Синята джамия – град Истанбул, Турция

От югоизточната страна на Хиподрума се намира джамията Султанахмет, известна повече като Синята джамия. Със своите шест минарета и отличителен силует, джамията е един от най-запомнящите се и посещавани монументи в Истанбул. Независимо от впечатляващото изпълнение на строителството отвътре и отвън, много специалисти по архитектура считат, че джамията не може да се сравняват с някои други по-ранни „творби” на Мимар Синан. Погледната отвън, сградата е безспорно впечатляваща, особено ако я погледнете откъм подхода към джамията от двореца „Топкапъ” и улиците Babıhumayun и Kabasakal. Над нивото на двора, джамията представлява една съвкупност от плитки куполи и куполни кули.

Синята джамия

На снимката: Синята джамия;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Още преди да започне строителството на джамията през 1609г., имало доста възражения по отношение на плана за строителство, който предвиждал джамия с шест минарета. Били изложени твърдения, че не било праведно да се изгражда джамия, която да съперничи на свещената джамия в Мека, а и се считало, че строежът щял да глътне прекалено много държавни пари. Истинската причина за тези възражения обаче по всяка вероятност била свързана с това, че за да се освободи място за строежа, трябвало да се разрушат няколко двореца на министри. Към джамията има два входа: единият е от страната на „Света София”, където неизменно ще се сблъскате с тълпи от туристи, а вторият е през двора, но трябва да сте порядъчно покрити (раменете, ако сте мъж; рамене и глава, ако сте жена) и да не пречите на поклонниците. До двора може да достигнете най-лесно през привлекателния и грациозен западен портал. Дворът е ограден от портик с тридесет малки куполи и има същите размери като на самата джамия.

 

Синята джамия

Синята джамия

На снимката: Красивите плочки, оформящи интериора на джамията, заради които тя е получила това име;

Когато влезете в джамията, ще видите четири огромни стълба с диаметър от по 5 метра всеки, които изглеждат някак си несъразмерни на фона на интериора. Бързо обаче ще преместите поглед върху сините плочки, които стоят в основата на декорацията на интериора и заради които джамията е получила името си „Синята джамия”. Плочките в джамията са около 20 000 на брой, като при строителството на джамията това била голяма поръчка за пещите в Изник, които едвам се справили с производството им. Плочките са запазили добрите си и светли цветове през годините, като може да се видят и доста панели, оформящи цветя и дървета, както и по-абстрактни фигури. В североизточния ъгъл на комплекса може да видите богато украсеният и елегантен кралски павилион, до който се стига по рампа и даващ достъп до мястото, заемано от султана, когато е бил в джамията. Рампата дори позволявала на султана да влезе на кон и да язди чак до вратите на своите покои.

Синята джамия

На снимката: Синята джамия отвътре;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Между 1-ви май и 30-ти септември, джамията е в основата на безплатно звуково и светлинно шоу, на което може да се наслаждавате от кът за сядане в парка между джамията и Света София. Изображенията се проектират върху околните сгради с музикален и звуков съпровод. Има и специални вечери, когато след 19.30 часа се провеждат представления на чужди езици – английски, френски и немски език.

Синята джамия

На снимката: Дворът на Синята джамия;

Гробницата на Султан Ахмет

 На северозапад от джамията, малко извън пределите на нейните стени, се намира гробницата на Султан Ахмет. Тя е красиво украсена, по подобие на джамията, с чудесни плочки Изник от 17-ти век. Погребани тук заедно със самия султан са и неговата съпруга и тримата му синове, двама от които (Осман II и Мурат IV) управлявали също империята. Такова поредно управление от страна на братя било възможно заради промените, които самият султан Ахмет направил в империята. Осман обаче бил луд и неспособен да управлява, а Мурат се възкачил на трона едва на 10 години.

Синята джамия

На снимката: Гробницата на султан Ахмет;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Султанахмет, Ат Мейдан No: 7, 34 122 Фатих/Истанбул, Турция

Телефон: +90 212 458 44 68;

Работно време:

Всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа, с изключение на времето за молитви, както и по обед в петък;

Цени на входни билети:

Вход свободен, но се приемат дарения;Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за Синята джамия в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво трябва да знаете за посещението на джамията.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Декември 2016г.

Синята джамия

По-долу може да видите интерактивна карта относно Синята джамия в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.