Старото кметство на Братислава

Старото кметство на Братислава е очарователна сграда, разположена на Primaciálne námestie. Сградата е издигната през 15-ти век след като няколко жилищни сгради са били интересно комбинирани и свързани. В края на 16-ти и началото на 17-ти век тя е била ремоделирана в ренесансов стил. Старото кметство на Братислава се слави с интересна ъглова кула, която след 18-ти век се сдобива с бароков вид. Кулата може да се изкачи от всеки желаещ, а от горе се откриват красиви панорамни гледки.

Старото кметство на Братислава

На снимката: Старото кметство на Братислава;

Върху екстериора на сградата може да се видят няколко интригуващи неща, свързани с важни за историята на града събития. Така например, може да се види плакет, който маркира нивото на водата по време на наводнението от февруари 1850г. По-нагоре, отляво на готическия прозорец се намира друга историческа реликва – гюле, вградено в самата стена, останало от времето на обсадата на Братислава през 1809г. от войските на Наполеон. Заслужава си да се види и интересното цветово покритие на покрива на кметството, гледащ към Primaciálne námestie.

На снимките: Градският музей;

Старото кметство на Братислава днес помещава Градския музей (Mestské Múzeum). Сред красивите зали на кметството, оформени с великолепни сводести тавани, може да се видят експонати, свързани с историята на Братислава. Зад кметството се намира йезуитската църква на Светия Спасител. Тя е построена в периода 1636-1638г. за протестантската общност на Братислава, което обяснява широката и чиста фасада без кула. Сред интересното бароково обзавеждане може да видите красив амвон, който обаче е в стил Рококо.

Старото кметство на Братислава

На снимката: Градският музей на Братислава;

Полезна информация за Градския музей на Братислава:

Адрес: Primaciálne námestie 3, Братислава, Словакия;

Телефон: +421 2 591 008 47;

Работно време:

Отворено: ежедневно с изключение на понеделник, от 10:00 часа до 17:00 часа;

Събота – неделя, от 11.00 часа до 18.00 часа;

Последен вход: Вторник – петък /в 16.30 часа/; събота-неделя /в 17.30 часа/;

Цени на входните билети:

Пълна входна такса: 5.00 Евро;

Намалена входна такса (деца 6-14 г., студенти, пенсионери): 2,50 Евро;

Семеен билет (двама възрастни и деца до 14 години): 10.00 Евро;

Училищни групи: 1,50 Евро на човек, най-малко десет деца;

Притежатели на туристическа карта на Братислава /Bratislava Card ползват 50% намаление от пълната входна такса: 2,50 Евро;

Изложба (билет само за изложбата в Старото кметство): 1.00 Евро;
Важно: Статията предоставя информация за старото кметство на Братислава. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 4 Септември 2017г.

Търсите хотел в Братислава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на старото кметство на Братислава /Градският музей на града/, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Старото кметство на Братислава

По-долу може да видите интерактивна карта относно старото кметство на Братислава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: