Сградата на Парламента – град Единбург, Шотландия

Изградена в италиански стил,  сградата на Парламента в Единбург е построена през 30-те години на 16-ти век за шотландския парламент. Сградата е използвана като седалище на Сметната палата и Върховния съд до обединението на парламентите през 1707г.  Сградата заслужава да се види, колкото заради спектакъла от добре облечени хора, лутащи се из нея, толкова и заради красивите стъклописи в Голямата зала, отбелязващ откриването на сесията на съда от крал Джеймс V през 1532г.

сградата на Парламента

На снимката: Сградата на Парламента;

Има някои други произведения на изкуството в сградата на Парламента, заради които си заслужава да посетите мястото. В парламентарната зала, която е най-старата част на сградата на Парламента, можете да видите множество статуи. На северната стена на залата можете да видите статуите на Хенри Дъндас /първи виконт на Мелвил/, Робърт Дъндас /втори виконт на Мелвил/ и Лорд Кокбърн. Всички те са от 19-ти век. На източната стена на залата можете да намерите статуите на Дънкан Форбс, лорд Джефри, лорд-председателят Бойл и лорд-председателят Блеър, които също датират от 19-ти век. Най-важните статуите на западната стена са тези на Уолтър Скот и Уилям Броди. В коридор след южната врата на залата стоят фигурите, символизиращи „правосъдие“ и „милост“ на Александър Милн, които преди това са стояли гордо над главния вход към площада на парламента.

 

Сградата на парламента

На снимката: Голямата зала със статуите на множество велики шотландци;

Практическа информация тази забележителност:

 Адрес: площад на Парламента, Royal Mile, Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 131 348 5200;

Как да стигнете до сградата на Парламента:

-Пеша /Сградата на Парламента се намира в старата част на града и лесно може да я достигнете пеша/;

-Чрез автобус /редовни автобусни линии до N35 Canongate и N6 до Horse Wynd/;

-Чрез автомобил /можете да оставите колата си на паркинг Сейнт Джонс Хил/;

Работно време на сградата на Парламента:

Всеки ден, от 10.00 часа до 17:00 часа (последен вход в 16.30 часа);

Цена на входните билети:

Безплатен достъп до всички обществени места, без водач;

Важно:

Ако искате да присъствате по време на заседания на парламента или на срещи на различните комисии, ще трябва да се снабдите с билет. Билетът е безплатен, но  предоставя достъп до специфични части на сградата на Парламента.
Сградата на парламента

Важно: Статията предоставя информация за сградата на Парламента в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до сградата, информация за работно време за посещения и за организирани турове в сградата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно сградата на Парламента в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около сградата на Парламента, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до сградата на Парламента, Единбург: