Сплит – входната врата към хърватските острови

Изграден върху останки от римски императорски дворец, Сплит е очарователен и оживен средиземноморски град, който се откроява със своите красиви и обрасли с палми улици, както и с оживените кафенета и ресторанти по тротоарите. В сърцето на града е дворецът на Диоклециан – конструкция от 3-ти век, която е била изоставена от римляните. Адаптиран към нуждите на разрастващия се град, районът на двореца в наши дни е лабиринт от тихи улички с вълнуващи архитектурни чудеса на всеки ъгъл.

Сплит

На снимката: Поглед към Стария град на Сплит и пристанището;

През Средновековието, постоянно нарастващото славянско население на Сплит е превърнало града в център на хърватската култура и език. Почти четирите века на венецианско управление (1409-1797г.) са изпълнили града и с не малко италианско изкуство и архитектурни примери. През 20-ти век Сплит се е превърнал в най-големият фериботен терминал на Адриатическо море и става основен вход към съблазнително красивите острови на Хърватия.

Сплит

На снимката: Крайбрежната алея на Сплит, Рива;

Дворецът на Диоклециан е основната и маркова атракция на Сплит, докато Рива /точна извън стените на Стария град/ е една от най-натоварените крайбрежни улици в Хърватия. По протежението на крайбрежния булевард има чудесни кафенета, предлагащи бяло кафе и други изкушения. Тук ще попаднете на цял лабиринт от платнени тенти над купища от маси по протежението на целия участък. Друга места забележителност, катедралата „Свети Домниус”, представляваща сложна куполна структура, е била първоначално мавзолей на Диоклециан, докато не е превърната в църква от християните през 7-ми век. Оригиналната каменна конструкция е включвала 28 гранитни и мраморни колони, за които се предполага, че са откраднати от Диоклециан от гръцки и египетски храмове по време на една от кампаниите му. Поради близостта си до Сребърната порта, катедралата е популярно място за срещи, а в нейния двор се провеждат представления по време на летния фестивал в Сплит през месеците юли и август. Заслужава да се види и катедралната съкровищница, която съдържа богатства от сребро и злато. Може да се качите и на камбанарията през лятото всеки ден, както и през определени дни през зимния период, а отгоре се разкриват чудесни гледки над града.

Сплит

На снимката: Дворецът на Диоклециан, част от стария град на Сплит;

Недалеч от двореца на Диоклециан се намира Народният площад /Narodni trg/. На запад от площада ще намерите закрития рибен пазар /Ribarnica/, който е отворен през всички дни от седмицата, но работи предимно в сутрешните часове. Няма как да го пропуснете, защото миризмата на риба се носи отдалече във въздуха. Оттук може да продължите на запад до улица Мармонтова – чудесна тухлена улица, която е изцяло пешеходка и която оформя западната граница на Стария град на Сплит. Именно тук любителите на пазаруването ще намерят търговски обекти на известни марки като Бенетон, Томи Хилфигър и др. На юг от градските стени по улица Мормонтова ще достигнете до застаряващият хотел Белвю, както и до редица чудесни неокласически сгради, които се използват предимно за държавни цели. Те са разположени на площад на Републиката /Republike trg/.

Сплит

На снимката: Дворецът на Диоклециан вечер;

Етнографският музей на Сплит, намиращ се в бившите покои на Диоклециан в южната част на двореца добавя допълнително измерение към гледката. Музеят, разположен на улица Северова 1, също така помещава църквата „Свети Андрей Фенестрис” и бившия манастир на Света Клер. Заслужава да се разходите и до площад Браче Радич /Brace Radic Trg/, който е по-малък от Народния площад. На него се откроява скулптурата на Марко Марулич – автор на „Юдита”, първото стихотворение на хърватски език. Марулич (1450-1524г.) е считан за баща на хърватската литература, като на тази негова статуя той е представен с книга в ръка.

Най-доброто време за посещение:

Месеците юли и август са високият сезон за хърватското крайбрежие и островите. Това е времето, когато тази част на далматинското крайбрежие е най-доброто, но и най-лошото време за посещение. Хотелските стаи са скъпите, ресторантите са най-натоварените, а тълпите от туристи може да бъдат особено непоносими. През месеците май, юни, септември и октомври времето по крайбрежието е приятно, морето е топло, цените са по-ниски, но някои от заведенията може да са затворени, а разписанията на фериботите да са анулирани или с намалени графици. Времето в Хърватия е разделено на два микроклимата.  Крайбрежните райони имат по-средиземноморски климат, със средни температури, вариращи от под нулата през януари до такива над 30-35 градуса през август.  Пролетта и есента са приятни по хърватското крайбрежие.

В допълнение, трябва да се отбележи, че един от местните фестивали- Летният Фестивал на Сплит – привлича множество туристи. Той се провежда всяка година през юли и август.

Транспорт:

Ако се чудите как да достигнете до Сплит, то на първо място трябва да имате в предвид, че Сплит може да се достигне по въдух. Летището на Сплит се намира на 26 км. северозападно от центъра на града, между Кастела и Трогир. То се използва както за вътрешни, така и за редица международни полети от някои европейски градове. Полетите са по-чести през лятото. Между автогарата на Сплит, намираща се на Обала Кнежа Домогоя 12, и летището има редовен автобус, като цената на билета е около 30.00 хърватски куни /HRK/.

Сплит

На снимката: Катедралата на Сплит;

Повечето от туристите предпочитат да достигнат Сплит с автомобил, защото това ще им даде повече независимост при организиране на тяхното посещение. С изграждането на магистралата между Загреб и Сплит, пътят вече не преминава през планинските проходи, като 5 часовото до тогава пътуване, вече е намалено и се осъществява с час по-бързо. Единствено през лятото, и по-точно през почивните дни на летните месеци, пътуването с кола в тази част на Хърватия не е приятно, защото всички тръгват на път и е възможно да има задръствания. Трябва все пак да се отбележи, че местното правителство прави опити за решаване на тази проблеми, като постоянно се изграждат нови пътища. За последно през 2007г. тази магистрала беше разширена с нови 27 км. участък между Сплит и Омиш. Трябва все пак да очаквате затруднения при тунела Свети Рок, северно от Сплит, защото там все още е една лента в посока.

Сплит може да се достигне и по море, като международни и местни кораби и фериботи почти постоянно пристигат и заминават от пристанището на града. Има редовни връзки до острови като Брач, Хвар, Вис и Корчула. Сплит е също така международно пристанище за фериботи, като има връзки с Анкона, Италия. За разписания и цени, следва да се обърнете към офиса на Ядролиния. Италианската компания SNAV оперира с бързи фериботи до Анкона от началото на юни до средата на септември.

Сплит

На снимката: Народният площад /Narodni trg/;

Местните автобусни маршрути включват Сплит и неговите предградия, както и Салона, Клис, Омиш и Трогир, а други линии пътуват до Загреб, Задар, Риека, Дубровник, няколко пъти на ден. Международни автобуси осигуряват ежедневно обслужване към Словения, Германия, и Италия, както и седмична връзка към Австрия и Англия. Повече информация за разписания и цени на билетите може да получите на: +385 21 338 483.
Централната жп гара на Сплит е в непосредствена близост до автогарата /улица Обала Кнежа Домогоя 10/, почти в центъра на града. Има влакове, свързващи Сплит със Загреб, Книн и Шибеник. Налице е също така и нощен влак между Сплит и Загреб. Повече информация за график на пътуванията и цените на билетите може да получите или от гарата в Сплит /на телефон: +385 21 338535/ или от националния ж.п. превозвач /на телефон: +385 60 333444; www.hznet.hr/.

Сплит

На снимката: Ядролиния оперира фериботи из цяла Далмация и е една от опциите за достигане до повечето хърватски острови;

След като стигнете до Сплит, няма да имате никакви трудности относно придвижването из града. Голяма част от центъра на града е ограничен само за пешеходци.

Крайбрежната алея на Сплит, известна с името Рива /Riva/, е приятно място за разходка. Паркоместата в старата част на град Сплит не са много на брой. Може да ви бъде трудно да намерите място за паркиране. Всъщност най-големият паркинг се намира на изток от центъра, в района на пристанището. Именно заради това бихме ви посъветвали, ако посещавате Сплит с ваш личен или нает автомобил, да оставите същия при хотела си и да се опитате да опознаете Сплит пеша или с помощта на местния градски транспорт.

Системата на обществения транспорт в Сплит разчита само на автобуси. Те работят от 5.00 часа сутрин до полунощ. Най-важните и основни автобусни линии /1, 3, 4, 6, 8, 9, 17 и 21/ работят всеки ден и на малки интервали от време, като обаче има и линии, които не са толкова редовно и може да ви се наложи да чакате автобуса около един час. Някои от линиите на градския транспорт не работят в неделя.

Сплит

На снимката: Около Сплит също има няколко красиви плажа;

Автобусни билети обикновено струват около 11.00 HRK за пътуване в централната зона и може да скочат до 13.00 HRK или повече, ако искате да стигнете до края на града. Можете да си купите билети от водача или от павилиони на спирките. За повече информация относно разписания и цени, можете да посетите следните интернет страници: https://www.plesoprijevoz.hr и https://www.promet-split.hr.

Храни и напитки:

Най-известният местен деликатес се нарича „Сопарник” /“Soparnik“/. Той идва от близкия регион Полица и представлява тесто, което се пълни със зеленчуци и се пече на пещ. Върху изпечения продукт се слага зехтин и чесън. Ако посетите местния пазар, определено ще намерите този деликатес.

Сплит

На снимката: Традиционният „Сопарник“;

Италианското управление над Далмация и Сплит също си е казало думата по отношение на местната кухня. Може да намерите богати разновидности от ризото – със скариди, черни калмари и др. Има богат избор от салами, шунка от Истрия и Далмация /сравними с известната шунка от Парма/, както и известното сирене от Паг. Не пропускате и местната далматинска паста с ньоки.

В Сплит ще намерите също така и голямо разнообразие от напитки. Отделно от многобройните марки местни и вносни бири, вие скоро ще откриете, че Сплит е много популярен като винена дестинация. Някои от най-добрите видове грозде се произвеждат в този регион, което е и причината да намерите чудесни вина в местните ресторанти.

Ако искате да опитате нещо ново, тогава ви препоръчваме да опитате газираните напитки Пипи и Орела, които се произвеждат от местния производител „Dalmacijavino”.

Знаете ли, че:

всяко лято фестивал, наречен “Дни на Диоклециан”, се провежда в Сплит- фестивалът „връща” Сплит назад във времето, когато този римски император е живял в града. Пресъздава се как римските легиони преминават през улиците на града и площадите, заедно с каретата на Диоклециан, а звуците на фанфари, барабани и римска музика се чува из целия град?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Дворецът на Диоклециан;

2/ Площад Браче Радич;

3/ Народният площад;

4/ Църква „Свети Франциск”;

5/ Катедралата „Свети Домниус”;

6/ Галерията на Местрович;

7/ Археологически музей;

8/ Музей на хърватските археологически паметници;

9/ Полуостров Марян;

Допълнителна информация за Сплит може да бъде намерена на следния официален туристически сайт: www.visitsplit.com.
Сплит

Важно: Статията предоставя информация за град Сплит, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Сплит, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Сплит, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този хърватски град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: