Статуята на Гедиминас – град Вилнюс, Литва

В източния край на катедралния площад на Вилнюс се издига високата статуя на Великия херцог на Литва и легендарен основател на Вилнюс Гедиминас (1271-1341г.). Героят е изобразен тук в стройна бойна фигура и вдигнат меч. Под фигурата на Гедиминас и неговия кон може да се види фигурата на вълк, чрез която е извършена една препратка към популярна народна приказка, която се стреми да обясни произхода на Вилнюс. Според историята, Гедиминас си почивал след лов по хълмовете над река Вилня, когато сънувал за железен вълк, който виел в нощта. Помолен да обясни този сън, главният свещеник на херцога предположил, че воят на вълка означава славата на голям град, който ще се изгради на това място, и която ще отеква по целия свят един ден. Впечатлен  от предсказанието, Гедиминас наредил изграждането на новата столица на това място.

Статуята на Гедиминас

 

Статуята на Гедиминас

 

Полезна информация за статуята на Гедиминас:

Адрес: Katedros aikštė, Вилнюс, Литва;Важно: Статията предоставя информация за статуята на Гедиминас – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, интересни факти за самия Гедиминас. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Статуята на Гедиминас

По-долу може да видите интерактивна карта относно Статуята на Гедиминас – Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: