Сен Реми дьо Прованс – лицето на Прованс

Герб на Сен Реми дьо Прованс: Сен Реми дьо Прованс

 

Във всеки един район има място, което разкрива в пълна степен особеностите и характеристиките на целия район. Сен Реми дьо Прованс е именно такова място, когато говорим за Прованс. Ако имате време да посетите само един град в Алпилес, то нека това бъде именно Сен Реми Дьо Прованс. С население от около 10 000 души, градът е  е малко бижу. Тук може да видите някои от най-древните следи за селища във Франция в лицето на „Руините на Гланум”, може да се разходите из криволичещите улички в центъра, осеяни с множество дървета, както и да видите чудесни градски къщи от 14-ти и 15-ти век. Градът разполага с различни ресторанти за всеки джоб и вкус, като се започне от тротоарните кафенета и пицарии и се стигне чак до заведения, имащи звезда от Мишлен. Всичко това се допълва от добра селекция от хотели, както и десетки прекрасни магазини. Отделно  от това тук се провежда един от най-добрите пазари в Прованс, когато целият град се изпълва със сергии и търговци.

Сен Реми дьо Прованс

 

На снимката: Сен Реми дьо Прованс;

Сен Реми е заобиколен  от няколко прекрасни селца, сред които Мосан и Ле-Бо-дьо-Прованс, като се намира в центъра на район, предлагащ богатство от възможности за приключения сред природата като колоездене, катерене, спелеология, езда, делтапланеризъм и парасейлинг. Може да откриете, че някои от селата около Сен Реми ви изглеждат познати. Това се дължи на факта, че вероятно сте ги виждали преди това. Винсент Ван Гог прекарва голяма част от последната година от живота си /1889-1890/, рисувайки трескаво именно в Сен Реми. Тук той успява да създаде цели 150 платна. Някои от тях – включително Звездна нощ и Ириси във ваза – са сред най-известните му картини.

За всички любители на творчеството на Ван Гог посещението на Сен Реми е свързано с един немалък бонус. Мари-Шарлот Бутон, журналист, преводач и автор на книгата „Ван Гог- човекът, който обичаше цветята и светлината”, предлага чудесни и информативни обиколки на Сен Реми и околностите. Обиколките са както за групи, така и индивидуални. Обиколките продължават около един час, като по време на тях може да посетите и Сен-Пол-дьо-Музол и Гланум. Тя предлага и целодневни екскурзии, чрез които може да посетите Ним, Арл, Ле-Бо-Дьо-Прованс. Повече информация може да получите на boutoncharlotte@club-internet.fr или на телефон: 33 04 90 92 40 85.

Когато говорим за Сен Реми дьо Прованс, няма как да не споменем и името на Нострадамус /роден под името Мишел дьо Нострадам в Санкт Реми през 1566г.) . Неговата слава се дължи колкото на противоречивите му предсказания, толкова и на неговите добри връзки в обществото. Катерина Медичи се консултирала с него за съдбата на съпруга й, крал Хенри II, и на тримата й синове. Впечатлен от предсказанията му, тя му позволила да ги публикува. Нострадамус останал известен и с това, че успешно лекувал заразени от бубонната чума, като засилвал имунната им система с таблетки, направени от екстракт от рози. По невнимание той изобретил на първия витамин С.

Как да стигнете до Сен Реми дьо Прованс:

Сен Реми се намира на около половин час път с кола южно от Авиньон. Поемете по магистрала A7 до изхода за Кавайон, а след това на запад по D99, за да стигнете след 15км. Сен Реми. Път D99 може да ви се стори доста оживен път, особено през лятото, но е много красив за шофиране, особено зарази разположените отстрани дървета, правейки нещо като арка над пътя. Много живописно и типично провансалско.

Туристическа информация:

Туристическият офис се намира на площад Жан Жорес, 13210 Сен Реми дьо Прованс, телефон: 33 04 90 92 05 22. Тук може да се снабдите с безплатни брошури и друга полезна информация. Може да намерите доста полезни неща и на сайта на офиса: www.saintremy-de-provence.com.

Забележителности на Сен Реми дьо Прованс:

На първо място сред забележителностите на градчето ще посочим руините на Гланум. Руините се намират на 15 минути пеша на юг от центъра на града, като представляват едно от класическите места във Франция. Последните разкопки на това място са показали, че хора са живели тук от желязната епоха. Келти и лигури през 1-то хилядолетие преди Христа са последвани от гърците, които са установили тук религиозен и търговски център. Римската окупация през първи век преди новата ера следвала обичайния модел за римляните- били построени минерални бани, вили, религиозни обекти и укрепления. Голяма част от тях може да се видят и днес, ако посетите руините.

Сен Реми дьо Прованс

На снимката: Останките от древния римски град Гланум;

Полезна информация за посещение на руините на Гланум:

Адрес: Avenue Vincent Van Gogh, Сен Реми дьо Прованс, Франция;

Телефон: 33 0490 92 23 79;

Работно време за посещения:

Вторник-неделя, от 9.30 часа до 18.30 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 7.50 Евро;

Намален билет – 6.00 Евро;

Сен Реми дьо Прованс

На снимката: Останките от Гланум;

Следващото интересно за посещение място са Les Antiques.  Тези два римски паметника датират от 1-ви век преди Христа, като вероятно са маркирали входа на Гланум откъм Виа Домиция- римският път между Италия и Испания. Мавзолеят на Юлий не е мемориал на Юлий Цезар, както може да си помислите веднага, а необичаен погребален паметник, построен за семейство, известно като Юлий, около 30г. преди Христа. Другият интересен обект е Триумфалната арка. Тя датира от около 10 години по-късно, като се свързва с честванията на римляните при завладяването на Галия.

Полезна информация за посещение на Les Antiques:

Адрес: Avenue Vincent Van Gogh, Сен Реми дьо Прованс, Франция;

Цени на входните билети: Вход свободен;

Сен Реми дьо Прованс

На снимката: Les Antiques;

От другата страна на улицата срещу Les Antiques се намира манастира „Сен-Пол-дъо-Музол”, който днес представлява санаториум за жени. На това място е имало църква още от 10-ти век, като се счита, че тя е поставила основите на християнството в Прованс. Част от мястото, включително църквата, обителта, градините и маслиновата горичка, както и стаята на Ван Гог, са отворени за посещения. Интересното е, че изкуството се използва като терапия тук и може да ви се стори интересно да разгледате картините на пациентите, които се продават в магазина за сувенири.

Сен Реми дьо Прованс

На снимката: Сен-Пол-дъо-Музол;

Полезна информация за посещение на манастира „Сен-Пол-дьо-Музол”

Адрес: Сен-Пол-дьо-Музол, Кемин Сен Пол, 13210 Сен Реми дьо Прованс, Франция;

Телефон: 04 90 92 77 00;

Работно време за посещение:

Ноември-Март, от 10.15 часа до 16.45 часа;

Април-Октомври, от 9.15 часа до 19.00 часа;

Пазар в Сен Реми:

Всяка сряда сутрин центърът на Сен Реми се превръща в пазар, на който може да откриете всичко, което може да си представите- от дрехи и стоки за домакинството до местни парфюми, зехтин, сапуни, различни видове маслини, вина, сирена, домашни любимци, хардуер, бижута, провансалски платове, обувки, десетки видове мед, местни бонбони, сушени билки и подправки. Въпреки че голяма част от стоките са насочени към посещаващите града туристи, доста от местните също излизат на пазар. Така пазарът се разраства от централния площад по съседните улици и площадчета. Определено това е един от най-добрите пазари в Прованс.

Сен Реми дъо Прованс

На снимката: Пазарът в Сен Реми;
В случай че се нуждаете от хотел в Сен Реми дьо Прованс, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Сен Реми дьо Прованс

Важно: Статията предоставя информация за Сен Реми дьо Прованс, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности и пазари. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Сен Реми дьо Прованс, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: