Шипвартхуис – град Амстердам, Холандия

Построен като офис комплекс през 1916г., Scheepvaarthuis (Шипвартхуис) се счита за първия истински пример на архитектурния стил на амстердамското училище/школа. Той е проектиран от Пиет Крамер (1881-1961), Йохан ван дер Май (1878-1949) и Мишел де Клерк (1884-1923) за група от корабни компании, които вече не са искали да правят бизнес на кея.

Шипвартхуис

На снимката: Шипвартхуис, превърнат днес в Гранд хотел Амрат;

Внушителната триъгълна сграда има нещо като нос в предната си част и е увенчана със статуя на Нептун, неговата съпруга и четири женски фигури, представляващи четирите посоки на света. Не са пестени разходи по конструкцията и вътрешна украса на сградата, като местните пристанищни работници възприемат сградата като символ на капитализма.
Вратите, стълбите, дограмата и интериорните стени са украсени с морски изображения, като делфини и котви. Красиви капандури-витражи са също украсени с изображения на ветроходни кораби и компаси. Шипвартхуис днес функционира като луксозен хотел- Гранд Хотел Амрат. Последният впечатлява с прекрасен коридор и впечатляващо мраморно стълбище.

Шипвартхуис

На снимката: Морските елементи и украсата може да се видят по доста от прозорците тук;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Prins Henrikkade 108, Амстердам, Холандия;

Телефон: +31 (0) 20 5520000;

Как да стигнете до хотела:

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 2, 4, 5, 9, 13, 16, 17, 24, 25/;

-Чрез метро /метростанция Centraal Station/;

-Чрез автобус /използвайте линии 22 и 59/

Официален сайт на хотел Амрат: www.amrathamsterdam.com;

Шипвартхуис

Важно: Статията предоставя информация за Шипвартхуис, град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до мястото, както и повече информация за историята на сградата и нейното сегашно предназначение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Шипвартхуис – град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около сградата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: