Старата национална галерия – град Берлин, Германия

Сградата на Националната галерия е издигната между 1866г. и 1876г. по проект на Фридрих Аугуст Щилер, който е взел под внимание скиците, направени от Фридрих Вилхелм IV. Сградата се намира на висока платформа, до която се достига чрез двойно стълбище. На върха стои конна статуя на Фридрих Вилхелм IV от 1886г., която е дело на Александър Каландрели. Фасадата на сградата е украсена от прекрасна колонада, Декорациите са в съответствие с целите на сградата – тимпанът представя Германия като покровителка на изкуството, а върхът е увенчан с олицетворение на изкуствата.

Старата национална галерия

На снимката: Сградата на старата национална галерия, Берлин;

Музеят първоначално е предназначен да приюти колекцията на съвременното изкуство, която е били на показ от 1861г. в Академията по изкуствата. След Втората световна война колекцията е разделена. Част от нея е показана в Западен Берлин, където Новата национална галерия е издигната за тази цел. След нейното построяване, старата сграда е преименувана на Стара Национална Галерия. След обединението на Германия, съвременните художествени колекции са обединени отново.

Сегашната колекция включва творби на майстори като Адолф фон Менцел, Вилхелм Лейбл, Макс Либерман и Арнолд Бьоклин. Други представени произведения са картини на Назарянското Братство и френските импресионисти. Може да се видят и редица скулптури, сред които произведения на Кристиан Даниел Раух, Йохан Шадов и Райнхолд Бегас.

Старата национална галерия

На снимката: Галерията представя богати колекции от картини, а самият интериор е повече от красив;

Две нови изложбени зали дават възможност да се видят и допълнителни картини /преди изложени в двореца Шарлотенбург/ от немския романтизъм, както и творби на Каспар Давид Фридрих, Карл Фридрих Шинкел и Карл Блехен.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Bodestrasse 1-3, 10178 Берлин, Германия;

Телефон: +49 20 90 55 77;

Как да стигнете до Старата Национална галерия:
-Чрез автобус /вземете линии N100, 200, 348/;
-Чрез S-Bahn /станция Hackescher Markt –линия S5, S7, S9/;
-Чрез трамвай /вземете линии М1, М2, М3, М4, М5, М6, М7, М13, М52, М53/;
-Чрез U-Bahn /линия 6/;

Работно време:
Вторник-неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;
Четвъртък, от 10.00 часа до 20.00 часа;
Затворен в понеделник;

Цени на входните билети:
Редовен билет – 12.00 евро;
Намален билет – 6.00 евро;
Редовен билет за всички изложби на Острова на музеите – 18.00 евро;
Намален билет за всички изложби на Острова на музеите – 9.00 евро;
Годишен билет за всички музеи в Берлин /включително и този/- 25.00 евро;
Важно: Статията предоставя информация за Старата национална галерия в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на Старата национална галерия, как да стигнете до Старата национална галерия, както и информация за работното време на галерията и цените на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на  03 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Старата национална галерия в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около Старата национална галерия в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до Старата национална галерия , Берлин: