Старият град на Рейкявик

Старият град на Рейкявик трудно може да се впише в традиционното разбиране, което се влага в термина „стара част на европейски град“. В много отношения сравненията между Рейкявик и други европейски градове е по-добре да бъдат оставени настрана. Рейкявик не може да се похвали със замъци, големи площади или паметници, а най-старата къща в града датира от 1764г.  Преди да започнете разходката си из „старата част“ на града, добре е да минете през местния туристически офис, намиращ се на Aðalstræti 2 (в превод името на улицата буквално означава „главна улица“). Aðalstræti е най-старата улица в Рейкявик и мястото, от което се определят всички номера на улици в града: колкото е по-голямо числото, толкова по-далеч от тази улица се намира адресът, на който сте.

Старият град на Рейкявик

На снимката: Улица Aðalstræti;

В източния край на Aðalstræti се намира площадът Инголфщорг (Ingolfstorg). Инголфур Арнарсон (Ingólfur Arnarson) по принцип се счита за първия заселник в Исландия, дошъл на острова около 870г. Независимо от това, Рейкявик реално не е разполагал с нещо приличащо на улица чак до 18-ти век. През по-голямата част от историята си Рейкявик просто е бил като съвкупност от няколко крайбрежни имота. През 1613г. датският монарх закупува селището. През следващите години Рейкявик малко се разраства като местните жители подпомагат датските търговци, които търгували предимно с риба. Най – старата къща в Рейкявик датира от 1764г. и се намира на Aðalstræti 10. Недалеч, на Aðalstræti 16, се намира музей 871±2 (за който ще ви разкажем повече в отделна тема).

Старият град на Рейкявик

На снимката: Площад Инголфщорг;

На една пресечка на изток от Aðalstræti се намира площад Austurvöllur, който е важно средище за събиране на местните жители, а така също и силен национален символ за всички исландци. През първите дни на финансовата криза в страната през 2008 г. тук се събират хората, за да протестират. Интересно е, че на този площад всяка Коледа се издига коледно дърво, което идва тук чак от Осло – просто в Исландия няма условия за отглеждането на достатъчно голямо дърво. Според европейските стандарти площадът разполага с малко архитектурни достойнства. В средата му може да видите да се издига статуя на Йон Сигургсон (1811-1879 г.), герой на движението за независимост на Исландия от Дания. Неговият рожден ден – 17 юни –  е определен за „национален празник“ след като Исландия се сдобива със своята независимост през 1944г. На пиедестала има релеф, наречен „Пионерът“ изобразяващ ранен заселник сред скали и базалтови колони, изковавайки пътека за следващите поколения, които чакат за да го последват. Както статуята, така и релефът са дело на известния местен скулптор Ейнар Йонсон (Einar Jónsson).

Старият град на Рейкявик

На снимката: Статуята на Йон Сигургсон;

Статуята на Йон Сигургсон гледа към Алтингисус (сградата на парламента). Това е каменна сграда, датираща от 1880г., към която през 2002г. е добавена по-нова част от камък и стъкло. От октомври до май можете да наблюдавате парламентарните дела от галерията на посетителите (понеделник, вторник, сряда и четвъртък). Сградата на парламента, както и градската катедрала (която се намира в близост), символизират исландската независимост и издигането на Рейкявик и неговата значимост през 18-ти век. През 1797г. датският крал консолидира северната и южната епископия на Исландия в една диоцеза със седалище Рейкявик – точно по времето, когато е завършена катедралата. Зад сградата на парламента пък се намира градината на парламента – най-старият парк в страната, поддържан в своя оригинален дизайн.

Старият град на Рейкявик

На снимката (вдясно): Сградата на парламента;

Елегантната градска катедрала (Dómkirkjan) може да се посети без проблеми понеделник до петък (от 10.00 до 16.30 часа). Посещения в събота и неделя са възможни, но трябва да се съобразявате с разписанията за провеждане на различни богослужения, както и с множеството сватбени ритуали. Може да се каже, че катедралата е истинска противоположност на грандиозността на църквата Халгримур. Въпреки това катедралата има съществено място в местната история. Исландската независимост получава първата си благословия именно тук, а така също годишните сесии на парламента започват с молитва именно в този храм. Завършена през 1796г. и разширена през 1848 г., катедралата е била проектирана от кралския архитект на Копенхаген Уинструп, с традиционна комбинация от неокласически и барокови елементи.

Старият град на Рейкявик

Старият град на Рейкявик

На снимките: Градската катедрала;

На площад Austurvöllur се намира и Хотел Борг (Hótel Borg), първият луксозен хотел на Исландия, построен през 1930г., за да приеме чуждестранните гости по повод честването на 1000 години от първото парламентарно събрание в Þingvellir. От тогава хотелът е важна културна забележителност.

На една голяма пресечка на изток от Austurvöllur се намира Lækjargata – широк булевард, разделящ западната и източна половини на града. Първоначално тук е преминавал поток, като водите от езерото Tjörnin все още се оттичат в морето под пътната настилка. В двор на Lækjargata 6 може да видите паметника на неизвестния държавен служител. Немалко страни имат паметници на Незнайния войник, но може би само в Исландия има скулптура, отдаваща почит към работата на държавните служители. Скулптурата на Магнус Томасън от 1994 г. изобразява мъж в костюм и с  куфарче, чиято глава и рамене са покрити от плоча необработен камък.

Старият град на Рейкявик

На снимката: Скулптурата на незнайния служител;

Географското сърце на Рейкявик е площад Lækjartorg, известен също като място за обществени събирания. От площада погледнете на североизток към статуята на Инголфур Арнарсон, който държи своето копие нагоре, и към тревистия хълм Арнархол, който е кръстен на него. Според историческите източници, Инголфур бил първият заселник на Исландия през 874г. След заточването му от Норвегия заради убийства, той прекарал три зими по южното крайбрежие на Исландия. Арнарсон избира мястото на Рейкявик, след като провежда езически ритуал, при който оставил боговете да го водят към правилното място. Статуята на заселника, която може да видите днес, е дело на Ейнар Йонсон и е представена през 1924г.

Старият град на Рейкявик

На снимката: Статуята на заселника;

Улица Austurstræti води от Инголщорг (Ingólfstorg) до Лекяргата (Lækjargata), след което променя името си на „Bankastræti“, която излиза на изток от площад Lækjartorg, и след 3 малки пресечки, се разделя на две доста натоварени търговски улици – Laugavegur и Skólavörðustígur. Austurstræti, Bankastræti и Laugavegur формират една права линия и може да предположите, че целият този участък е Лаугавегур (Laugavegur). Пресечка на север от Laugavegur се намира Hverfisgata – още една приятна улица за разходка в централната част на града.

Старият град на Рейкявик

Laugavegur (или в буквален превод „пътеката на горещия извор“) е най-известната търговска улица не само в Рейкявик, но и в цяла Исландия. Първоначално тази улица е изградена за прислужничките, които отивали до Лаугардалур (Laugardalur), за да перат във водите на естествените извори. Уникалните сгради по протежение на улицата отразяват търговските нужди на града. На адрес Laugavegur 37 се издига един от важните центрове за съвременно изкуство в града – Сафн (www.safn.is). Тук често се „въртят“ произведения от големи частни колекции и гостуващи изложби. Недалеч се намира музей на изкуствата Ливинг (Living), където вниманието е фокусирано върху младите, новоизгряващи художници.
Важно: Статията предоставя информация за Стария град на Рейкявик, Исландия. Тук ще намерите полезна информация за центъра на града – информация за основните улици, площади и забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 15 Март 2018г.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Старият град на Рейкявик

По-долу може да видите интерактивна карта относно Рейкявик, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: