Театралният площад – град Варшава, Полша

Преди 1944 г. Театралният площад във Варшава /Plac Teatralny/ е бил сърцето на града. Огромният нео-класически театър  (Teatr Wielki) при южната страна на площада е проектиран от Антонио Кораци и Людовик Козубовски, като е завършен през 1833г. Фасадата е украсена с нео-класически фриз от Павел Малински, изобразяващ Едип и неговите спътници, завръщащи се от Олимпийските игри. Театърът е възстановен и значително разширен след края на войната. Пред сградата може да видите две статуи: едната изобразява Станислав Монюжко, бащата на полската опера, а другата – Войчех Богуславски, който провокира изграждането на театъра. Днес сградата е дом на Националната опера и Националния театър.

Театралният площад

На снимката: Театралният площад;

През 1848 г., руският  композитор Михаил Глинка (1803-57г.) е живял и работил в къщата на Ulica Niecała N2, недалеч от Театралния площад.  Срещу театъра, на северната страна на площада, се е намирала  малката църква Св. Андрей, както и огромният и многократно разширяван дворец Яблоновски. Наблизо се е намирал дворецът Бланк, собственост на Пьотр Бланк, банкер по времето на Станислав Авгист Понятовски  (1764-95г.). В началото на нацистката окупация на Полша, германците арестували кмета на Варшава Стефан Старжински в тази сграда. По време на Варшавското въстание поетът Кржиштоф Камил Бачински починал в руините на сградата. В годините след Втората световна война само дворецът Бланк бил възстановен. Дворецът Яблоновски и църквата, вече под името Св. Братята Алберт и Андрей- са едва сравнително наскоро възстановени. Паметникът на Нике, който някога се е намирал на Театралния площад в памет на съпротивата на Варшава срещу нацистите, е преместен на ново място.

Театралният площадНа снимката: Сградата на националната опера и театър;

 

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Plac Teatralny, Варшава, Полша;

Как да стигнете до площада:

-Чрез автобус /използвайте линия 111/;Важно: Статията предоставя информация за Театралния площад във Варшава. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 14 Март 2017г.

Търсите хотел във Варшава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Театралният площад

По-долу може да видите интерактивна карта относно Театралния площад във Варшава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: