Таволара – най-малкото кралство в Европа

Ако си мислите, че най-малките държави в Европа са Сан Марино, Андора, Лихтенщайн или Люксембург, то значи дълбоко се лъжите. Най-малката „държава”, или по-скоро кралство в Европа, а и в света, се нарича Таволара. Това всъщност е малък остров, намиращ се в близост до големия италиански остров Сардиния. И като казваме „малък остров” и „малко кралство” използваме думата в буквален смисъл, защото Таволара е с дължина от едва 5 километра, а населението на острова е едва…..11 души.

Таволара

На снимката: Остров Таволара;

За разлика от останалите ни теми, които сме поместили на сайта ни, в тази няма да намерите графа или секция „Транспорт”, просто защото на острова транспорт няма. А транспорт няма, защото няма пътища. Островът е изключително планински, известен е с високите си и стръмни скали. Тук няма освен друго и хотели. Единственото, заради което си заслужава да посетите Таволара /а то не е никак малко/, е невероятният плаж и чудесните гледки.

Таволара

На снимката: Не очаквайте голям пристан на острова;

Островът се обитава от едва 11 души, но броят на посещаващите острова туристи е много по-голям. Островът разполага с чудесен плаж, а в допълнение на всичко и с чудесни условия за любителите на подводните спортове, и най-вече гмуркането. Най-известният жител на острова е неговият крал, който обаче за разлика от типичните европейски монарси не управлява от голям дворец, а от своя ресторант. Кралят, 83-годишния рибар Антонио Бартолени, е на „власт” от 22 години.

Таволара

На снимката: Кралското гробище в Таволара, където са погребани членове на семейство Бартолени;
Историята на Таволара като населено място започва през 1807г., когато прадядото на Антонио Бартолени стъпва на острова и заживява тук. До този момент остров Таволара не е бил заселен. Интересно е да се отбележи, че прадядото се заселил на острова, защото бягал от закона заради многоженство. Близо 100 години след заселването на острова, кралят на Сардиния Виторио Емануеле II сключва договор с жителите на острова, признавайки острова като самостоятелна единица. Сувернитетът на острова оцелява до 1934г., когато той е присъединен към Италия.

Таволара

На снимката: Чудесният плаж на острова е една от причините туристите да идват на острова;

Полезна информация за посещаване на остров Таволара:

 За да стигнете до острова, ще трябва да се качите на корабче от пристанището Сао Паоло, остров Сардиния. Така може да стигнете до плажа Спалматоре ди Сера;

Отделно от това има и екскурзии, които тръгват от Голфо Аранчи и спират на различни места около острова;

Таволара

На снимката: Островът може да се достигне с малки корабчета от Сардиния;
Таволара

Важно: Страницата разглежда подробно информация за италианския остров Таволара – историческа информация за острова, разположение на острова, информация какво да правите и какво да видите на острова. Статията е последно обновена от нашия екип на 12 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Италия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com