Таормина – на плаж с гледка към вулкана Етна

Таормина, разположен на 53 км. северно от Катания, 53 км. южно от Месина и на 250 км. източно от Палермо, е може би най-известният курорт на Сицилия, а неговата най-голяма атракция – планината Етна – лесно може да бъде достигната и обиколена в рамките на еднодневна екскурзия. Таормина е прекалено привлекателна, за да остане незасегната от туризма. Градът датира от 4-ти век преди Христа, като е „прегърнал“ края на скала с изглед към Йонийско море. Издигайки се на фона на града е планината Етна – активен вулкан. Отличаващ се с мек климат, най-красивият град на Сицилия няма друг начин да съществува, освен да приема хиляди и хиляди туристи, които го заливат ежедневно, за да се насладят на местната кухня, да се забавляват, да пазаруват или просто да посетят близките плажове.

Таормина

На снимката: Гръцкият амфитеатър в Таормина – най-голямата местна забележителност;

Таормина е особено препълнено място между април и октомври, когато главната улица на града – Корсо Умберто I – е залята от туристи. След това положението значително се успокоява. Независимо от ордите туристи през лятото, Таормина е останал очарователен град, чийто средновековен характер е непокътнат. Градът е изпълнен с романтични малки площади и дворци, датиращи от 15-ти до 19-ти век. Тук ще намерите разнообразие от ресторанти и кафенета, както и безброй магазини за сувенири – от дрънкулки до антики. Хотелите в града са предимно скъпи, но доброто местоположение може да оправдава по-скъпата нощувка. Винаги можете да избягате от тълпите през деня, като потърсите приключения: изкачване до Етна, разходка до Кастелмола или еднодневна разходка до Сиракуза. През лятото може да обиколите и местните плажове под града.

ТаорминаНа снимката: Плажовете около Таормина през лятото са препълнени с туристи;

 

Не са малко хората, които са допринесли за поставянето на Таормина на голямата карта. Първоначално това място било заселено от племе, известно като сикули. Градът познава доста завоеватели като гърци, катаргенци, римляни, сарацини, французи и испанци. Твърди се, че първият туристи тук бил самият Гьоте, който пристигнал през 1787г. и записал впечатленията си в своето произведение „Пътуване до Италия“. Следват и други германци, включително Вилхелм фон Глоуден, който е известен със своите фотографии на града. Неговите снимки са допринесли за това по-заможните части на европейското общество да разберат за съществуването на Таормина. Фотографиите на фон Глоуден се отпечатват в официалната туристическа литература и до ден днешен. Сред другите известни личности, които са посещавали Таормина, личат имената на Труман Капоте, Тенеси Уилямс, Марлейн Дитрих, Джоан Кроуфорд, Рита Хейуърт и Грета Гарбо.

Търсите хотел в Таормина?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Как да достигнете до Таормина:

В случай че сте планирали да стигнете до Сицилия с автомобил, то няма да имате проблем с достигането до Таормина, още повече че градът се намира в източната част на острова и на не толкова голямо разстояние от Месина, където спират най-често фериботите от континентална Италия. Ако сте достигнали и се намират в някой друг град на острова и се чудите как да стигнете до Таормина, то може да разчитате на местните влакове. Има 26 влака на ден от Месина и Катания, а пътуванията отнемат около час-час и половина. Изградената в сицилиански готически стил ж.п. гара на Таормина се намира на около 1.5 км. от сърцето на курорта, под града. От ж.п. гарата може да се качите на автобуси, които стигат горе до самия град. Автобусите оперират от 9.00 часа до 21.00 часа и пътуват на всеки 15-45 минути в зависимост от сезона. Interbus оперира автобуси до Таормина, най-често от Месина. Автобусите пътуват редовно почти на всеки час, а пътуването отнема около 1.5 часа. Билетите за автобус от Месина до Таормина са от порядъка на 5.00-6.00 Евро.

Таормина

На снимката: Корсо Умберто I е главната улица в Таормина;

Иначе ако пътувате с автомобил, от Месина трябва да се насочите на юг по магистрала А18. От Катания продължете на север по А18. Паркирането в града може да стане на Lumbi Parking. Има и възможности за паркиране на паркинг Mazzaro, на Виа Национале  в Мазаро. Престой до 24 часа струва между 12.00 и 15.00 Евро.

Транспорт в Таормина:

Ако става дума за разходка из сърцето на Таормина, то е най-добре да разчитате на собствените си сили и да обиколите из уличките пеша. В случай обаче, че сте се насочили към някоя от забележителности извън града, то може да разчитате на местната мрежа от автобуси, отиващи до такива места като Джардини-Наксос и Етна. По-отдалечените части на Таормина са свързани с микробус, който тръгва от терминал на Виа Луиджи Пирандело. Билетът струва 1.00 Евро за еднопосочен билет. По-голяма част от туристите използват минибуса, който отива от терминала до Мадона дела Рока, тъй като той минава през по-голямата част от големите хотели. Услугата е ежедневна, от 8.00 часа до 19.00 часа.

Таормина

Таормина

На снимките: Площад „9-ти Април“ с църквата „Св. Августин“‘;

За да обикаляте наоколо, може да разчитате и на местните таксита. Стоянки на таксита има на Пиаца Витторио Емануеле и в Пиаца Сан Панкразио. Най-често такси се използва, ако ще напускате центъра на Таормина и трябва да отидете към околните райони.

Интересна форма на местен транспорт са местните кабинкови лифтове, свързващи Таормина и плажовете при Мазаро долу. Услугата през лятото  е от 8.00 часа сутрин до 01.00 часа след полунощ, а през зимата – до 18.00 часа. Еднократен билет в едната посока струва 3.00 Евро, а дневна карта – 10.00 Евро. Лифтът оперира на всеки 15 минути.

Търсите хотел в Таормина?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Туристическа информация:

Туристическият офис на града се намира на Пиаца Санта Катерина /Piazza Santa Caterina/. Офисът е отворен от понеделник до събота, от 8:30 часа до 14:00 часа и от 16.00 часа до 19:00 часа. Тук можете да получите безплатна карта на града, информация за места за настаняване, разписания на автобуси и влакове, програма на летни културни събития, организирани в гръцкия амфитеатър. Информация може да получите и в клон на туристическия офис, намиращ се на Виа Тисандрос 54 /Via Tysandros 54/. Клонът работи при същите часове, указани по-горе.

Фестивали и културни събития:

В периода между юли и септември гръцкият амфитеатър в Таормина предлага театрални представления. Църквите из града, но не само те, се превръщат в места, където се провеждат фестивали на класическата музика. Всяко лято Таормина е домакин и на международен филмов фестивал, който се провежда в амфитеатъра. Информация и точни дати на провеждане може да намерите в туристическия офис.

Разходка из забележителности на Таормина:

Много от посетителите на Таормина идват тук заради плажовете, макар че самите плажове не са точно при курорта. За да стигнете до най-популярния и добър плаж – Лидо Мазаро /Lido Mazzaro/, трябва да слезете с кабинковия лифт, който потегля от Виа Пирандело на всеки 15 минути. Този плаж е и един от най-добре обезпечените в Сицилия плажове от гледна точка на удобства – има в близост безброй барове, ресторанти, хотели. Можете да наемете шезлонги, чадъри и оборудване на водни спортове от изградени на различни места павилиони, които оперират от април до октомври. От дясно на Лидо Мазаро, покрай залива Капо Сант‘Андреа, се намира най-красивият в района залив. От Лидо Мазаро до тук се стига много бързо пеша, но трябва да се отбележи, че се предлагат и разходки с лодка, които преминават около Капо Сант‘Андреа. Носът крие няколко морски пещери, известни с красивите светлинни ефекти, създавани от светлината и водата.  На север от Лидо Мазаро се намират дългите и широки плажове Списоне и Летояни. /Spisone; Letojanni/. На юг се намира плажния курорт Джардини. Местен автобус пътува от Таормина до плажовете.

Като изключим плажовете, най-голямата историческа забележителност  в Таормина е Театро Греко /гръцкият амфитеатър/. Разположен на Виа дел Театро Греко, това е най-посещаваният паметник в Таормина, от къде се разкрива гледка към морския бряг и планината Етна. През елинистичния период гърците изградили театъра в скалния склон на връх Тауро. След това римляните го ремоделирали значително. Това, което може да се види днес, датира от 2-ри век. През 10-ти век, когато на острова се появили арабите с намерение да разрушат града, те причинили немалко щети по театъра. Поради тази причина това, което можем да видим днес, са руини, които доста наподобяват театъра в Катания. По време на посещението си тук може да видите артефакти от класическия и ранно-християнския период. Днес гръцкият амфитеатър е мястото за провеждане на ежегодния филмов фестивал на Таормина. Отворен е от април до септември, всеки ден от 9 часа до 19.00 часа, а от октомври до март – всеки ден от 9.00 часа до 16.00 часа. Входната такса е 10.00 Евро за възрастни и 5.00 Евро – намален билет. Руините са разположени в горната част на Таормина, близо до Гранд хотел Тимео.

Зад туристическия офис на Таормина, от другата страна на площад „Виторио Емануеле“, се намира Римският одеон – малък театър, който е частично покрит от църквата Санта Катерина в съседство. Римляните са построили този театър през 21-ва година след Христа. Много по-малък е от гръцкия театър и с подобна архитектура, той е открит през 1892г. при разкопки в района. Тук е открита колонада /перистил/ – предполага се, че са останки от съществувал гръцки храм, посветен на Афродита. Може да се разглежда през целия ден.

Таормина

На снимката: Римският Одеон;

Непосредствено до Римския одеон се намира църквата Санта Катерина /Пиаца Санта Катерина, недалеч от Корсо Умберто I/. Църквата е посветена на Св. Екатерина от Александрия (точна дата на освещаване е неизвестна). Предполага се, че може да е построена в средата на 17-ти век. Храмът се издига до площад, който е най-високата точка на главната улица на града, Корсо Умберто I. Екстериорът на църквата се отличава с барокови детайли. Може да се посети всеки ден от 9.00 часа до 12.00 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа.

Таормина

Таормина

На снимките: Църквата „Санта Катерина“;

По-надолу, вървейки по главната улица Корсо Умберто I, ще стигнете до площад „Пиаца дел Дуомо“ с катедралата на Таормина. Построен около 1400г. върху руините на средновековна църква, тази приличаща на крепост катедрала разполага с типичния план на латински кръст и три пътеки. Нефът на катедралата се поддържа от дузина монолитни колони в розов мрамор. Декоративна украса с морски елементи бележи капителите на колоните в чест на морските традиции на остров Сицилия. През 2006г. катедралата претърпя значителна реновация и дори беше затворена за известно време. Днес тя може да се посети всеки ден, от 9.00 часа до 20.00 часа.

Таормина

Таормина

На снимките: Катедралата отвън и отвътре;

Следващата местна забележителност, която може да посетите, ако имате интерес към археологията на района, е Археологическият музей в Таормина. Разположен е в Палацо Бадия Векиа на Виа Цирконвалационе /Via Circonvallazione/, на мястото на древните римски бани. Тук се съхраняват стотиците археологически останки, открити по време на разкопки в и около града. Очаквайте да видите керамични произведения и други артефакти от римски времена. Входът е безплатен, а самият музей може да се посети от вторник до неделя /от 9.00 до 13.00 часа и от 16.00 до 20.00 часа/.

Таормина

Таормина

На снимките: Археологическият музей на Таормина – сградата отвън и един от интересните артефакти, които може да видите вътре;

И ако това, което ще видите в Археологическия музей ви хареса и искате да останете на музейна вълна, то може да се насочите към Палацо Корвая – един от най-известните дворци в Таормина. Тук се помещава музеят на изкуството и местните традиции. Може да намери чудесни маслени портрети от 18-ти век, боядисани стъкла и бродерия. Най – очарователните части в колекцията са светските портрети на сицилианската буржоазия от средата на 19-ти век. Входният билет за музея е 2.60 Евро /намален билет – 1.30 Евро за групи, пенсионери над 60 години и деца до 12 години/. Музеят може да се посети от всеки ден /от 9.00 до 13.00 часа и от 16.00 до 20.00 часа/.

Търсите хотел в Таормина?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Най-доброто място в града, където се излагат временни изложби на изкуството, е Палацо ди Санто Стефано /Корсо Умберто I, 242-246/. Входът е безплатен, но особеното е, че часовете на отваряне не винаги са едни и същи (проверете в туристическия офис в деня на посещението си). Много от изложбите се фокусират върху историята на Таормина, а има и част, посветена на модерното изкуство. Построен за херцозите на Санто Стефано, дворецът датира от 15-ти век и представлява интересен микс от черна лава и бял камък от Сиракуза.

Таормина

На снимката: Палацо ди Санто Стефано;

Сред местните забележителности на Таормина няма как да пропуснем Вила Комунале, известна още като Парко Дука ди Цезар. Вилата се намира на Виа Баголи Кроче, недалеч от Корсо Умберто I. Това е един от най-красивите малки паркове в цяла Сицилия, като градините са създадени от Лейди Флорънс Тревелян в края на 19-ти век. Тази дама от Шотландия била принудена да напусне Великобритания след като се появили слухове за нейна романтична връзка с бъдещия крал Едуард VII, син на Виктория. В градините тук тя създава редица забавления, включително фантастичен павилион от камък и тухла, който може би е бил замислен като място за следобеден чай. Градините са отворени ежедневно от 8:30 часа до 19:00 часа (18:00 часа през зимата). Входът е безплатен.

Таормина

Таормина

Таормина

Таормина

На снимките: Градините на Вила Комунале и Джиардино Публико;

Друг много известен в Таормина парк е общественият парк /Джиардино Публико/. Разполага с изглед към морето, поради което е предпочитано място за тези, които да си направят хубави панорамни снимки. Градината е отворена от зазоряване до здрач.

Какво може да видите в непосредствена близост до Таормина:

Ако след обиколката на местните забележителности в Таормина ви остане свободно време и се чудите как да го оползотворите, може да се разходите до близкото селце Кастелмола. Намира се само на 3 километра северозападно от Таормина. Това е едно от най-красивите места в източната част на Сицилия, с панорамна гледка към планината Етна в ясни дни. Тук може да посетите и останките от разрушения замък /кастело/ на връх Тауро.

Таормина

На снимката: Централният площад на Кастелмоле;
Важно: Статията предоставя информация за град Таормина – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Май 2017г.

Търсите хотел в Таормина?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Таормина, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Таормина

По-долу може да видите интерактивна карта относно Таормина – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: