Свещарската гробница – село Свещари, България

Свещарската гробница е един от най-уникалните древни паметници, откривани на територията на България. Някои учени дори я определят като най-значимото откритие на 20-ти век. Гробницата е открита през 1982г. и се свързва с историята и културата на гетите. Гетите били древно тракийско племе, което живяло на север от Стара планина, във времената, когато Римската империя все още била в период на своя възход.

свещарската гробница

На снимката: Входът на гробницата;

Наподобяваща по-скоро египетски храм, гробницата е датирана към 3-ти век преди Христа, което идва да покаже колко развито е било строителството при траките. Вярва се, че гробницата е служила като гроб на местен владетел /по-скоро това е Друмихед/. Свещарската гробница се характеризира с гладки стени, направени от варовикови блокове. Самата гробница има коридор и три камери, от които едната камера е самото погребално помещение. Над камерите има полусводест таван.

свещарската гробница

На снимката: Гробницата е украсена на много места с интересни декорации, вкл. и тези животински глави;

Това, което впечатлява обаче в гробницата, са стените. На тях са наредени десет женски фигури, наречени „кариатиди”, които сякаш поддържат тавана.

свещарската гробница

На снимката: Основната зала;

Вярва се, че гробницата е била пълна с богатства, които обаче са били откраднати пред годините. Предположението, че в гробницата е бил положен местен владетел, се поддържа от откритите вътре кости на пет коня, които очевидно са били убити, за да придружат господаря си в отвъдното. Историците приемат също така, че погребаният тук владетел е починал внезапно, защото една част от декорацията в гробницата просто е останала недовършена.

свещарската гробница

На снимката: Близък план на женските фигури- кариатидите;

Свещарската гробница се намира в близост до село Свещари, Разградско. За да стигнете до гробницата трябва от Разград да тръгнете в посока Исперих и след това да гледате за табела към село Малък Поровец. Разстоянието обикновено се взема за 30-40 минути. Имайте в предвид, че Свещарската гробница е паметник под закрилата на ЮНЕСКО и с цел да се подпомогне неговата защита снимки вътре са забранени. За целта трябва да получите разрешение от Министерството на културата.

 свещарската гробница

На снимката: Общо 10 женски фигури може да се видят в гробницата;

Полезна информация за тази забележителност:

Телефон за контакт: +359 8431 36 19;

Работно време за посещение на гробницата:

В периода между 17 Март и 30 Ноември, гробницата е отворена от 9.30 до 16.30 часа /без понеделник и вторник/;

През останалата част от годината /зимен период/ гробницата не е отворена за посещения;

Цена на входните билети:

Билет за възрастни- 10.00 лева;

Билет за пенсионери и ученици- 5.00 лева;

В цените на билетите са включени информационни беседи;

Свещарската гробница

Важно: Статията предоставя информация за Свещарската гробница – село Свещари, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 21 Януари 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Свещарската гробница – село Свещари, България , която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: