Сен Мари де ла Мер, Прованс

Герб на Сен Мари де ла Мер: Сен Мари де ла Мер

 

Сен Мари де ла Мер е малко крайморско градче, което обаче през по-голямата част от годината е претъпкано с туристи. Разполага с красива крайбрежна алея, множество магазини за сувенири, ресторанти и кафенета, и не на последно място- с арена. Градът се намира на Средиземно море, близо до устието на Малка Рона, като служи на посетителите за отправна точка към някои чудесни екопътеки и безлюдни плажове. Въпреки че местните наричат града „столицата на Камарг”, ако не беше усещащото се присъствие на датиращата от 12-ти век църква, в града трудно ще намерите нещо друго интересно, което би различило града от типичните крайбрежни курорти. В действителност Сен Мари де ла Мер е бил обект за поклонения в продължение на почти две хиляди години, а днес градът е сцена на един от най-забележителните в Европа поклоннически фестивали. Два пъти в годината, през май и през октомври, градът се променя до неузнаваемост, когато десетки хиляди цигани от всички краища на света се изсипват в района за поклонническите фестивали на Лес Сен Мари де ла Мер. Голяма част от тях идват с традиционните си каравани, за да почетат Света Мария и Света Сара, която е покровител на циганите и чиито мощи се съхраняват в местната църква. По време на тези чествания мощите на светиите, положени в красиви реликварии, се сваля от техните параклиси и се поставят в центъра на църквата Крехки статуи на светиците се носят до морето като част от процесии, водени от жени, облечени в традиционни облекла. В допълнение към религиозните обреди, в града има паради с цигански каравани, музикални представления и игри с бикове.

Сен Мари де ла Мер

На снимката: Сен Мари де ла Мер;

Според провансалския фолклор, група от ранни християни, сред които Мария Яков, сестра на Дева Мария, Мария Саломе, майка на апостолите Яков и Йоан; Сара, тяхна слугиня, и Лазар и сестрите му Марта и Мария Магдалина, били качени на лодка в Йерусалим и пуснати в морето. Лодката нямала платна и гребла и стигнала до брега на Лес Сен Мари де ла Мер в около 40г. след Христа. Макар че тази история не е безспорно доказана, има все пак някои индикации в подкрепа на историята. Районът, тогава част от Римската империя, е бил търговски пост за египтяните и гърците в продължение на много векове и бил известен за всеки, който бягал от Светите земи по море. Марта е почитана в Тараскон заради ролята й при приемането на християнството от местните, а в друг провансалски град – Св. Максимин ла Ст.Бауме – има пещера, свързвана с Мария Магдалена. Относно слугинята Сара, за която се твърди, че е послужила като вдъхновения за много от Черните Богородици в тази част на Франция, все още се знае малко. Според историята, тя е била слугиня на двете Марии. При тръгването им от Йерусалим, тя била оставена първоначално на брега и изпаднала в сълзи. Тогава Мария Саломе хвърлила своето наметало във водата, за да може Сара да се качи в лодката. Други считат, че тя може да има египетски произход и да е спасила  християните от морето. Оратория в Лес Сен Мари де ла Мер, където са поставени мощите на Мария Якоб, Мария Саломе и Сара, привлича поклонници в града от 2-ри век след Христа.

Как да стигнете до Сен Мари де ла Мер:

Градът се намира на 38 км. южно от Арл по шосе D570. Oт гарата в Арл има автобусни връзки към Сен Мари де ла Мер.

Туристическа информация:

Туристическият офис на града се намира на 5 Avenue Van Gogh, BP73, 13732 Лес Сен Мари де ла Мер, Камарг, 33 04 90 97 82 55, info@saintesmaries.com, www.saintesmaries.com.

Забележителности в Лес Сен Мари де ла Мер:

Най-голямата забележителност в града е църквата „Нотр Дам де ла Мер”. Построена е между 9-ти и 12-ти век в близост до устието на река Малка Рона. Църквата е имала двойно предназначение, като дълго време е служила и като крепост, където местното население е търсило подслон при нападение от пирати или сарацини. Заслужава си да посетите мястото, за да видите красивите реликварии на светиите, както и езически жертвеник от 4-ти век, който е добре запазен.

Сен Мари де ла Мер

На снимката: Църквата в Сен Мари де ла Мер;

Разходка около града:

Извън кратките и цветни периоди, когато Лес Се Мари де ла Мер е препълнен с поклонници, градът е преди всичко семеен морски курорт. В него, както вече посочихме има малко за гледане, освен споменатата църква. Поради тази причина, ако решите да посетите това място, може да се разходите и около самия град, където да се насладите на красивата природа. Има безплатен ферибот през река Малка Рона, множество пешеходни маршрути, алеи за велосипедисти, както и възможност да стигнете до широките средиземноморски плажове в този район.

Фестивали:

Циганското поклонение: На 24-ти и 25-ти май хиляди цигани от всички краища на света се събират тук, за да отдадат почит на своя патрон Сара, както и на двете Марии – Мария Якоб и Мария Магдалена. Градът е района около него се изпълват с пъстри цигански каравани. Организират се шествия, при които облечени в традиционни дрехи жени отнасят светиите до морето. Събитието е наистина забележително.

Сен Мари де ла Мер

Сен Мари де ла Мер

На снимката: Поклонническият фестивал с процесията, при която статуята на Сара се носи до морето;

В случай че се нуждаете от хотел в Сен Мари де ла Мер, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Сен Мари де ла Мер

Важно: Статията предоставя информация за Сен Мари де ла Мер, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Сен Мари де ла Мер, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: