Севиля – градът на портокалите

Севиля е испански град, разположен в южната част на страната. Градът е столица на автономна област Андалусия и на провинция Севиля. Самият град има население от около 700 хиляди души, като цифрата нараства двойно, ако се прибавят и живеещите в предградията на Севиля.

Севиля

На снимката: Севиля се слави с това, че в града историческите забележителности са умело преплетени с модерните сгради;

Историята на града ни връща в римски времена, когато Иберийският полуостров /или поне по-голямата част от него/ е бил под влиянието на Римската империя. Градът е основан първоначално под името Хиспалис, като това име се запазва до 8-ми век, когато е превзет от арабите. Самото превземане става факт през 712г. и от тази дата името на града е променено на Ишбилия. По време на ислямското присъствие на полуострова, Севиля е била част от Кордобския халифат. По-късно градът се отделя от халифата и придобива някаква независимост от него, но се е намирал все още под контрола на арабите и по-точно на семейство Абадид. Тази самостоятелна форма на съществуване обаче не продължила много време. След 1091г. Севиля е под контрола на Мароканските династии на Алморавиди и Алмохади, като това статукво се запазва до средата на 13-ти век, когато градът бива включен в състава на Кралство Кастилия, ръководено тогава от християнския владетел Фердинанд III. Последвалите времена на Великите географски открития въздействат благоприятно на Севиля, за която започва „златен век“.

Севиля

На снимката: Емблематичният за Севиля площад „Испания“;

Богатото историческо минало на града допринася и за разнообразния архитектурен облик на града. Фактът, че в различни периоди от време Севиля е била под контрола на мюсюлманите, стои в основата на това днес в града да бъдат видени множество обекти-символ на мюсюлманската архитектура. Редом до готическите катедрали може да се видят пищни детайли на мюсюлманската архитектура, оформящи интересен архитектурен стил, носещ името Mudejar. Именно в такъв стил е построена и една от големите забележителности на Севиля – замъкът Алказар. Друг архитектурен обект на града, който заслужава да бъде посетен, е катедралата на Севиля. Построена в готически стил, постройката е изградена върху съществувала преди това на същото място джамия. Интересни факти съпътстват историята на тази сграда. Част от минаретата на старата джамия дълго време са били запазени, а след това трансформирани в камбанарии. Освен това е известно, че предсмъртното желание на Христофор Колумб е било да бъде погребан именно в катедралата на Севиля.

Севиля

На снимката: Катедралата на Севиля – една от големите забележителности на града;

Най-доброто време за посещение: 

Пролет, лято и есен. От летните месеци юли е определян за най-горещият месец в Севиля със средна температура от 28.0 градуса. Най-неблагоприятен за посещение е месец януари, който е и най-студеният месец в града. През месец март пък се отчитат най-много валежи, поради което не е препоръчително посещение на града тогава.

Транспорт:

Ако искате да разгледате подробно Севиля и да усетите духа на града, то ви препоръчваме да направите това пеша. Историческият център на Севиля е почти изцяло пешеходна зона, в която може да се насладите на множеството тесни улички, изпълнени с хубави магазини и заведения.

Севиля

На снимката: Ако се разходите из улиците на Севиля ще ви направи впечатление, че те са осеяни с множество портокалови дръвчета;
Разбира се, ако нямате желание за този тип разходка, то градът предлага възможности за автобусен транспорт. Автобусният транспорт в Севиля е добра опция за придвижване в рамките на града. Автобусите се движат между 6.00 часа сутрин и 23.30 часа вечер. През дните на официални празници автобусите започват да се движат от 7.00 часа сутрин. Градският транспорт на Севиля предлага и нощни линии. В полунощ, 01.00 часа и 02.00 часа от историческият център на града /Prado San Sebastian/ тръгват следните линии- А1, А2, А3, А4, А5, А6, А7 и N28 и N29. Линия 16 също има нощно разписание в четвъртък, петък, събота, както и в дните на официалните празници, като тръгва между полунощ и 02.00 часа сутрин от площад Херонимо де Кордоба /Plaza Jeronimo de Cordoba/. Летището на града е свързано с центъра на Севиля посредством специална линия /ЕА- Еspecial Aeroporto/. Автобусът спира на станция Санта Джуста, площад Нервион, Сан Бернардо и Прадо де Сан Себастиан.

Севиля

На снимката: Градския транспорт на Севиля е изключително удобен и модерен;

В Севиля функционира и подземен транспорт, който се движи между 6.30 часа и 23.00 часа от понеделник до четвъртък. В петък подземният транспорт оперира между 6.30 часа и 02.00 часа, в събота- от 7.30 часа до 02.00 часа., а в неделя и на официални празници- от 7.30 часа до 23.00 часа.

Билетът за автобус или метро в Севиля струва 1.40 Евро. В случай, че се наложи да пътувате повече от веднъж, то може да помислите за закупуването на карта за множество пътувания. Моля имайте в предвид, че картите на многократни пътувания в метрото и в наземния транспорт са различни. Отделно в Севиля може да си закупите и туристическа карта, която предоставя възможност за пътувания в рамките на един или три дни, като картите са съответно на стойност 5 и 10 Евро. Както в множество европейски градове, така и в Севиля може да си закупите т. нар. Sevilla card. Притежателите на тази карта получават възможност за безплатно пътуване с градския транспорт, безплатни турове с гид, безплатен вход на някои музеи, както и пътуване с корабче по река Гуадалкивир. Цената на тази карта варира между 33 и 77 Евро в зависимост от това дали е за два, три или четири дни.

Търсите хотел в Севиля?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

В случай, че искате по-бързо придвижване в града, то може да използвате и такси. Колите са в бял цвят с жълта ивица и герба на града. В таксито има табела с цената на услугата, като по принцип се посочва минималната такса, такса за повикване, таксата на километър и други възможни допълнителни такси/тарифи.

Друга възможност да обиколите лесно забележителностите на Севиля е туристическият автобус. Цената на билета за него е 16 Евро, като той преминава покрай крепостта Алказар, района Санта Круз и други. В Севиля може да се възползвате и от карети с коне, които са традиционни за града.

Севиля предоставя уникална възможност на своите посетители да разгледат града на колело. В града са изградени над 250 стоянки на колела под наем, като всеки лесно може да наеме колело за 5 Евро на седмица. В Севиля има добре изградена мрежа от над 100 км. велоалеи, което предполага лесно придвижване с колело.

Севиля

На снимката: Стоянките на колела под наем са разпръснати из целия град;

Храна и напитки:

Севиля е известна със стоите тапас барове. В града има над 3 хиляди такива заведения, които се опитват да задоволят желанията на стотиците хиляди туристи, които всяка година посещават града с желание да се докоснат до местната кухня. Свинското и рибните деликатеси присъстват в местното меню, като все пак има някои ястия, които не трябва да бъдат пропускани. Едно от тях е Хамон Иберико де Бeлота /Jamon Iberico de Bellota/. Приготвя се от свинско месо от свободно пасящи прасета, като на много места това месо може да бъде видяно да виси от гредите на местните тапас барове. Друго типично местно ястие е „Pringa”, представляващо микс от свински бут, чоризо /което е вид пикантна наденица/ и черен пудинг. В тази част на Испания почти всяка една част на прасето бива използвана в кухнята. Типичен пример за това е и ястието „Carrillada”, при което свински бузи се варят бавно. Макар и да звучи странно, то бива определяно като един от най-добрите местни специалитети. Ако желаете да опитате местна супа, то изборът ви трябва да е насочен към Гаспачо-то. Това е традиционна студена супа от домати, която се консумира особено много през лятото.

Ако се чудите какво традиционно пиво да опитате, то една от добрите възможности за това е Манзанила /Manzanilla/. Манзанила е светло, сухо шери, което се произвежда в района на Санлукар де Барамеда. Особено подходящо е в комбинация с различни предястия.

Севиля

На снимката: Светлото шери „Мазанила“;

Знаете ли, че:

Римските императори Траян и Адриян са родени в Севиля?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Дворецът Алказар;

2/ Главният архив на Индиите;

3/ Катедралата на Севиля;

4/ Площад Испания;

5/ Златната кула;

6/ Арената за борба с биковете;

7/ Паркът „Мария Луиза“;

Допълнителна информация за Севиля може да откриете на следния уебсайт: www.visitasevilla.es.

Важно: Страницата разглежда подробно испанския град Севиля – историческа справка, най-доброто време за посещение на Севиля, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителности на Севиля. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Севиля

В случай че търсите хотел в Севиля, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Севиля, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: