Швеция – обща информация за държавата

Швеция

Швеция

Обща площ: 449 964 кв.км, от които 8.7% са водна повърхност;

Население: 9 555 893 души според проучване, което е проведено през 2012г.

Валута: Шведска крона;

Шенгенско пространство: Член от 25-ти Март 2001г. с пълни права;

Държавно устройство: Конституционна монархия;

Национални празници на Швеция:

6-ти Юни- Национален празник на Швеция /празнуването на тази дата започва през 1916г. в чест на короноването на Крал Густав Васа през 1523г.- година, която местното население определя като началото на модерната шведска държава/. До 1983г. този празник се е наричал още „Ден на Флага“;

1-ви Май– Международен ден на труда;

Кралство Швеция е разположено в северната част на европейския континент. Страната се слави с относителна ниска гъстота на населението, като 85% от него е съсредоточено в градовете. Като начин на развитие различните части на Швеция коренно се различават- модерната част от държавата е разположена в по-южните части на Швеция, докато на север хората разчитат повече на старите традиции и обичаи в своя живот.

Швеция е една от най-богатите европейски държави, което до голяма степен се дължи на неподправената уникална социална система. Благодарение именно на тази система, Швеция се слави като държавата, в която безработни и пенсионери могат да си позволят доста спокоен начин на живот. Макар и част от Европейския съюз още от 1995г., Швеция е запазила своята национална валута и не е приела Eврото. Страната е известна с високия жизнен стандарт и възможности за инвестиции. А инвестициите никак не са малко благодарение на създания икономически климат. Шведската икономика се определя за една от най-силните в света- тук се произвеждат в огромни количества стомана, дървесина, изграждат се самолети, автомобили и кораби.
Много важна част от шведската икономика е туризмът. Като изключително красива страна не е случайно, че Швеция привлича целогодишно множество туристи. Страната е една от най-зелените държави на европейския континент, като голяма част от нейната територия е покрита с гори. Другото голямо богатство на Швеция са водите. Тук може да се насладите на уникални гледки сред някое от хилядите ледникови езера. Всичко това създава предпоставки за практикуване на еко-туризъм. Природата на Швеция е запазена благодарение на факта, че голяма част от тези зелени кътчета са превърнати в национални паркове. В Швеция има цели 29 национални парка, обхващащи различни части и местности на страната. Един от най-красивите от тези паркове е Национален парк „Сарек“, който се определя и като един от най-старите на континента. Тук може да станете свидетели на уникално красиви пейзажи и именно поради тази причина множество туристи предпочитат да го посетят.

Освен със своята красива природа Швеция ще ви привлече и със своите културни и исторически забележителности. Столицата на Швеция Стокхолм е определяна като един от най-красивите градове в цял свят. Построена върху множество островчета, пресечени от канали, Стокхолм много често бива определян като „шведската Венеция“. Освен със своята зеленина, градът привлича и с многото исторически сгради. Тук може да видите множество замъци, катедрали, църкви и други вековни сгради. Произведенията на местното изкуство и история са разположени в различни музеи и галерии в града. Броят на самите музеи е впечатляващ, като само в Стокхолм те са около 70.

Независимо, че ще бъдете погълнати от красотата на шведската столица, в никакъв случай не ограничавайте вашето посещение само до Стокхолм. Швеция се слави с множество други градове, които също предлагат интересни неща за гледане. Други интересни места за посещения за Малмъо и Гъотеборг. Първият от тези градове е известен с 16 километровия мост над протока Йоресун, свързващ Швеция и Дания, докато Гъотеборг ще ви плени със своята зеленина и прекрасен залив.

Ако се чудите кога е най-доброто време за посещение на Швеция, то имайте в предвид, че летните месеци предлагат най-добрите възможности за туризъм. Температурите по това време на годината са приятни, слънцето е в изобилие и всичко това ще ви позволи да се насладите на приключението „Швеция“ най-пълноценно.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Швеция и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Швеция-информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Швеция и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Юни 2018г.

Швеция

В случай че търсите хотел в Швеция, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Швеция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: