Свети Питърсбърг – град Маастрихт, Холандия

В покрайнините на Маастрихт, на хълма Св. Питърсбърг, издигащ се на около 110 метра, се намират още по-влажни подземни коридори от подземните затвори на града. Галериите тук са издълбани в мек пясъчник или марк- това е основната субстанция на самия хълм, като копането на галериите се предполага, че датира още от римски времена. Има повече от 20000 пасажи, но в днешно време само 8000 от тях са достъпни. Предполага се, че доста хора /особено деца/ са загубили живота си тук, като в наши дни инциденти трудно може да се случат, защото посещението става само с официален гид. От двете пещерни системи, пещерите Зонеберг са може би по-интересни, като се намират от другата страна на хълма Свети Питърсбърг.

Свети Питърсбърг

На снимката: Форт Св. Питер;

Пещерите на Св.Питърсбърг са били предназначени да бъдат използвани като скривалище срещу въздушни нападения по време на Втората световна война, като са били оборудвани в тази връзка. Били са обаче използвани само в последните дни на немската окупация. Има доста доказателства за използването им по време на войната, а отделно от това се твърди, че върху изпъстрената с графити стена стои подписа на Наполеон. Също така по стените може да се видят скорошни рисунки с въглен, обикновено илюстриращ местната история и служещи като упътване на самите гидове. Трябва да се отбележи, че пещерите са дом на около 10 вида прилепи, които обитават тъмните (и студени) коридори.

Свети Питърсбърг

На снимката: Входът към пещерите;

Другата система от пещери, Гротен Ноорд, може по-лесно да се достигне /на 15 минути пеша от центъра на града/. Входът е от към хижа Бергруст, близо до форт Св.Питер, като има панорамен изглед към града и околностите. Самата крепост Св. Питер е ниска тухлена конструкция, с петоъгълна форма и е построена през 1702г.

 Свети Питърсбърг

На снимката: Изрисувана с графити стена в пещерите;
Полезна информация за пещерите на Св. Питърсбърг:

Адрес: Luikwerweg 71, Маастрихт;

Телефон: +31 (0) 43 325 2121;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 6,40 Евро;

Деца /4-12 години/ -5.00 Евро;

Цени на входни билети /комбиниран с форт Св.Питер/:

Билет за възрастни – 9.95 Евро;

Деца / 4-12 години / -6.95 Евро;

Работно време:

Пещерите могат да бъдат посетени в рамките на организирани турове в 12.30 часа и 14.00 часа;

Как да стигнете до северните пещери „Гротен Ноорд”:

-Пеша:

Северните пещери и Форт Св. Питер се намират на около 20-25 минути пеш от туристическия офис на Маастрихт. Препоръчваме ви да се снабдите с карта от туристическия офис. Ако използвате GPS, задайте адрес Luikerweg 71. Билетната каса, началната точка на обиколката, както и информационен център за Северните пещери и форт Св. Питер, се намират на хълма Св. Питърсбърг, до хижа Бергруст.

-С кола:

Северните пещери и Форт Св. Питер лесно може да се достигнат с автомобил- задайте адрес Luikerweg 71. Има достатъчно места за паркиране. Билетната каса, началната точка на обиколката, както и информационен център за Северните пещери и форт Св. Питер, се намират на хълма Св. Питърсбърг, до хижа Бергруст.

-С обществен транспорт:

Вземете автобус 4 в посока Вилапарк и слезте на втората спирка при Мергелвек. От тук трябва да ходите 5-10 минути пеша до пещерите. Следвайте знаците „Гротен Ноорд”. Билетната каса, началната точка на обиколката, както и информационен център за Северните пещери и форт Св. Питер, се намират на хълма Св. Питърсбърг, до хижа Бергруст.

Как да стигнете до пещерите Зонеберг:

-Пеша:

Пещерите Зонеберг се намират на около 40-50 минути пеш от туристическия офис на Маастрихт. Препоръчваме ви да се снабдите с карта от туристическия офис. Ако използвате GPS, задайте адрес Slavante 1. Билетната каса, началната точка на обиколката, както и информационен център за пещерите Зонеберг, се намират в къщата Буитенгод Славанте /Buitengoed Slavante/; Заради разстоянието от центъра на града, можем да ви препоръчаме да се качите на лодка до пещерите. Лодките тръгват от центъра на града  (Maaspromenade 58) и стигат до подножието на хълма Св. Питърсбърг. От тук ще ви се наложи да ходите пеш 5-10 минути.

-С кола:

GPS адрес: Slavante 1. От Hoge Kanaaldijk, следвайте знаците, маркирани като „Slavante /Grotten Zonneberg“ до хълма Св. Питърсбърг. Тук има ограничен безплатен паркинг. Ако местата са пълни, то може да паркирате на Lage Kanaaldijk. Билетната каса, началната точка на обиколката, както и информационен център за пещерите Зонеберг, се намират в къщата Буитенгод Славанте /Buitengoed Slavante/;

-С обществен транспорт:

За съжаление пещерите Зонеберг не са лесно достъпни с обществен транспорт.

Zonneberg не са лесно-достъпно с обществен транспорт. Може да ви препоръчаме да се качите на лодка до пещерите. Лодките тръгват от центъра на града  (Maaspromenade 58) и стигат до подножието на хълма Св. Питърсбърг. От тук ще ви се наложи да ходите пеш 5-10 минути.

Свети Питърсбърг

Важно: Статията предоставя информация за Свети Питърсбърг –  град Маастрихт, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, какво може да видите на хълма и в пещерите, както и информация за работното време за посещения и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Свети Питърсбърг – град Маастрихт, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около хълма в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: