Старата катедрала на Коимбра – град Коимбра, Португалия

Старата катедрала на Коимбра се намира в по-ниската част на града и се определя като далеч по-интересната постройка в сравнение с новата катедрала. Сградата се характеризира с красив, но доста строг външен вид. Построена е първоначално в романски стил, като е прието от историците, че годината на нейното изграждане е 1140г. Именно поради тази причина старата катедрала на Коимбра се определя и като най-старата катедрала в Португалия. Строгият и доста суров вид на катедралата отвън се дължи на двама френски архитекти.

Старата катедрала на Коимбра

На снимката: Главната фасада на катедралата и основният вход;

Когато влезете вътре ще останете с впечатление първоначално, че и тук гледката ще е сурова. За това допринася каменния интериор, който все пак е разнообразен от севилски плочки от 16-ти век, както и от няколко красиви арки в стил мудехар, разположени над трансепта. Внимание вътре заслужава готическият олтар, създаден в доста ярки цветове. Същият е дело на Оливие де Ганд и Жан д’Ипре. Заслужава си да разгледате и параклиса на тайнството, който се намира отдясно на олтара. Тук са изложени скулптурни фигури на Исус и негови ученици, както и такива на четиримата евангелисти и Св. Богородица с младенеца. От една приятна галерия със сводове, датираща от 13-ти век, разположена отдясно на нефа и построена по-високо от останалата част на катедралата, се открива красива гледка към университета на града.

Старата катедрала на Коимбра

На снимката: Катедралата отвътре;

Полезна информация за забележителността:

Адрес:  Се Велха Коимбра, Ларго Се Велха, 3000-383 Коимбра, Португалия;

Телефон: +351 239 825 273;

Работно време:

Понеделник-събота, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Неделя от 13.00 часа до 18.00 часа;

Вход:

Входната такса за катедралата в размер на 2.50 Евро за посетител се определя като дарение за катедралата;

Важно: В дни на важни църковни празници туристически посещения в катедралата не се допускат. Ако ще посещавате катедралата като част от голяма група, препоръчително е да си направите резервация с посочване на час и ден на посещението ви.Важно: Страницата предоставя полезна информация за старата катедрала на Коимбра, една от големите забележителности на португалския град Коимбра -историческа справка, адрес на старата катедрала на Коимбра, цена на входните билети за посещение, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 20 Юли 2018г.

Старата катедрала на Коимбра

В случай че търсите хотел в Коимбра, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно старата катедрала на Коимбра, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: