Сен Шапел – град Париж, Франция

Сен Шапел е готическа църква, разположена в сърцето на Париж – остров Ил дьо ла Сите. Църквата е построена по заповед на Луи IX за кратък период от две години, като бива осветена през 1248 година. Идеята била църквата да служи като хранилище за ценни църковни реликви. Такива реликви били венецът на Христо и част от кръста, на който той е бил разпнат. Луи IX успява да закупи тези реликви от византийския владетел Балдуин Втори и то за никак не малка сума, превишаваща няколко пъти сумата, вложена при строежа на самата църква.

Сен Шапел

На снимката: Сен Шапел отвън;

Самата църква е едно малко бижу и представлява прекрасна илюстрация за готическата архитектура. Особено красиви вътре в църквата са цветните витражи. Същите са високи цели 15 метра и са запазени от 13-ти век. Вътре в църквата може да се видят също така и много керамични и живописни декори. През 19-ти век се провежда сериозна реставрация на църквата, която е сериозно пострадала от пожари и наводнения. Благодарения на усилията на реставраторите, днес може да се насладим на прекрасния резултат от труда на средновековните майстори.

Сен Шапел
На снимката: Известните витражи на Сен Шапел;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 4 Boulevard du Palais, 75001 Париж, Франция;

Телефон: +33 1 53 40 60 93;

Работно време:

Църквата е отворена всеки ден като в зависимост от периода на година се прилага следното работно време:

От 2-ри Януари до 31-ви Март, от 9.00 часа до 17.00 часа;

От 1-ви Април до 30-ти Септември, от 9.00 часа до 19.00 часа;

От 1-ви Октомври до 31-ви Декември, от 9.00ч. до 17.00ч.;

Касите затварят половин час преди затварянето на църквата!

Важно: В периода от 15-ти Май до 15-ти Септември църквата е отворена всяка сряда до 21.30 часа.

Затворена на: 1-ви Януари, 1-ви Май и 25-ти Декември;

Важно: Влизането в църквата е под контрола на Жандармерията и преди влизането в самата сграда се минава през детектор. Не се допуска внасяне на остри предмети.

Вход:

Нормален билет: 10.00 Евро;

Намален билет: 8.00  Евро;

Билет за възрастен човек, който е част от група /мин. 20 души/: 8.00 Евро;

Безплатен вход:

Деца до 18 години с придружител;

Лица от 18 до 25 години, които са граждани на държава-членка на ЕС, както и за лица, постоянно живеещи във Франция;

Инвалиди с придружител;

Безработни;

Важно: Може да си закупите общ билет за посещение на Сен Шапел и Консижери, като цените на този билет са както следва:

Нормален билет: 15.00 Евро;

Намален билет: 12.50 Евро;

Билет за групи: 12.50 Евро/човек;

Как да стигнете до „Сен Шапел“?

Чрез метро:

Линия 4

Чрез автобус:

Линии 21, 27, 38 , 85, 96 и Балабус;Важно: Страницата разглежда подробно информация за Сен Шапел, една от забележителностите на френския град Париж – историческа информация за Сен Шапел, информация за разположение и как да стигнете до забележителността, работно време за посещения и цена на входните билети за Сен Шапел. Статията е последно обновена от нашия екип на 29 Юни 2018г.

Сен Шапел

В случай че търсите хотел в Париж, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Сен Шапел в Париж, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: