Шафхаузен – домът на Рейнския водопад

Герб на Шафхаузен: Шафхаузен

 

Шафхаузен е разположен на 51 км. северно от Цюрих и на 27 км. северно от Винтертур. Дълго време градът е бил основно депо за баржите, движещи се по река Рейн. Градът се е развил през годините по интересен начин, като се е оформил на тераси по стръмно наклонения десен бряг на реката. Въпреки че много части на града са модерни и силно индустриализирани, Шафхаузен е запазил своя средновековен дух, илюстриран чрез чудесните романтични фонтани и старинните къщи, осеяни с еркерни прозорци и украсени със статуи. Освен всичко това, Шафхаузен служи на туристите и като основна база за посещение на Рейнския водопад – една от най-популярните забележителности в Североизточна Швейцария.

Шафхаузен

ШафхаузенНа снимките: Старият град на Шафхаузен;

 

Шафхаузен дълго време е бил под контрола на Хабсбургите, но в последствие става имперски свободен град и по-късно е обявен за столица на едноименния швейцарски кантон. Кантонът е заобиколен от Германия от цели три страни, като немското влияние може да се усети по голяма част от архитектурата в града.

Как да стигнете до Шафхаузен:

Шафхаузен е разположен като спирка на почти всички по-големи железопътни линии, движещи се в посока север-юг. Цюрих, един от най-важните швейцарски градове, е разположен недалеч от Шафхаузен. От Цюрих ежедневно има над 10 експресни влака, а пътуването е около 40 мунути до 1 час. Повече информация за придвижане из Швейцария с влак /и до Шафхаузен в частност/ може да откриете на сайта на местните железници, както и на телефон: 0900 300-300.

Ако пътувате с кола, то отново Цюрих трябва да ви бъде основна отправна точка. Пътуването от там до Шафхаузен с автомобил е около часа. Пътищата са в добро състояние, като не забравяйте, че при пътувате из Швейцария с автомобил трябва да си закупите винетен стикер, чиято цена е около 40.00 Швейцарски франка.

Шафхаузен

На снимката: Бойниците на Мунот;

Туристически офис в Шафхаузен:

Туристическият информационен офис в Шафхаузен се намира на адрес:  Herrenacker 15 (www.schaffhauserland.ch). Отворен е през лятото, от понеделник до петък /9:30 часа до 18:00 часа, събота /9:30 часа до 16:00 часа/, и неделя /9.30 часа до 14.00 часа/. През зимните месеци туристическият офис на града работи както следва: от понеделник до петък /9:30 часа до 17:00 часа/ и събота /9:30 часа до 14:00 часа/.

Забележителностите в и около Шафхаузен:

 Препоръчваме ви да отделите една цяла сутрин за разглеждане на Стария град на Шафхаузен. От бойниците на Мунот, които датират от 1564г., може да се насладите на чудесна гледка към целия град. Кръглата крепост разполага с кула, платформа и изградени места за разходка. Крепостта се свързва с публикуваната през 1527г. в Нюрнберг книга на Алебрехт Дюрер. Крепостта може да се посети в периода май-септември, от 8.00 часа до 20.00 часа, а през останалата част на годината всеки ден от 9.00 часа до 17.00 часа. Входът е свободен.

Следващата интересна забележителност в Шафхаузен, която се определя и като бижуто в короната на Стария град, е Мюнстер /Църквата на Вси Светии/.  Тя се намира на Мюнстерплац. Църквата сега е протестантска, но в миналото е служила като бенедиктински манастир, осветен през 1052г. Романската й архитектура е сурова и обикновена. В близък двор може да видите датираща от 15-ти век камбана, която вдъхновила Шилер да напише поемата си „Песен на камбаната“.

Шафхаузен

Шафхаузен

На снимката: Църквата на Вси Светии;

Най-интересната от улиците из Шафхаузен е Фордергассе /Vordergasse/. Тук е много вероятно да видите тълпи от посетители, които са спрели и гледат /или фотографират/ красивите фрески по Haus Zum Ritter, датиращи от 1485г. На Фронвегплац /Fronwegplatz/ ще намерите пък два изключителни фонтана от 1520г. Друга интересна забележителност е Музеят на Вси Светии /Museum zu Allerheiligen/, намиращ се на улица Baumgartenstrasse (www.allerheiligen.ch). Това е един от най-важните национални музеи в Швейцария. Експонатите варират от праисторически времена до наши дни, включително традиционни носии от провинцията, стари оръжия и старинни мебели. Музеят е отворен от вторник до неделя, от 11 часа до 17:00 часа. Входът е 12.00 Швейцарски франка за възрастни, а за определени групи от лица има намален билет на цена от 9.00 Швейцарски франка.

Когато говорим за забележителностите на Шафхаузен, няма как да пропуснем Рейнския водопад, намиращ се на около 10 минути разстояние с автобус от гарата на града. Повече за тази забележителности обаче ще може да прочетете в отделна наша статия на следния линк.

Шафхаузен

Шафхаузен

На снимките: Рейнски водопад;

Пазаруване в Шафхаузен:

 Поради ролята си на граничен град, който е свързан с промишлеността, в Шафхаузен не се поставя голям акцент върху фолклора, поради което тук няма да откриете чак толкова много на брой сувернирни магазини. Ако все пак искате да си закупите някакви местни сувернири, то се оглеждайте за малките сувенирни магазинчета около гарата на града, или по някоя от основните търговски улици на града  – Vordergasse и Fronwegplatz. Може да ви направи впечатление, но едва ли ще се заинтересувате чак толкова много, че в града има немалко на брой магазини, предлагащи ски оборудване и артикули, свързани въобще със спорт.В случай че се нуждаете от хотел в Шафхаузен, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Шафхаузен

Важно: Статията предоставя информация за град Шафхаузен, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Шафхаузен, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.