Сирмионе, езерото Гарда

Сирмионе е най-популярният курорт на езерото Гарда, който се врязва няколко мили навътре в южната част на езерото, като е разположен върху тесен полуостров, покрит живописно кипариси и маслинови горички. Въпреки сериозният наплив от туристи през последните години, Сирмионе успява да запази своя чар. Преминаването на превозни средства е сведено до минимум, като е интересно да се отбележи, че малкото автомобилисти, които имат правото да преминават по тесните мраморни улици на градчето, са длъжни да изключват двигателите си докато чакат на светофарите. Освен няколкото исторически забележителности в Сирмионе, акцентът на вашето посещение тук ще падне просто върху една приятна разходка из градчето, където ще намерите магазини за сувенири, както и доста на брой сладкарници с чудесен местен сладолед. Ако посетите града през юли и август, Сирмионе може да ви се стори по-малко привлекателен, именно заради огромните тълпи от туристи, които се струпват из улиците му.

Сирмионе

На снимката: Входът към стария град на Сирмионе и Кастело Скалигеро;

Как да стигнете до Сирмионе:

 -С влак

Сирмионе няма собствена гара, поради което до града няма и директни влакове, но може с влак да стигнете до близкия Десенцано дел Гарда /от там на всеки 30 минути има автобус до Сирмионе, като пътят отнема около 20 мин./. Десенцано се намира на основната линия от Милано до Венеция, т.е. е добра връзка ако пътувате от тези градове. Влаковете в двете посоки се движат на половин час. От Венеция до Десенцано влакът пътува около 2 часа, от Верона- 25-35 минуни, от Бреша- 25 минути, а от Милано- около час и половина.

-С автобус

До Сирмионе на всеки час има автобуси от Верона /разстоянието се взема за около час/, както и от Бреша /отново на 1 час път/. За повече информация се свържете с компанията SAIA в Бреша /телефон: +39 030-223-761/ или компанията APT във Верона /телефон +39 045-800-4129/. През лятото има и специален автобус от Верона, тръгващ в 19.00 часа, като той пътува в понеделник, сряда, петък и събота.

корабче

Хидрофоли и фериботи, оперирани от Навигационе Лаго ди Гарда /телефон за контакт: +39 800-551-801 или +39 030-914-9511; www.navigazionelaghi.it) плават във водите на езерото Гарда. Поне 1 или 2 ферибота на всеки час, както и четири на ден хидрофола свързват Сирмионе и Десенцано дел Гарда /пътуването с ферибот е около 20 минути, а с хидрофол- 10 минути/. Има два дневни ферибота и три дневни хидрофола, свързващи Сирмионе и Гардоне Ривиера /разстоянието с ферибот се взема за около час и нещо, а с хидрофол- 55 минути/. Сирмионе е още свързан с Лимоне сул Гарда /2 пъти дневно с ферибот/, Рива дел Гарда /почти 4 часа път с ферибот и малко над 2 часа с хидрофол/. Имайте в предвид че в периода октомври-април услугите са намалени поради по-малкото посетители.

-С кола

Сирмионе се намира недалеч от магистрала А4 между Милано и Венеция. От Болоня, Флоренция, Рим и други точки на юг, поемете по А22 в северна посока към Верона, а оттам по А4 на запад към Сирмионе. Ако идвате от Венеция, разстоянието е малко над 2 часа, а пътуването от Милано- малко повече от час. Големият проблем на Сирмионе е паркирането. Макар около Виале Маркони- широк булевард до входа на стария град на Сирмионе, всичко да са паркоместа /платени, разбира се/, през лятото трудно ще намерите къде да паркирате. Един час паркиране е около 1.50 Евро. На същия булевард има и безплатни места, които са означени с бели линии, но както може да се досетите битката за тях е още по-ожесточена.

Сирмионе

На снимката: Част от пристанището на Сирмионе и мястото където тръгват и пристигат корабчетата от и зад Сирмионе;

Туристически офис в Сирмионе:

Туристическият офис на Сирмионе е извън Стария град, близо до замъка. Офисът се намира на Виале Маркони 2 /+39 030-916-245; www.bresciaholiday.com). От Великден до октомври работното време е всеки ден от 9.00 часа до 12.30 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа. От ноември до март, работното време е от понеделник до петък, от 9.00 часа до 12.30 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа, а в събота от 9.00 часа до 12.30 часа. В офиса има англоговорящ персонал, който ще ви даде полезна информация за града и неговите забележителности. Тук може да си потърсите и хотел и да направите резервация за стая.

 Сирмионе

На снимката: Площад в стария град на Сирмионе- особено препълнен през летните месеци;

Какво да видите в Сирмионе:
В допълнение към атрактивния и изпълнен с различни магазинчета стар град, Сирмионе впечатлява със своите крайезерни улички, приятните плажове, както и красивите маслинови дръвчета, които се полюшват от вятъра. Цялото градче може лесно да се обиколи пеша, макар че през лятото може да ви се наложи да ползвате открито влакче до римските руини в северния край на стария град /то обаче не се движи между 12.30 часа и 14.30 часа/.

Сирмионе

На снимката: През лятото Сирмионе е изпълнен с цветя;

Единственият вход към стария град на Сирмионе е белязан от крепостните стени и кулите на Кастело Скалигеро- една от най-големите местни исторически забележителности. Построен през 13-ти век от фамилията дела Скала, която управлява Верона и голяма част от земите около езерото, замъкът заслужава да се посети главно заради откриващите се от неговите кули гледки. Отворен е от почти през цялата седмица.

Сирмионе

На снимката: Кастело Скалигеро;

От замъка, ако тръгнете по Виа Виторио Емануеле, която ще ви прокара през центъра на стария град, скоро ще достигнете до по-зелената част на Сирмионе, а оттук много скоро ще излезете до края на полуострова и другата местна забележителност- Гроте ди Катуло. Твърди се, че руините в тази част на Сирмионе са били вилата и баните на римския поет Катуло, но този факт все още не е напълно доказан, като се водят спорове между историците. Независимо от това обаче, самият факт, че на това красиво място е имало римски вили от древността, показва че Сирмионе е бил популярно място за почивка на аристокрацията. Ако решите да посетите мястото, ще се разходите из руините, но и ще може да се насладите на прекрасна гледка към езерото. Руините са отворени от март до октормви, като повече информация за тях може да намерите в края на настоящата статия.

Сирмионе

На снимката: Гледка от замъка към градчето;

Ако искате да се насладите на чистите води на езерото, то трябва да се насочите към малкия плаж Лидо дел Бионде, който се намира недалеч от замъка на Сирмионе. Тръгнете по Виа Данте. През лятото плажът е отдаван под наем, като се поддържа. Предлагат се шезлонги с чадъри на цени от 5.00 Евро на ден, а отделно от това може да си наемете водни колела или канута /около 10 Евро на час/.

Сирмионе

На снимката: Гроте ди Катуло;

Недалеч се намира красивата църква Сан Пиетро ин Мавино, от където има красива панорамна гледка към езерото. Това е най-старата църква в Сирмионе, датираща от 8-ми век. Модифицирана е през 11-ти и 14-ти век, като вътре може да се видят красиви стенописи от 13-ти и 16-ти век.

Сирмионе

На снимката: Църквата „Сан Пиетро ин Мавино“ отвън;

Сирмионе

На снимката: Църквата отвътре;

Полезна информация за посещение на Сирмионе:

Адрес: Сирмионе, Лаго ди Гарда, Италия;

Провинция:  Бреша;

Пощенски код: 25019;

Полезна информация за Кастело Скалигеро:

Адрес: Piazza Castello 1, Сирмионе, Италия;

Телефон: +39 030 916 468;

Работно време:

Вторник-неделя, от 8.30 часа до 19.30 часа /последно посещение се допуска в 19.00 часа/;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни- 4.00 Евро;

Намален билет – 2.00 Евро;

Полезна информация за Гроте ди Катуло:

Адрес: Piazzale Orti Manara 4, Сирмионе, Италия;

Телефон: +39 030 916157;

Работно време:

През зимния период /след 25-ти октомври/:

От понеделник до петък, от 8.30 часа до 17:00 часа /Археологически разкопки/ и от 8.30 часа до 19:30 часа /музей/;

В събота и неделя, от 8.30 часа до 14.00 часа;

През летния период:

От понеделник до петък, от 8.30 часа до 19.30 часа;

В събота и неделя, от 9,30 часа до 18.30 часа;

Последно влизане се допуска 30 минути преди края на работното време;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни- 6.00 Евро;

Намален билет – 3,00 Евро /за граждани на ЕС между 18 и 25 години/;

Безплатен вход за хора под 18 години;

Сирмионе

Важно: Статията предоставя информация за град Сирмионе, езерото Гарда, Италия. Тук ще намерите полезна информация за градчето, за неговото разположение, как да достигнете до Сирмионе, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Сирмионе, езерото Гарда, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: