Северното сияние /Аврора Бореалис/, Норвегия

Северното сияние, или още както го наричат Полярното сияние, е невероятно красиво природно явление. В повечето случаи полярното сияние се проявява на височина между 90 и 130 километра, макар и да са известни регистрирани случаи на възникнало северно сияние и на височина от над 160 километра. По своята същност то е оптично явление, което се дължи на взаимодействието на заредени от слънцето частици с магнитосферата. Много често от атмосферата на слънцето, която е съставена предимно от водород, се отделят частици. Потокът от тези частици, които преимуществено са протони и електрони, се нарича „слънчев вятър”. Този поток достига и до Земята, където частиците влизат в контакт с магнитното поле на земята. И тъй като магнитното поле на Земята е най-силно в полюсите, се постига това осветяване на атмосферните газове.

Северното сияние

На снимката: Северното сияние над северна Норвегия;

Трябва да се отбележи, че Слънцето не разпръсква частици с еднаква сила постоянно. Изчислено е, че най-силното отделяне на частици от Слънцето се осъществява през интервали от 11 години, когато и Северното сияние е най-силно, и съответно най-красиво.

Северното сияние

На снимката: Освен над Тромсьо, северното сияние може да се наблюдава в районите на Алта и Финмарк;

Полярното сияние може да се наблюдава най-добре в северните части на Земята- в Норвегия, Швеция, Исландия, Гренландия, Канада, Лапландия, Аляска и Русия. Ако прочетете темата за град Тромсьо на нашия сайт, ще разберете, че този норвежки град е едно от перфектните места за наблюдаване на северното сияние. Северните норвежки градове Алта и Финмарк също влизат в този списък. Сигурно ще се учудите, но и Лапландия е чудесно място за наблюдение на този природен феномен. Освен че е известна като дом на Дядо Коледа, Лапландия е и мястото, където има изградена обсерватория за наблюдаване и изследване на полярното сияние. Северният шведски град Юкасярви също е чудесно място за посещение, ако целта ви е да наблюдавате сиянието. Тук освен че може да отседнете в единствения по рода си леден хотел, може да се насладите и на природния феномен. И ако във всички тези държави трябва отидете до точно определено място, за да наблюдавате северното сияние, то в Исландия например това не е необходимо. В Исландия може да наблюдавате красивото прибягване на светлината от почти всяка точка на държавата. На различните места периодът, в който е благоприятно да се наблюдава феноменът е различен. На някои места е добре да отидете между декември и февруари, докато на други /примерно Русия/ северното сияние може да се наблюдава до януари.

Северното сияние

На снимката: Северното сияние може да се наблюдава над Норвегия до края на месец февруари;

Интересен факт, свързан със северното сияние е, че този феномен е наблюдаван и в България. Макар и да звучи странно, през 1954г. феноменът е видян във Варна, като първоначално хората са помислили, че това са проблясъци в нощта от голям пожар. Едва по-късно се установило, че пожар няма и че това всъщност са светлините на сиянието.

Северното сияние се наблюдава само през зимните месеци, защото в северните части на Земята през лятото на практика няма нощ, а само ден.

Полезна информация за северното сияние /Aurora Borealis/:

Най-добро място за наблюдаване в Норвегия: Алта, Финмарк и Тромсьо;

Най-добър период за наблюдаване на сиянието над Норвегия– Декември- Февруари;

Важно: Мракът в тази част на Земята започва да пада по-рано и е възможно след 15.00 часа да стане толкова тъмно, че да си помислите, че вече е поне 22.00 часа.

Важно за всички любители фотографи, които отиват на „лов“ за северното сияние: Когато нагласяте вашата фотографска техника, настройте апарата да снима на 30 секундна или едноминутна експозиция. Понякога е възможно да се снима и на 4 минутка експозиция. Снимайте с широко отворен обектив! С цел постигане яснота на изображенията и добър контраст може да се наложи да намалите апертурата на 1:3.5 или 1:4 /зависи от това с какъв обектив снимате/;

По-долу може да намерите интерактивна карта на северния норвежки град Алта, разположен на няколкостотин километра североизточно от Тромсьо /Ако небето над Тромсьо е облачно, може да опитате да се придвижите до Алта с надеждата за повече късмет и ясно небе/: