Шилтхорн, Швейцария

Шилтхорн се извисява на височина от 2970 метра. Разположен е в Бернските Алпи и гледа към долината Лаутернрунен. Върхът е разположен над селцето Мюрен, от където може да се стигне с лифт до самия връх. От Шилтхорн се открива чудесна панорамна гледка към Титлис, Юнгфрау, Мьонх, Айгер, над Бернските Алпи и планината Юра до планината Восгес и Шварцвалд. От тук може да видите и Мон Блан. Именно чудесната гледка е причината Шилтхорн да е друг от важните туристически атракция в района около Интерлакен.

Шилтхорн

На снимката: Карта на маршрутите до Шилтхорн;

За да стигнете до Шилтхорн от долината, трябва да смените няколко на брой лифта. Първият от тези лифтове тръгва от Щехелберг, като той ще ви отведе до Гимелвалд и след това до Мюрен. От Мюрен трябва да се качите на друг лифт в посока Бирг /Birg/, където трябва да направите и последната смяна/прекачване преди да достигнете до Шилтхорн. Именно лифтът, който изминава последната част от пътуването нагоре, е най-дългият от всички лифтове, а и се определя като чудо на инженерната мисъл с оглед условията, при които е строен.

ШилтхорнНа снимката: Един от лифтовете, водещи към Шилтхорн на фона на водопада Мюрен;

 

Другата възможност да достигнете до Шилтхорн е като вземете лифта от Лаутербрунен до Грютшалп и след това влак до Мюрен, от където отново да се качите на кабинковия лифт. Между Бирг и върха, лифтът минава покрай малкото езерото Граусеели /Grauseeli/. Възможно е, ако сте истински планинари, да се изкачите до върха и пеша. Съществуват немалко добре маркирани пътеки, които ще ви изведат до Шилтхорн за 5 часа, ако тръгнете до Гимелвалд.

Шилтхорн

На снимката: Пиц Глория;

На върха на Шилтхорн, освен красивите гледки, ще може да видите и панорамния въртящ се ресторант Пиц Глория, който е изграден през 1969г. за филм от поредицата за Джеймс Бонд – „В служба на нейно величество”. Ресторантът се върти на 360 градуса за 55 минути, т.е. малко по-бързо от стрелката на часовника. Финансирането на строителството е поето от продуцента на филма за Джеймс Бонд срещу разрешението той да снима филма си на това място. Това е първият и единствен филм от поредицата, в който ролята на Бонд се изпълнява от Джордж Лейзънби.

Шилтхорн

Шилтхорн

На снимките: Шилтхорн;

Полезна информация за пътуване до Шилтхорн:

Ако тръгнете от Интерлакен към Лаутербрунен, съветваме ви да седнете от дясната страна по посока на движението –  така ще имате по-добра гледка към пейзажа наоколо. В Лаутербрунен можете да вземете автобус до „Щехелберг Шилтхорнбан” /за около 20 минути/. Тук трябва да се качите на лифта. В Гимелвалд трябва да се прехвърлите на нов лифт до Мюрен. Последният етап от пътуването започва в Мюрен. Качете се на лифта и се прехвърлете на друг лифт при Бирг. Последната станция е Шилтхорн.В случай че се нуждаете от хотел в Интерлакен, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Шилтхорн

Важно: Статията предоставя информация за Шилтхорн, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за върха и как да стигнете до него – план за пътуване, от къде да минете и какви лифтове да използвате. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Шилтхорн, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на върха, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.