Шиниге Платте, Швейцария

На по-малко от 3 км. южно от Интерлакен, в равнина между езерата Тюн и Бриенц и в подножието на Юнгфрау, се намира градчето Вилдерсвил. Това е както летен, така и зимен курорт, а така също и отправна точка за много екскурзии из района. Вилдерсвил се слави с това, че тук има цели 16 вида места за настаняване – като се започне от хотели и се стигне до обикновени къщи за гости. Повечето туристи обаче предпочитат да отседнат в Интерлакен и да посетят Вилдерсвил, за да се насочат към Шиниге Платте (www.schynigeplatte.ch).

Шиниге Платте

На снимката: Гарата във Вилдерсвил;

За да стигнете до Вилдерсвил, трябва да хванете влак от гара Интерлакен Изток. Пътуването трае едва 6 минути. Във Вилдерсвил трябва да се прехвърлите на зъбчата железница, с която ще започнете стръмното изкачване към Шиниге Платте, намиращ се на височина от 1936 метра. Железницата е отворена през 1893г., като се катери по наклон, който на места достига до 25%. Изкачването е с дължина от 7 км. и се изминава от влака за по-малко от един час. Железницата оперира от май до октомври и пътува около 12 пъти на ден.

Шиниге Платте

 

Шиниге Платте

На снимките: Зъбчатата железница на път към Шиниге Платте;

Веднъж достигнали Шиниге Платте, ще може да се насладите на чудесния алпийски пейзаж. В допълнение тук обаче има и чудесна алпийска градина, в която може да видите над 600 вида растения. За влизане в градината се заплаща отделен вход, който е около 4-5 Евро. След като разгледате градината може да се насочите и към намиращата се тук площадка за наблюдение, разкриваща прекрасна гледка към Айгер, Мьонх и Юнгфрау. Ресторантът на комплекса предлага добра храна и напитки.

Шиниге Платте

Шиниге Платте

На снимките: Шиниге Платте;

Полезна информация за пътуването до Шиниге Платте /Schynige Platte/:

Как да стигнете:

От ж.п. гара Интерлакен Изток да Вилдерсвил и след това със зъбчатата железница до Schynige Platte;

Работно време на зъбчатата железница:

Работи само през лятото (от май до октомври)

Пътуването до върха трае 52 минути;

Цени на билетите:

Цените на билетите за 2017г. все още не са обявени;
В случай че се нуждаете от хотел в Интерлакен, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Шиниге Платте

Важно: Статията предоставя информация за Шиниге Платте, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – как да стигнете до там, какво може да видите на върха, както и информация за зъбчатата железница до там. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Шиниге Плате, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.