Синагогата на Санкт Петербург, Русия

Синагогата на Санкт Петербург е осветена през 1893г., по време на затишие в осъществявани погроми, които били унищожили еврейското население на други места в Русия. Процесът на изграждане на тази сграда е забележителен, както можете да видите от многото ръчно изработени елементи в украсата на синагогата. Още по-забележително е оцеляването на синагогата през следващия 20-ти век, когато антисемитски съветски лидери са унищожавали църкви, катедрали и други архитектурни паметници без твърде много усилия.

Синагогата на Санкт Петербург

На снимката: Синагогата на Санкт Петербург отвън;

Строителството на синагогата станало възможно след като цар Александър II дава своето разрешение. До този момент на евреите, които са живели в Санкт Петербург, са били поставяни редица ограничения. След издаването на разрешителното, група от архитекти се спират върху мавританския архитектурен стил и решават да го приложат при градежа на синагогата. Куполът и свределообразните кулите са покрити с ръчно изработени дърворезби.

Синагогата на Санкт Петербург

На снимките: Голямата синагога отвътре;

Службите се провеждат в Малката Синагога, която се откроява със своя червен цвят (Малая Синагога). Голямата Синагога (Bolshaya Синагога) е запазена само за фестивали, но през вратите й може да видите жълто-белия й интериор. Синагогата е близо до Мариински Театър /Mariinnsky Theater/, в квартал, наречен Коломна. Това място се населява от много видни еврейски семейства през 20-ти век. В този период от време само високо образованите евреи са оставени да живеят в Санкт Петербург.

Ако посетите синагогата, имайте в предвид, че мъжете трябва да използват тюбетейки, които са на разположение в магазина на входа на синагогата.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: 2 Lermontovsky Prospekt, Санкт Петербург, Русия;

Телефон: +7 812 713 81 86;

 Как да стигнете до Синагогата:

-Чрез метро /най-близката метро станция е Sadovaya/;

-Чрез автобус /използвайте автобусни линии N3, 22, 27/;

Работно време:

Октомври- май, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Май-септември, от 10.00 часа до 18.00 часа;

В събота и по време на еврейските празници синагогата се отваря само за църковни служби.

 Цените на входните такси за Синагогата:

Безплатен достъп;

Важно: За посещение на Синагогата е препоръчително да резервирате обиколка с екскурзовод, като изпратите запитване на: tour@jeps.ru. Като част от обиколките ще можете да видите постоянната експозиция, а също част от еврейското наследство на Санкт Петербург.

Важно: В събота и по време на еврейските празници е забранено да се правят снимки и видео клипове за помещенията на Синагогата.
Важно: Статията предоставя информация за синагогата в град Санкт Петербург, Русия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на синагогата, как да стигнете до нея, информация за работното време и цената на входните билети в синагогата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно синагогата на Санкт Петербург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около синагогата в Санкт Петербург в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около синагогата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до синагогата в Санкт Петербург: