Талин – завръщане в Средновековието

Герб на Талин:  Талин

 

Един от най-добре запазените средновековни градове в Северна Европа, Талин ще ви впечатли още с първия поглед. Калдъръмените улички, кулите и бастионите на Стария град – всички част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство – изглеждат всички като излезли от някакъв средновековен илюстриран ръкопис. Въпреки това Талин не може да се определи само като някакъв исторически център, а по-скоро като търговски и политически център на бързо променящата се нация, която разполага с една от най-бързо развиващите се икономики в Европейския съюз. Чисто нови бизнес паркове, дизайнерски магазини, стилни лаундж барове – всичко това са признаци за бързото развитие на Талин, обхванат от осезаемата енергия на местните жители.

Талин

На снимката: Чудесно запазеният средновековен дух на Талин си личи още като се видят крепостните стени и кулите;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Въпреки, че е столица на независима Естония от 1918г. до 1940г. и след това отново от 1991г., днешен Талин е по-скоро един  хибрид, макар че малко естонци биха си го признали. Името на града, идващо от естонското „taani linnus”, което означава „датски форт“, идва за да напомни, че градът е основан от датчаните в началото на тринадесети век, а след това политическият контрол е за продължителни периоди от време в ръцете на чужденци – шведите и германците са оставили своето трайно влияние. Междувременно руснаците продължават да съставляват около 45 процента от населението, като много често може да чуете руска реч по улиците или из заведенията.

Талин възниква като укрепен търговски пост, но самата история на града започва през 1219г. когато градът е завладян от датския крал Валдемар II, който набирал сила и изграждал своята империя. Валдемар построил замък и катедралата на скалата, известна днес като Тоомпеа /Toompea/, а в подножието им много скоро се разраства град от търговци и занаятчии. Голяма част от хората, които решили да се заселят в управлявания от датчаните Талин, били от германски и фламандски произход, като те нарекли града Ревал –  име, което се запазило до 1918г. Естонците, които били докарани да работят в града като слуги и работници, можели да пребивават там, но не разполагали с пълни права на граждани. По това време градът вече е станала член на Ханзеатската лига – търговски съюз, в който влизали множество северни европейски градове. Местното население на Талин, възмутено от властта на рицарите и епископите на Тоомпеа, приема ентусиазирано протестантството в началото на 1500г.. През септември 1524г. избухват бунтове, довели до унищожаването на повечето средновековни олтари в града и карат монаси и духовенство да бяга.

Талин

На снимката: Тоомпеа;

Отслабен от Реформацията и притиснат от съседните сили, Ливонският орден прекратява съществуването си през 1561г., оставяйки за Талин да се борят руснаци и шведи. Избухналите войни водят до намаляване на търговията и въпреки че спечелилите шведи използват града като важен военен и административен център, добрите дни за Талин били приключили. Контролът на шведите продължил до 1710г., когато войските на Петър Велики завземат града. За следващите два века Талин е част от Руската империя. От началото на деветнадесети век градът се утвърждава като един от най-модерните морски курорти в региона, посещаван от най-знатните аристократи на Санкт Петербург, които прекарвали тук по цяло лято. С прокарването на железопътната линия през 1870г., обаче, Талин се трансформира във важен пристанищен и индустриален център, което малко или много слага край на времената, когато това е бил известен морски курорт.

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Индустриализацията също води до промяна на етническия профил на Талин, като градът започва да привлича все повече работници от околните населени места. В началото на деветнадесети век едва една трета от населението на Талин са естонци, но около 100 години по-късно този дял се удвоява. Ръководени от естонци партии печелят места в местния съвет за първи път през 1904 г., поставяйки Талин в основата на естонското национално движение. Германците, които дълго време формирали елита на града, станали по-малко от 10 процента на общия брой на населението, като дори руснаците станали повече от тях.

Талин

На снимката: Централната част на Талин красиво осветена вечер;

Съветската власт след Втората световна война довела до по-нататъшна индустриализация и изграждане на мрачните предградия, където настанявали работната ръка, която била докарана от други части на СССР. Населението на Талин от 170000 души в следвоенния период станало около 420000 души към 1991г. Красивият стар град на Талин оцелял по време на съветската власт, завещавайки на града огромен туристически потенциал, който щял да бъде разгърнал в годините след като Естония най-накрая придобива своята независимост. Членството в ЕС и притокът на чуждестранни инвестиции водят до промяна облика на града, като днес в периферията на Стария град може да се видя офис сградите от стъкло и стомана – доказателство за новия облик на Талин като млад и динамичен град.

Най-доброто време за посещение:

Юни, юли и август са сред най-популярните месеци за посещение на Талин, макар че целогодишните културни забележителности на града и оживеният нощен живот гарантират, че градът има какво да предложи независимо от периода на годината, който изберете. Трябва да се отбележи, че освен през лятото, Талин си заслужава посещението и по време на Коледния период, когато в Стария град се организира хубав коледен базар, където се посетителите може да намерят всякакви занаятчийски произведения и вкусотии. Повече за коледния базар в Талин може да прочетете тук. Ако посетите Талин в средата на юни, може да се насладите на концерти на централния площад, част от „Дните на Стария град”.

Талин

На снимката: Коледният базар в Талин;

Транспорт и туристически офиси в Талин:

Летището на Талин  (Lennujaam) се намира на 4км. югоизточно от центъра на града, като е свързано със  Стария град на Талин посредством автобус N2. Линията на този автобус оперира през всички дни на седмицата /понеделник-събота, на всеки 20мин; неделя, на всеки 30 мин. Ако решите да разчитате на придвижване с такси от летището до центъра, пригответе се да заплатите между 10 и 15.00 Евро. Макар че трудно бихме си представили някой от вас да пътува до Естония с влак, все пак ще отбележим, че влаковете пристигат на гара Balti Jaam /станция Балтика/, която е само на 5 минути пеша северозападно от Стария град. Автогарата за международни автобуси се намира на 2 км югоизточно, на адрес Lastekodu 46. От автогара линии на трамвая 2 и 4 могат да ви отведат до Viru valjak, точно при източните покрайнини на Стария град. Пътническото пристанище  (Reisisadam), където спират повечето от фериботите, се намира на петнадесет минути пеша североизточно от Стария град.

Талин

На снимката: Старият град на Талин;

Основният туристически офис на Талин се намира на няколко крачки южно от площад Раекоя /Raekoja/, на адрес Nigulste 2/Kullasseppa 4. Офисът оперира при следното работно време: в периода май-юни, понеделник-петък, от 9.00 часа до 19.00 часа, а в събота и неделя от 10.00 часа до 17.00 часа; в периода юли – август, понеделник-петък, от 9.00 часа до 20.00 часа, а в събота и неделя от 10.00 часа до 18.00 часа; през септември, понеделник-петък, от 9.00 часа до 18.00 часа, а в събота и неделя от 10.00 часа до 17.00 часа; в периода октомври-април, понеделник-петък, от 9.00 часа до 17.00 часа, а в събота и неделя от 10.00 часа до 15.00 часа. От тук може да получите ценна информация и съвети за града, както и безплатна карта на забележителностите. Може да си закупите още по-подробни карти и пътеводители. Когато става дума за информационни офиси, има и малък информационен щанд с удължено работно време на Viru Keskus (работи ежедневно от 9.00 часа до 21.00 часа).

Талин

На снимката: Една от главните улици в Талин- Пикк /Pikk/;

При посещението си в Талин, може да помислите за закупуването на Tallinn Card. Картата се продава от официалните туристически офиси и ви дава право на безплатно ползване на обществен транспорт, вход за всички музеи и основни забележителности, обиколка на града, намаления при наемане на коли, както и отстъпки в някои магазини и кафенета. Цената на картата за един ден е 25.00 Евро, за 2 дни- 37.00 Евро, а за три дни- 45.00 Евро. Картата трябва да се заяви до 3 дни предварително. Повече информация може да  намерите на следния линк.

Повечето от забележителностите в Талин може да бъдат достигнати пеша, а за тези, които се намират встрани от централната градска част, може да използвате добре изградена мрежа на автобусен, трамваен и тролейбусен транспорт. Превозните средства на местния градски транспорт пътуват редовно и на често, а цените на билетите са ниски /2.00 Евро за пътуване/. Билетът следва да се валидира след качване. Може да си закупите и смарт-карта с предплатена сума за пътувания. Еднодневни пътувания с смарт-карта струват 3.00 Евро, а три дни пътувания- 5.00 Евро.

Талин

На снимката: Гръбнакът на местния градски транспорт са автобусите и трамваите;

При разходката си из Талин може да разчитате и на таксита, които не са чак толкова скъпи, но за съжаление и тук, както и в България, има мошеници. Добре е да си заявите такси предварително, както и да попитате за приблизителна цена на пътуването ви до избраната дестинация. На почти всички подходи към Стария град има стоянки на таксита. Началната такса за такситата е около 3.50-4.00 Евро, а след това се заплаща около 1.00 Евро на всеки километър.

Настаняване в Талин:

Талин предлага доста висок стандарт от гледна точка места за настаняване, като има немалко луксозни хотели, включително и такива в самия Стар град. В центъра на Талин има и немалко хостели, които обаче са на доста добро ниво, а в районите извън центъра са доста популярни B&B местата за настаняване.

Ако искате да отседнете някъде евтини и в близост до центъра на Талин, може да си наемете и самостоятелни стаи, които също са добър вариант. Условията обаче доста се различават, поради което трябва да сте внимателни. В един случаи стаите може да са доста добре обзаведени, а в други- да са тесни и без почти никакво обзавеждане и условия.

Талин

На снимката: Катедралата „Александър Невски“;

Храна и напитки:

Традиционната естонската кухня по същество се основава на месо и картофи, а в крайбрежните и езерните области – и на риба. Несъмнено обаче историята на Естония е допринесла до значителното влияние върху местната кухня от страна на кухните на съседни държави. Особено отчетливо се усеща влиянието на немската, руската и скандинавската кухня. Най-типичните храни в Естония са ръженият хляб, свинското месо, картофите и млечните продукти. За това и повечето ястия, които ще откриете в Талин, са по един или друг начин свързани с тези храни и продукти.

Традиционната напитка в Талин се нарича kali и е подобна на руския квас. Медовината или „mõdu”, която в миналото е била особено популярна по тези земи, днес се среща много рядко. Талин е известен с произвежданите местни бири, които са добър „придружител” към всяко ястие. Виното също е широко разпространено, но може би отстъпва като популярност на бирата. В Естония се произвеждат добри плодови вина, особено такива от ябълки. Близостта на Естония с Русия и влиянието на Русия няма как да не е допринесло и върху особената популярност на водката и другите спиртни напитки. Огледайте се за билковия ликьор Vana Tallinn. Две от най-старите пивоварни в Естония са A. Le Coq, основана през 1807г., и Saku Brewery, основана през 1820г.

Талин

На снимката: Част от известните марки местни бири;

Знаете ли, че:

естонската столица не винаги е носила името Талин? Преди 1918г., когато страната получава независимост, градът се е казвал Ревал – име, за което се предполага, че има немски произход. Според легендата произходът на старото име идва от лов на елени, когато животното пада от скала и умира. В немския език Reh-fall означава „падане на елен”. Много историци атакуват тази теория и смятат за по-вероятно името да е свързано за старата естонска област Ревалия /Revalia/.

Талин

На снимката: Един от входовете към Стария град – портата Виру;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Площад на кметството;

2/ Църквата на Светия Дух;

3/ Къщата на Великата Гилдия;

4/ Къщата на Черните глави;

5/ Църквата „Свети Олаф”;

6/ Трите сестри;

7/ Морският музей;

8/ Музей за приложни изкуства и дизайн;

9/ Църквата „Свети Николай”;

10/ Катедралата Александър Невски;

11/ Замъкът Тоомпеа;

12/ Църквата на Дева Мария;

13/ Подземните тунели;

14/ Музеят на окупациите;

15/ Къща-музей на Петър Велики;

16/ Естонски музей на открито;Важно: Статията предоставя информация за град Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности – история на Талин, транспорт, най-добро време за посещение, празници. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Януари 2017г.

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Талин

По-долу може да видите интерактивна карта относно Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.