голяма част от използваните тук продукти са местно производство и екологично чисти. В населеното място, макар и малко по размери, има доста кръчми и механи, където може да се насладите на вкусни гозби. Наличието на три реки в близост до селото определя и богатството от планинска пъстърва в менюто на тукашните заведения.

Знаете ли, че: 

преди възникването на Банско именно село Добърско е бил водещият икономически център в този район?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Църквата “Св. Теодор Тирон и Св. Тодор Стратилат”;

 

Допълнителна информация за с.Добърско може да откриете на официалния сайт на селото: www.dobarsko.com.
Село Добърско

Важно: Статията предоставя информация за село Добърско, България. Тук ще намерите исторически данни за селото, информация за местоположението му, как да стигнете до него, както и информация за негови забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Август 2018г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно село Добърско, България , която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на това село, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около него в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около селото, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до него: