Щайн ам Рейн – средновековната красота

Герб на Щайн ам Рейн: Щайн ам Рейн

 

Щайн ам Рейн е малко швейцарско градче, което е разположено на около 20 км. източно от Шафхаузен и на около 27 км. северно от Винтертур. Градчето е основано в далечната 1094г., като представляват едно от най-автентичните и добре запазени средновековни градчета в Швейцария. Разположено е на десния бряг на река Рейн, западно от Унтерзее /Untersee/, свързано с езерото Констанц. Щайн ам Рейн е „благословено” с най-красивите полу-дървени къщи в североизточна Швейцария, като основите на част от тях са потопени в самата река. Украсените с цветя фонтани и боядисаните къщички заслужават да се видят. В близост до Щайн ам Рейн се намира и първият римски мост, строен някога над река Рейн.

Щайн ам Рейн

На снимката: Централното площадче в града, със сградата на кметството;

 

Как да стигнете до Щайн ам Рейн:

Щайн ам Рейн се намира по средата на ж.п. линията, свързваща Шафхаузен с Кройцлинген, в близост до езерото Констанц. Ако се придвижвате из Швейцария с влак, от Цюрих може да вземете експресен влак до Шафхаузен и от там да се прикачите на местния влак до Щайн ам Рейн. Пътуването от Цюрих е по-малко от 2 часа. Има и добри връзки с влак от Щутгарт, Германия. За железопътните разписания или повече информация, обадете се на: 0900 300300. Неслучайно ви посочваме градове като Цюрих и Щутгарт като възможни места, от където да вземете влак до Щайн ам Рейн- просто и в двата града има международни летища, до които може да стигнете от България, макар и с прикачване в някои от случаите.

Единствената автобусна връзка до Щайн ам Рейн води до германското селце Зинген /Singen/, от където има железопътни връзки до Щутгарт, Германия.

Ако пътувате с автомобил, то Швейцария има достатъчно добри пътища, позволяващи бързи връзки между отделните градове. Пътуването от Цюрих отнема по-малко от час. Независимо от къде пътувате, добре е да гледате като точка, към която да се насочите, градовете Шафхаузен или Винтертур.

Щайн ам Рейн

На снимката: Главната улица Ундерщад /Хауптщрасе/;

Туристическа информация за Щайн ам Рейн:

 Туристическият офис в Щайн ам Рейн се намира на Oberstadt 3 (телефон: 052/742-20-90; www.stein-am-rhein.ch). Тук може да намерите актуални автобусни и железопътни графици. Офисът е отворен целогодишно: от понеделник до четвъртък /9:30 часа до обяд и от 13.30 часа до 17.00 часа/; в петък офисът работи само в периода между април и декември, а в събота- само през юли и август, като работното време в събота е до 16.00 часа.

Основни забележителности в и около Щайн ам Рейн:

 Ако тръгнете да се разхождате из центъра на градчето, първото нещо, което ще ви направи впечатление са добре запазените старинни къщи. Те се издигат основно около площада на кметството Rathausplatz и главната улица /Hauptstrasse/. Много от тях имат еркерни прозорци, богати стенописи, дърворезби. Освен да се насладите на красотата на къщите, върху фасадите на които има чудесни стенописи, може да посетите и някой от местните музеи. Историческият музей на града, разположен в сградата на самото кметство /Rathausplatz (телефон 052 741-21-42)/, съдържа интересна колекция с  оръжия, знамена и стъклопис. Входът за изложбата е минимален, като няма точно определени часове за посещение, а трябва да си запазите посещение, за да видите изложените неща.

Щайн ам Рейн

На снимката: Красиви стенописи по фасадите на сградите в Щайн ам Рейн;

През 11-ти век, в близост до площада на кметството, е изградено бенедиктинско абатство. По време на протестантската реформация през 1524г. то е било изоставено. Днес сградата е дом на Kloster-museum St. Georgen, чиято колекция е посветена на местната история и изкуство. Стаите на музея заради богатата украса на таваните им, лампериите и стенописи от 16-ти век на Томас Шмид и Амброзиус Холбайн, често са по-интересни от експонатите. Музеят е отворен от април до октомври, вторник до неделя /от 10.00 часа до 17.00 часа/. Таксата за вход е отново минимална. Възстановената манастирска църква „Св.Георги” – романска базилика, построена от католиците и по-късно трансформирана в протестантска църква – има секции, датиращи от 12-ти век.

Друг интересен музей в Щайн ам Рейн, който може да посетите е Wohnmuseum Lindwurm, намиращ се на улица Understadt 18 (052741-25-12; www.museumlindwurm.ch). Музеят се помещава в сграда от 19-ти век, като в него има експонати и артефакти, свързани с живота на местните през този век. Можете да научите как жителите на града и техните слуги са живели, както и какви методи за отглеждане в селското стопанство са прилагали. Музеят е отворен от март до октомври, между сряда и понеделник /от 10.00 часа до 17.00 часа/. Билетът за възрастни е 5.00 Швейцарски франка, а за ученици и студенти – 3.00 Швейцарски франка.

Щайн ам Рейн

На снимката: Из Щайн  ам Рейн;

Може да съчетаете посещението на Щайн ам Рейн с разглеждане на някои от околните забележителности. Ако пътувате с кола, то може да се отправите на кратко пътуване до Шафхаузен /20 км. разстояние/ или до Кройцлинген, намиращ се на 29 км. разстояние от Щайн ам Рейн. Препоръчваме ви обаче друго – вместо да се качвате на автомобила си и след това да се чудите къде да паркирате, да вземете колело под наем в Щайн ам Рейн /има места, предлагащи велосипеди по наем. Крайбрежията на Рейн и Бодензее са оградени с велоалеи, които са ясно обозначени с червени и бели знаци. Районът е особено живописен и може най-добре да се види именно по този начин. Ако се намирате в Щайн ам Рейн, ще може да се разходите из района и по друг начин –  чрез корабче. Градчето е по средата на маршрутите на корабчета, тръгващи от Шафхаузен и обикалящи из Унтерзее и Бодензее. Ако решите да направите пълна обиколка от Шафхаузен до Кройцлинген, пригответе си едно 4 часа в едната посока, но така ще преминете покрай някои доста красиви места. По принцип на ден има около 3 или 4 подобни пътувания, както от Шафхаузен, така и от Кройцлинген, като цените са около 90-100 Швейцарски франка. За резервации и повече информация се свържете с Schiffahrtsgesellschaft Untersee und Rhein, Freierplatz 7, 8200 Шафхаузен ( www.urh.ch).

Пазаруване в Щайн ам Рейн:

 Повечето от възможности за пазаруване в града може да откриете по протежение на Ундерщад /Understadt/ – оживена улица, която все още се нарича от някои от местните Hauptstrasse. В близост до кметството се намира магазинът Heimatwerk /Understadt 28/. Той е посветен изцяло на продукти, правени в Швейцария, като тук може да намерите предмети от стъкло, керамика, дърворезба, текстил, швейцарски армейски ножове и часовници, както и много малки и обикновено скъпи предмети на изкуството.

Щайн ам Рейн

На снимката: Красивите сгради и заведения по протежение на Ундерщад;

Ако искате да видите наши авторски снимки за Щайн ам Рейн, то може да посетите нашата галерия на следния линк тук.В случай че се нуждаете от хотел в Щайн ам Рейн, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Щайн ам Рейн

Важно: Статията предоставя информация за град Щайн ам Рейн, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Щайн ам Рейн, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.