Сърбия – обща информация за държавата

Сърбия

Сърбия

Столица: Белград;

Обща площ: 77, 474 кв.км.;

Население: 7, 2 милиона души;

Валута: Сръбски динар;

Шенгенско пространство: Не е член на Шенген;

 Държавно устройство: Република;

Официални празници на Сърбия:

15-ти февруари – Ден на държавността.  На този ден се отбелязва годишнината от приемането на първата конституция на Сърбия през 1835г.

11-ти ноември – Денят на примирието. На 11-я час, на 11-я ден от 11-я месец на 1918г. Съюзниците и Германия подписват примирие. В много страни този ден е обявен за национален празник в израз на почит към загиналите по време на войната.

Сърбия е една от шестте независими републики, които се образуват след разпадането на Югославия. Известно време Сърбия образуваше федерация заедно с Черна гора, но през 2006г. Черна гора се отдели като самостоятелна държава.

През територията на Сърбия винаги са минавали границите на велики империи – Източна и Западна Римска империя, по-късно Византия, Австро-Унгария и Османската империя. Затова й северната част на страната може образно да се определи като „централно-европейска”, докато южната е по-скоро ориенталска.

Подобно на самата страна, столицата й Белград също е град на контраста. Дълго време Белград не е бил нищо повече от една бяла крепост. Именно на тази бяла крепост градът дължи името си. Днес крепостта е известна с турското си наименование – Калемегдан. Издигната през 1-ви век от римляните, тя е играла важна стратегическа роля в плановете на византийци, османци, австрийци.  На площад Теразие можете да видите сградата на известния хотел Москва, чийто гости са били Махатма Ганди, Айнщайн, Максим Горки и други знаменитости. Друга гордост на града са Съборната църква и  Белградската Патриаршия.  Зад тях се издига конакът на княгиня Любица. Княгинята е била съпруга на сръбския владетел Милош Обренович. Постоянната експозиция включва оригиналното обзавеждане от 19-ти век. Сред модерните сгради на сръбската столица е Белградската арена, която е сцена на концерти и представления на световноизвестни артисти. Съвременните архитектурни забележителности се издигат редом със сгради, останали след бомбардировките на НАТО през 1999г., за да напомнят за тези, изгубили живота си. Такива са сградата на старата болница и сградата на радиото и телевизията, чиито развалини могат да бъдат видяни и днес.
Вторият по големина град в Сърбия е Нови Сад. Той е разположен на река Дунав и е известен като „градът на падащите мостове”, защото мостовете му са били многократно разрушавани. В центъра му се намира главният градски площад, на който може да бъде видяна сградата на Кметството и катедралата. Катедралата е посветена на Дева Мария и е с подчертано готическа архитектура. Най-голямата забележителност на града е крепостта „Петроварадин“. Дворцовият комплекс заема площ от 112 хектара и разполага с подземни тунели, дълги 12 километра, които отвеждат на отсрещния бряг на реката. Градът е известен и с фестивалът, който се организира всяко лято.По време на този фестивал се издигат 25 сцени и в рамките на четири дни посетителите и жителите на Нови Сад могат да се насладят на различни стилове музика. Близо до града се намира паркът „Фрушка гора“, в който са запазени 16 православни манастири.

Ниш е един от най-старите балкански градове, известен като „Портата между Изтока и Запада”. Разположен на река Нишава, той заема кръстопътно положение на Балканския полуостров. Сред задължителните за посещения забележителности на града са дворецът „Бановина”, турската крепост, паметникът и площада на освободителите.

Истинско чудо на природата, Дяволският град, бе сериозен претендент при избора на новите чудеса на света. Дяволският град представлява съвкупност от каменни пирамиди, формирани в резултат на водната ерозия. С годините вододелът между Дяволско дере и Пъклено дере придобива причудливи форми, наподобяващи кули. От 1995г., с решение на сръбското правителство, Дяволският град получава статут на национален парк.

Сръбската кухня е пикантна, пищна, вдъхновяваща, но и лесна за приготвяне. В нея ясно личи влиянието на бивша Югославия, Балканите, Средиземноморието и Ориента. Традиционни сръбски ястия са плескавицата и сармите. Сармите представляват ориз или месо, завити обикновено в зелеви листа. Плескавицата е ястие от мляно месо, приготвено на скара. В Сърбия най-популярна е Лесковашката плескавица, която се приготвя от смес от телешко и свинско месо и се поднася с пикантен сос. Влиянието на турската кухня се усеща при десертите. Сърбите обичат да си похапват толумбички и баклава.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Сърбия и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

1/ Белград- градът на Сава и Дунав;

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Сърбия –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Сърбия и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Сърбия

В случай че търсите хотел в Сърбия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Сърбия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: