Светилището на Дева Мария – град Лурд, Франция

Светилището на Дева Мария е най-голямата забележителност на град Лурд. Всяка година милиони хора посещават града най-вече заради този обект. Светилището, което се управлява от римо-католическата църква, се състои от няколко части- пещерата, както и няколко църкви и базилики.

Светилището на Дева Мария

На снимката: Пътят към пещерата, където Дева Мария се е явила на Бернадет;

Възникването на светилището се свързва с историята на 14-годишната Бернадет, която твърдяла, че на няколко пъти пред нея се появявала жена, облечена в бяло, която й се представяла като Дева Мария. Мястото, където ставали тези появявания била пещерата Масабиел. През 1858г., когато въпросните появявания се случили, пещерата Масабиел се намирала извън пределите на самия град Лурд. Мястото тогава били доста непопулярно, защото било използвано от местното население за изхвърлянето на боклук. Фигурата на Дева Мария се появявала пред Бернадет на едно и също място- в една ниша над основната кухина на пещерата. Девата заръчала на момичето няколко неща, включително и на това място да се построи параклис. Тези заръки изиграли важна роля при изграждането на светилището. Три години след появяванията на Дева Мария, пещерата заедно с околната земя били закупени от духовни лица, които започнали да правят промени в този район с цел да се улесни достъпа на хората до това свято място. А интересът започнал да нараства. През 1864г. скулптурът Жозеф-Хюго Фабиш бил нает да изгради статуя на Дева Мария на мястото, на което тя се появила пред Бернадет. Интересен факт е, че при изграждането на тази статуя Фабиш не се придържа към описанието на Дева Мария, дадено от Бернадет, а прави статуята, придържайки се повече към традиционния й образ и възприятия.

Пещерата:

Пещерата Масабиел, където е разположена и фигурата на Дева Мария и където през 1858г. Девата се е появила многократно пред Бернадет, е може би основната и най-важна част на Светилището. Самата пещера не е нещо особено-тя е мрачна и не е декорирана. Единственият опит за „украсяване“ на пещерата е поставянето на олтар, който се използва при провеждането на празничните меси. Близо до олтара има и специално място за свещи, които се поддържат запалени целогодишно. Статуята на Дева Мария, такава каквато Фабиш я прави, е разположена над основната кухина на пещерата. Традиционно всички посетители в пещерата докосват камъка под самата фигура на Дева Мария и тъй като всяка година милиони хора посещават пещерата, самият камък доста се е променил и дори изглежда като полиран. В пещерата може да видите и специална кутия, където всеки желаещ може да постави свое желание. Поставените желания се събират всеки ден и се изгарят.

Светилището на Дева Мария

На снимката: Част от пещерата, заедно с фигурата на Дева Мария;

Криптата:

Криптата е най-малката от църквите, които са част от Светилището на Дева Мария в Лурд. Открита е на Петдесетница през 1866г, като интересен е фактът, че бащата на Бернадет участва при нейното изграждане. Главният кораб на криптата е малък, но за сметка на това тук може да видите впечатляващите колони, които служат за поддържане на горната базилика, построена над криптата в последствие. Влизането в Криптата става през дълъг коридор, където е разположена статуя на Св. Петър, а така също и статуя на Папа Пю X.

Светилището на Дева Мария

На снимката: Криптата – най-малката от църквите, които може да видите тук;

Горната Базилика:

Горната Базилика е втората църковна сграда, която била построена. Тя е осветена през 1876г. Базиликата е дело на архитект Иполит Дюран и е построена в готически стил. Базиликата впечатлява с няколко красиви цветни прозореца, които представят различни събития от историята на града. Особено красива е и мозайката, посветена на Папа Пю IX, която е разположена над точно над входа.

Базиликата на Дева Мария на Броеницата:

Тази базилика е построена трета в исторически план, като бива завършена през 1899г. Базиликата е дело на архитект Леополд Арди, като бива осветена 2 години след завършването й. Като стил на изграждане тя се различава от Горната Базилика, защото при нейното изграждане се набляга предимно на византийския стил. Основният кораб е открит и кръгъл, като има и купол. Куполът е покрит с корона и кръст, дар от хората на Ирландия през 1924г.

Светилището на Дева Мария

На снимката: Базиликата на Дева Мария на Броеницата;

Пред Базиликата на Дева Мария на Броеницата има голямо открито пространство, известно като площада на броеницата. На този площад е разположена статуя на Дева Мария с корона, като тя гледа точно срещу Базиликата. Статуята е висока 2.5 метра и е отлята от бронз. Статуята е боядиса в бяло и синьо, като тези цветове не са случайни- именно това са цветовете, в които Дева Мария се явила пред Бернадет. Зад статуята има голяма алея, която се използва по време на множеството църковни процесии.

Светилището на Дева Мария

На снимката: Статуята на Дева Мария, гледаща към базиликата;

Подземната базилика:

Подземната базилика е най-големият от всички храмове, които са част от Светилището на Дева Мария. Храмът е построен и завършен през 1958г. във връзка с честването на 100 години от появяването на Дева Мария пред Бернадет. Особеното на тази базилика е, че тя се намира изцяло под земята, като може да побере до 25 000 души. Базиликата се различава от другите църкви и храмове, строени тук преди това, не само по своите размери, но и по самия си вид. Тя е изградена от бетон, като стените не са декорирани и поради тази причина този храм не е от популярните.

Светилището на Дева Мария

На снимката: Меса в подземната базилика – храм, който се различава от останалите по своя вид;

Църквата на Света Бернадет:
Църквата на Света Бернадет е разположена на мястото, на което Дева Мария се явила пред Бернадет за 18-ти път. Църквата е осветена през 1988г. Църквата е модерна сграда със сравнително малка украса. Сградата е дело на архитект Жан-Пол Феликс и била замислена така, че вътре в нея да влиза колкото се може повече слънчева светлина. По този начин тя влиза в пълно противоречие с подземната базилика, която е доста по-мрачна.

Параклис на помирението:

Параклисът е разположен на площада на броеницата, в близост до статуята на Дева Мария и пешеходната алея. В параклисът служат свещеници от различни държави, така че всеки един вярващ може по всяко време на деня да посети параклиса и да се изповяда на своя език.

Параклис на Свети Йосиф:

Параклисът на Свети Йосиф е разположен в самия край на пешеходната алея на площада на броеницата, в близост до вратата на Свети Михаил. Параклисът също е частично разположен под земята, поради което притокът на светлина вътре също е ограничен. Самата сграда е изградена предимно от бетон, като е осветена през 1968г. Параклисът може да приеме до 450 седящи посетители.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: 1 Avenue Monseigneur Theas, 65108 Лурд, Франция;

Телефон: +33 (0) 5 62 42 78 78;

Работно време и време за провеждане на различни събития:

Меси на френски език:

От понеделник до събота:

–          07.30ч. и 09.00ч. в Криптата;

–          10.30ч. в Пещерата;

–          11.15ч. в Базиликата Дева Мария на броеницата;

–          16.15ч. в Горната Базилика;

Неделя:

–          07.30 в Криптата;

–          10.00ч. в Базиликата Дева Мария на броеницата;

–          10.30ч. в Пещерата;

–          11.15ч. в Базиликата Дева Мария на броеницата;

–          17.00ч. в Горната Базилика;

Изповеди: В параклиса на помирението, от 09.00ч. до 11.15ч. и от 14.30ч. до 17.00ч.;

Пещерата: Отворена е през цялата година, 24 часа в денонощието /вход през Avenue Monseigneur Theas, през Вратата на дателите/;

Басейни: През седмицата /от 10.00ч. до 11.00ч. и от 14.30ч. до 15.30ч./, а в неделя и по време на празници /от 14.30ч. до 16.00ч/;

Вход в църквите: Безплатен;

Светилището на Дева Мария

Важно: Страницата разглежда подробно информация за Светилището на Дева Мария, една от забележителностите на френския град Лурд – историческа информация за Светилището на Дева Мария, информация как да стигнете до светилището, цена на входните билети за църквите, работно време за посещения, информация за организирани събития. Статията е последно обновена от нашия екип на 06 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Лурд, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно светилището на Дева Мария в Лурд, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: