Щайр – австрийска романтика и дух

Щайр е третият по големина град в австрийската провинция Горна Австрия. Градът е разположен живописно на мястото, където се срещат две реки – Щайр и Енс, макар че именно този факт през годините е водил до доста неблагоприятни последствия под формата на мащабни наводнения.

Щайр

На снимката: Щайр от въздуха;

Предполага се, че първите заселници на този район са били келтите. Това е станало през 600г. преди Христа. По-късно тези земи са включени в състава на Римската империя и селище на това място дори е отбелязано в материали на древни географи. За година на официалното основаване на града обаче се приема 980 година, поради което и през 1980г. беше отпразнувано едно хилядолетие от възникването на селището. Във връзка с това честване в Щайр са проведени мащабни възстановителни работи в стария град, целящи възстановяване на архитектурното богатство на града. Възстановителните работи са се наложили особено много заради претърпените разрушения по време на Втората Световна Война. Благодарение на работата на стотици хора, днес хиляди туристи могат да се насладят на историческия център на Щайр, където да видят красиви примери на готическата архитектура.

Историята на града се свързва не само със строежа и запазването на красиви постройки, но и с присъствието на важни исторически фигури, които през един или друг период от време са живели и творили в Щайр. Сред тях са фигурите на Франц Шуберт, Антон Брукнер и не на последно място на самия Адолф Хитлер- последният, макар и за кратко, е посещавал училището в Щайр през 1904г.

Щайр

На снимката: Една от централните улици на Щайр с типичните постройки;

Най-добро време за посещение:

Може да се каже, че почти всеки период от годината е благоприятен за посещение на града. Вярно е, че през летните месеци температурите тук не са чак толкова високи и летни, както и че през зимните месеци е доста студено, но въпреки това градът предлага достатъчно интересни места, които изкушават туристите целогодишно. Януари месец е най-студеният от годината по принцип, но в края на декември и началото на януари хиляди туристи се стичат тук, за да разгледат красиво украсения град.

Търсите хотел в Щайр?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Достъпът до Щайр е възможен по най-различни начини. Ако пътувате с автомобил, Ако пътувате от Виена, следва да хванете посока Хааг /Haag/. Ако пътувате от Залцбург, следва да хванете посока Затлед /Sattledt/, а в случай че тръгвате с кола от Грац – следвайте пътя към Клаус /Klaus/. Достигането до Щайр с влак също е възможно- налични са линии през Линц/Св.Валентин и през Енстал. Градът не разполага със собствено летище, като най-удобното такова е в Линц /повече информация за полетите може да получите на следния уебсайт: www.flughafen-linz.at.

Ако при посещението си на града се доверите на автомобил, то имайте в предвид че ще трябва да заплатите за престоя на колата в зависимост от това, къде паркирате. Паркирането в централната градска част /на централния площад, където има уредена паркинг зона/ на платено място струва 0.50 цента за половин час, като максималното време за оставяне на колата ви е един час. Тази централна паркинг зона работи през седмицата от 08.00 часа до 18.00 часа и в събота от 08.00ч. до 12.00ч. В града има още няколко подобни зони за паркиране, където обаче възможностите за оставяне на автомобила са по-удобни, защото максималното време за паркиране е до 3 часа. Цените и работното време са аналогични. Такива зони са Променад /Promenade/ и Енскай /Ennskai/. Допълнително в рамките на града има изградени и платени частни паркинги, където може да оставите автомобила си и за по-дълъг период, като в повечето случаи таксата е около 1.00 евро на час.

В случай, че кацнете на летището в Линц и искате да се придвижите до Щайр, трябва да знаете че не е задължително да наемате кола. Работят няколко компании, които осигуряват директен транспорт между летището и града. Такава компания е Майерхофер АГ, като стойността на услугата е около 65.00 Евро. Разбира се винаги остава възможността да ползвате и такси при придвижването си до града или вътре в самия град. Ставката при използването на такси от летището в Линц до Щайр е аналогична- около 65.00 Евро.

Щайр

На снимката: Централният площад със сградата на кметството в дясно- една от най-красивите сгради в стил Рококо;

Храна и напитки:

Градът предлага голямо разнообразие от ястия за всеки вкус. Тук може да се насладите на местни специалитети, както и на традиционна италианска, гръцка, азиатска и дори мексиканска кухня. Ако искате да усетите духа на местните заведения и най-вече кръчми, то може да се запишете в някои от предлаганите турове. В повечето случаи те включват обиколка из 5-6 местни кръчми в центъра на града. На посетителите се сервират местни питиета и ястия.

Търсите хотел в Щайр?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Знаете ли, че:

на 9-ти май 1945г. на моста над река Енс в Щайр се срещат руските и американските войски, след което градът е окупиран от американците, а руснаците се изтеглят зад демаркационната линия?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Сградата на Общината;

2/ Бумерлхаус;

3/ Дворецът „Ламберг“;

Допълнителна информация за Щайр може да откриете на следните полезни сайтове: www.steyr.info и www.tourmycountry.com.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Щайр-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Щайр. Статията е последно обновена от нашия екип на 15 Юли 2018г.

Щайр

В случай че търсите хотел в Щайр, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Щайр, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: