Северният романтичен път

Северният романтичен път е естествено продължение на Южния романтичен път, за който вече може да намерите информация на нашия сайт на следния линк. Маршрутът обхваща няколко на брой спирки между Вюрцбург и Донаувьорт. По-голяма част от градчетата, които ще разгледаме в следващите редове може да ви се сторят напълно неизвестни, но се надяваме, че красотата, която ще видите, ще ви убеди, че си заслужава да се посети тази част на Германия.

Акценти на пътуването

  • Чарът на стара Европа;

Насладете се на света на рицари и принцове, като започнете от двореца Резиденц във Вюрцбург и стигнете до двореца Харбург;

  • Местните вина

Опитайте местните франконски и таубералски вина в някоя от традиционните за Вюрцбург изби;

  • Пътуване в Средновековието;

Ще останете запленени от средновековните градове Ротенбург об дер Таубер, Динкелсбюл и Ньордлинген;

 

  • Красива природа

Насладете се на прекрасна природа – от изпълнените с лозя склонове, през гористи хълмове и извънредно красивият пейзаж около кратера Риес;

Северната част на най-известния маршрут за пътуване в Германия се характеризира със своя спиращ дъха пейзаж. Хълмистата природа допринася за красивото разположение на малките исторически градове, намиращи се по протежение на реките Таубер и Вюрниц. Ако изберете този маршрут, ще получите възможността да преминете през средновековните градски пейзажи на Ротенбург об дер Таубер и Динкелсбюл. Малко на юг, Ньордлинген съчетава грандиозната красота с интересното си разположение до кратера Риес. Това съвсем не е непознато кътче в Германия, но популярността му не е засегнала неговия чар. Хотелите по маршрута са приятни, местната кухня е чудесна, а ястията ще може да полеете с бутилка от традиционните вина, произвеждани в тази част на Германия.

План на пътуването:

Начало/край: От Вюрцбург до Донаувьорт;

Продължителност: 3-4 дни, което ще ви позволи да отделите половин ден за разглеждане на Ротенбург об дер Таубер;

Разстояние: 134 мили (215 км);

Пътни условия по маршрута: По протежение на маршрута ще видите традиционните кафяви табели „Romantische Strasse“. Пътища обикновено са добре асфалтирани, като поради релефа е възможно да пътувате по такива с наклон. Някои пътни участъци, особено в долината на река Таубер, са тесни.

Кога да отидете: Най-добрият период от годината за шофиране по този панорамен път е между май и октомври. В някои от градовете по пътя има известни коледни базари, така че може да помислите и за осъществяване на това пътуване през декември.

Работно време: Повечето забележителности са отворени всеки ден, а магазините са отворени от 9.00 часа до 18:00 часа, от понеделник до петък. Някои работят и в събота, но затварят по-рано.

Големите фестивали по протежение на маршрута: Фестивали в Ротенбург об дер Таубер: Meistertrunk (историческа възстановка), провежда се през месец май; Фестивали във Фойхтванген: Kreuzgangspiele (театрален фестивал), провежда се в периода юни-август; Фестивали в Динкелсбюл: Kinderzeche (детски и фолклорен фестивал), провежда се през юли; Фестивали в Ньордлинген: Градски исторически фестивал, който се провежда през септември на всеки три години /следващият ще бъде през 2019г./; Фестивали в Донаувьорт: Schwabischwerder Kindertag (детска историческа процесия), провежда се през месец юли;

Варианти за еднодневни екскурзии по маршрута:

Северната част на този винопроизводствен район ще бъде особено привлекателна за онези от вас, които са любители на виното, докато любителите на историята ще може да се зарадват на посещение на историческите градове на Ротенбург об дер Таубер и Ньордлинген. Ако пътувате с цялото си семейство, то долината на река Вюрниц предлага изобилие от възможности за семейни забавления.

Първа спирка по маршрута: Вюрцбург

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 97070;

При пристигането си в Вюрцбург, първото нещо, за което ще трябва да помислите, е къде да оставите вашия автомобил. Предлагаме ви да потърсите начин да достигнете до Марктплац /Marktplatz/, под който има подземен паркинг с около 600 места. От тук лесно ще може да започнете вашата обиколка из града. Недалеч се намира и местния туристически офис. Офисът се намира на Marktplatz 9 /www.wuerzburg.de/. Отворен е през всеки ден в периода май-октомври, а през периода април-декември е затворен само в неделя. Януари-март е затворен в неделя;

Вюрцбург е основният град в района Франкония, като той се е радвал на относителна независимост в периода между 1168г. и 1803г. Градът заема живописно място на брега на река Майн, като се гордее с многото на брой красиви църкви. От тези църкви може би най-красивата е романската църква „Свети Килиан” /отворена за посещение всеки ден/. Тя е построена в периода между 1045г. и 1188г. Заслужава си да посетите и издигащата се над града крепост Мариенберг. В едно от най-късните барокови допълнения към крепостта – бившият й арсенал- все се помещава музеят Mainfrankisches. В него може да разгледате богата колекция от средновековни съкровища на изкуството (музеят е отворен всеки ден). Изброените по-горе забележителности може да ви впечатлят, но може би най-голямата атракция на Вюрцбург е бароковият дворец Резиденц /отворен е за посещения всеки ден/. Дворецът е бил резиденция на принц-епископите, като днес той е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Построен е между 1720г. и 1744г., като особено красива е императорската зала /Kaisersaal/.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Дворецът Резиденц във Вюрцбург;

След като разгледате изброените по-горе забележителности, може да се разходите из местните магазини, или да се насочите към колата и следващата ви дестинация. Поемете по Рюнтгенринт, пресечете река Майн, а след това следвайте наляво по път B27. Скоро ще стигнете до А3, след която Романтичният път ще ви отведе до Таубербишофсхайм. Паркирайте около кметството на града, разположено на Рингщрасе.

Северният романтичен път

На снимката: Крепостта Мариенберг, издигаща се над Вюрцбург;

Търсите хотел във Вюрцбург?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Втора спирка по маршрута: Таубербишофсхайм;

Провинция Баден-Вюртенберг, Германия;

Пощенски код: 97941;

В миналото Таубербишофсхайм е бил част от териториите на архиепископите на Майнц. Днес градът впечатлява с чудесния си стар град /Алтщад, Altstadt/, който е разположен около главния градски площад Мартплац /Marktplatz/. Площадът е ограден от полу-дървени къщи и е доминиран от сградата на кметството, изграден в неоготически стил. На площада се намира бароковата къща Рех-хоф /Reh-hof/, датираща от 1702г., както и Старата аптека, датираща от 1670г. В последната е живял Георг Михаел Франк, дядо на романтичните поети Клемънс и Бетина Брентано. Основният символ на града е кулата Тюрмер, която е част от двореца Курмайнц. Датиращ от 1250г., дворецът днес е дом на Tauberfrankisches Landschaftsmuseum (затворен понеделник). Като част от колекциите на музея ще може да видите множество традиционни местни костюми и занаяти.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Таубербишофсхайм;

След като приключите с разходката си, качете се на колата си и поемете по Wurzburger Strasse. След като стигнете до Mergentheimer Strasse, завийте надясно по нея. Следвайте само тази улица, която преминава в път B27, а след това в пътища А81 и B290. По тях ще стигнете до следващата си спирка – Бад Мергентхайм.

Търсите хотел в Таубербишофсхайм?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Трета спирка по маршрута: Бад Мергентхайм;

Провинция Баден-Вюртенберг, Германия;

Пощенски код: 97980;

Разположен на очарователно място на брега на река Таубер, Бад Мергентхайм е бил дом на тевтонските рицари от 1527г. до 1809г. Градът е доминиран от Дойчхорденшлос /Deutschordensschloss/, който датира някъде между 12-ти и 13-ти век. Днес замъкът е превърнат в музей /затворен в понеделник/, където може да разгледате стаи и изложби, свързани с историята на рицарите. Малко на юг от града се намира Пфафкирхе /затворена в понеделник/ –  енорийската църква в Щупах. В нея може да видите един  шедьовър – Богородица от Щупах /датираща от 1519г./, дело на немския ренесансов художник Матияс Грюневалд. На около 2 км. от Бад Мергентхайм се намира Природен парк Бад Мергентхайм (www.geopark-ries.de), която се простира върху 86 акра (35 хектара), където може да се видят повече от 75 вида в естествена среда.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Бад Мергентхайм;

Насочете се на изток по протежение на път B19/Igersheimer strasse. Следвайте знаците, сочещи към Вайкерсхайм /Weikersheim/.

Търсите хотел в Бад Мергентхайм?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Четвърта спирка по маршрута: Вайкерсхайм;

Провинция Баден-Вюртенберг, Германия;

Пощенски код: 97990;

Красивите и подреден централен площад на Вайкерсхайм служи като живописна рамка за замъка Вайкерсхайм /Schloss Weikersheim/. Замъкът е претърпял съществени промени през 16-ти век по заповед на граф Волфганг II Хоенлое. В резултат на това, замъкът е превърнат в един от най-красивите ренесансови дворци в Германия. По време на посещението ви в замъка /отворен е всички дни от седмицата без понеделник/, фокусът на вниманието ви ще бъде върху Ритерзаал /Rittersaal/ – огромна банкетна зала с невероятна камина и боядисани тавани. Градината на двореца също заслужава да се види. Тук ще видите множество фонтани и повече от 50 статуи.

Северният романтичен път

След като приключите с разходката си из Вайкерсхайм, продължете разходката си из долината на река Таубер. Следвайте знаците към Ротинген, след това тези към Биберере. След това карайте в посока към Креглинген. Църквата „Херготскирхе” се намира на юг от кръстовището с Rothenburger Strasse. От страни на пътя има място за паркиране.

Търсите хотел във Вайкерсхайм?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Пета спирка по маршрута: Креглинген;

Провинция Баден-Вюртенберг, Германия;

Пощенски код: 97993;

Ако тръгнете от Вайкерсхайм нагоре по течението на реката, ще стигнете до малкото градче Креглинген. Малко на юг от чудесния център на града, който се характеризира с дървените си къщички, се намира Херготскирхе /затворена през януари/. На пръв поглед църквата изглежда доста непретенциозна, но тя е дом на един шедьовър на скулптора Тилман Рименшнайдер. Става дума за олтара на храма, който е изваян някъде между 1493г. и 1510г. Централната фигура в олтара е тази на Богоридица.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Херготскирхе /отвън и отвътре/;

От църквата се върнете обратно към Креглинген, завийте надясно към Романтичния път в посока Ротенбург об дер Таубер.

Търсите хотел в Креглинген?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Шеста спирка по маршрута: Ротенбург об дер Таубер

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 91541;

При влизането си в града, ще трябва да намерите място, където да оставите вашия автомобил. Има платени паркинги в северния и южния краища на стария град, извън градските стени. Туристическият информационен център се намира на Marktplatz 2, www.rothenburg.de

Ако не е била катастрофата след Тридесетгодишната война (1618-48г.), Ротенбург об дер Таубер е можело да бъде доста по-различен град, но за добро или лошо последиците от войната са спомогнали градът да запази своя средновековен и ренесансов вид. През Средновековието градът е бил Свободен град на Свещената Римска империя, но днес не е нищо повече от малко провинциално градче. Неговото изключително архитектурно наследство и живописното разположени на града над  прекрасната долина на река Таубер са спомогнали днес Ротенбург да е една от най-големите забележителности на Германия.

Северният романтичен път

На снимката: Ротенбург;

След като паркирате колата си около Стария град, насочете се към Клингентор /Klingentor/ – това е една от няколкото добре запазени кули, които маркират на места запазените средновековни укрепления на Ротенбург. Построена около 1400г. Клингентор също така е служила и като водна кула. В непосредствена близост се намира датиращата от 15-ти век църква „Свети Волфганг”, която е вградена в стените на града. От тук продължете към Стария град, отправяйки се на юг по протежение на Klingengasse. Няма как да пропуснете да видите изградената предимно в готически стил енорийска църква „Свети Якоб”. Църквата е отворена за посещение всеки ден. Църквата заслужава да се види преди всичко заради нейния олтар на Свещената кръв, дело на родения във Вюрцбург майстор Тилман Рименшнайдер. Подробното представяне на Тайната вечеря върху олтара се счита за една от най-добрите дърворезби на Рименшнайдер.

След като разгледате църквата, завийте наляво към Кирхплац /Kirchplatz/, където ще видите датиращата от 12-ти век Вайсер Турм   /Weisser Turm/. Част от първоначалната вътрешна градска стена, „Бялата кула“ е най-високата точка в Стария град. В непосредствена близост до кулата се намира дървената Юдентанцхаус, или еврейската зала за танци, която напомня за значението на града като център на еврейската култура през Средновековието.

Северният романтичен път

На снимката: Старият град на Ротенбург;

Улицата, която води източно от Вайсер Турм, е известна като Галгенгассе /Galgengasse/, или в превод „Пътят към бесилото”, защото е водела към Галгентор, където се е намирала бесилката на града. Докато се движите по тази улица, завийте надясно по Pfarrgasse, след което наляво по Rudergasse. Докато се разхождате, насладете се на красивите гради около Маркустурм и Рудербоген – една от градските врати и сграда на бившия градски затвор, построен около 1200г. Ако стигнете до края на Rudergasse, ще се изправите пред Рудертурм – единствената от всички оцелели градски порти, която може да се изкачи. От горе се разкрива гледка към целия град. В кулата може да разгледате и изложба, посветена на бомбардировките на Ротенбург по време на Втората световна война, от които днес са останали малко следи.

След това се върнете към Маркустурм, преминавайки през пазарния площад, където ще видите красивата сграда на кметството. Кметството се състои от две структури: Ренасансовата сграда пред главния площад датира от края на 16-ти век, а готическата структура зад нея е много по-стара. От дясно се намира Ratstrinkstube, или Ханът на градските съветници, който е украсен с красив часовник от 17-ти век.  Механични фигури се появяват на всеки час, за да представят историята за Meistertrunk – залогът по време на пиене, заради който градът бил пощаден по време на Тридесетгодишната война. Върнете се към пазарния площад и оттук се насочете надолу по Schmiedgasse, за да стигнете до Plunlein -очарователно малко разклонение на пътя и едно от най-сниманите места в  Ротенбург. Върнете се на пазарния площад и завийте по Хернгасе /Herrngasse/, по протежението на която ще може да разгледате някои от най-красивите къщи на града.

Сводест коридор води през кметството до историческите трезори /отворени за посещение всеки ден/, където може да видите предмети, свързани с историята на Ротенбург по време на Тридесетгодишната война. Продължи надолу по Herrngasse, за да стигнете до Францисканската църква /Franziskanerkirche/  (Януари и февруари: затворена от понеделник до петък). В нея може да видите още един олтар, дело на Рименшнайдер. От тук завийте надясно по Trompetergqsschen, и след това наляво по Klosterhof, за да стигнете до Градския музей  (отворен всеки ден). Разположен в бивш манастир, днес в музея са представени картини, включително и раздел за еврейската история на града.

След като разгледате всички тези забележителности, тръгнете с автомобила си на юг по Nordlinger Strasse и след това по Rothenburger Strasse до Инсинген. Тук завийте надясно към Дибах, за да стигнете до Шилингсфюрст /Schillingsfurst/

Търсите хотел в Ротенбург Об Дер Таубер?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Седма спирка по маршрута: Шилингсфюрст;

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 91583;

Основната забележителност на Шилингфюрст е бароковият дворец Schloss Schillingsfurst. Дворецът може да се посети в периода април-октомври, като той все още се използва като седалище на принцовете на Хоенхое-Шилингсфюрст. Историята на замъка е започнала още през 11-ти век, но постройката, която се вижда днес, датира от 18-ти век. Днешният вид на замъка е дело на архитекта Луи Реми де ла Фос. Особено интересна е приемната /Empfangssalon/, по чиито стени са окачени красиви гоблени.

Северният романтичен път

На снимката: Дворецът в Шилингсфюрст;

След като разгледате двореца, насочете се към Frankenheimerstrasse. При Feuchtwanger Strasse, завийте надясно по един страничен път. Следвайте знаците към път B25 и Фойхтванген /Feuchtwangen/.

Търсите хотел в Шилингсфюрст?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Осма спирка по маршрута: Фойхтванвен;

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 91555;

Фойхтванген възниква през 9-ти век като бенедиктинско абатство, което обаче било разпуснато по време на Реформацията. Красивият стар град на Фойхтванген е доминиран от две красиви църкви, намиращи се една до друга. По-голямата от двете е Щитхкирхе, която е била бившата църква на абатството. Недалеч се намира църковна обител от 12-ти век, в която се провежда всяко лято известния местен фестивал Kreuzgangspiele. Местният градски музей е друга от заслужаващите внимание атракции /затворен понеделник и вторник/. В него може да видите една от най-добрите колекции на народно творчество в южна Германия.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Из Фойхтванген /отгоре/ и Щихткирхе /отдолу/;

След като разгледате града, излезте по път B25/ Dinkelsbuhler Strasse и се насочете към Динкелсбюл.

Търсите хотел във Фойхтванген?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Девета спирка по маршрута: Динкелсбюл;

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 91550;

Въпреки красивото си разположение на брега на река Вюрниц, Динкелсбюл не разполага с живописното великолепие на Ротенбург об дер Таубер. И все пак той си остава един от най-добре запазените средновековни градски комплекси в Германия, а неговите каменни стени и кули опасват Стария град. В сърцето на града се намира датиращата от 14-ти век църква „Свети Георги”. От нейната кула се разкрива красива гледка към града. Точно отсреща, на Вайнмаркт, се намира поредица от високи къщи с фронтони.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Динкелсбюл;

Разглеждането на града няма да ви отнеме много. След като приключите, продължете по път B25. Преминете през Валерщайн и продължете по B25, което в един момент ще стане B29. Скоро ще стигнете до Ньордлинген. Тук е важно да си вземете талон за паркиране от туристическия офис. Паркирайте безплатно с този талон извън Стария град, близо до портите на града.

Търсите хотел в Динкелсбюл?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Десета спирка по маршрута: Ньордлинген;

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 86720;

Ньордлинген се намира в центъра на Геопарк Риес  (www.geopark-ries.de), в басейна Риес, огромен кратер с дълбочина от 100 метра, образуван преди милиони години от удар с метеорит. С непокътнати средновековни стени, обграждащи добре запазения Стар град, Ньордлинген също се отличава с красивата си архитектура. Една от основните местни забележителности е късно-готическата църква „Св. Георги”. Отличава се с трите си нефа, кръглите колони и свързани сводове. Възможно е да се изкачите до високата 295 метра камбанария, от където може да погледнете и към далечния ръб на кратера Риес. Свързан с историята на кратера е музеят Rieskrater (затворен в понеделник), където може да научите повече за сблъсъка с метеорита, довел до формирането на кратера.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Градът, погледнат от високо /отгоре/, и църквата „Св. Георги“ /отдолу/;

Кратерът е формиран преди около 15 милиона години, когато земята е ударена на това място от метеорит с диаметър от около 1 км. Скоростта на сблъсъка е била около 70 000 км.ч. Ударът е бил еквивалентен на взрива на 250 от атомните бомби, пуснати над Хирошима. В резултат се образува кратер с диаметър от 25 км.ч.

След като разгледате града и неговите забележителности, тръгнете по път B25 в посока към Харбург.

Търсите хотел в Ньордлинген?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Единадесета спирка по маршрута: Харбург;

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 86655;

Малкото градче Харбург е сгушено на брега на река Вюрниц. Самата река може да се прекоси по възстановен мост, датиращ иначе от 18-ти век. Заслужава си разходката по моста, от където може да се насладите на гледката към замъка Харбург. Замъкът може да се посети между март и октомври, като е затворен в понеделник. Това е една от най-добре запазените средновековни крепости в Германия, като е разположена по протежение на върха на хълма, издигащ се над града отдолу. Другата забележителност, на която може да обърнете внимание, е датиращата от 18-ти век синагога. Намира се на Егелщрасе и напомня за времената, когато голяма част от местното население са били евреи.

Продължете на юг по B25 към Донаувьорт. Паркирайте в подземния паркинг Am Munster, който е добре маркиран и следно може да бъде достигнат.

Северният романтичен път

На снимката: Замъкът Харбург;

Търсите хотел в Харбург?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Дванадесета спирка по маршрута: Донаувьорт;

Провинция Бавария, Германия;

Пощенски код: 86609;

Донаувьорт е претърпял значителна реставрация след ужасните разрушения от 1945г. Основата градска улица носи името Райхщрасе /Reichstrasse/, където са разположени къщи на аристократи, което напомня за значението на града по времето, когато е бил Свободен град на Свещената Римска империя. Заслужава си да разгледате църквата на Свещеното сърце, когато е чудесен пример за немски барок. От Reichsstrasse може да стигнете по мост до остров Рид/ Ried/. От тук се разкрива чудесна гледка към средновековните укрепления на града.

Северният романтичен път

Северният романтичен път

На снимките: Донаувьорт;

Търсите хотел в Донаувьорт?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно
Северният романтичен път