Тенерифе – островът на вечното лято

Нарастващата популярност на Тенерифе сред любителите на пътешествията се дължи на редица фактори. Географски, островът се намира в центъра на архипелага, оформен от Канарските острови, което прави по-лесно пътуването чрез ферибот до всеки от околните острови. Въпреки че е най-голям като площ – около 100 км. дължина и около 40 км. на ширина – Тенерифе може лесно да се обиколи. Ако използвате добре поддържаните пътища /аутовиас/, които обикалят острова по периметъра му, може да обиколите Тенерифе в рамките на няколко часа. Това, заедно с ефективната обществена автобусна система, опциите за евтини коли под наем и многобройните курортни комплекси и заведения за хранене (особено в двата най-големи града), може лесно да превърнат този остров в място за мечтаната безгрижна почивка.

Тенерифе

На снимката: Тюркоазените води са запазена марка на остров Тенерифе;

Репутацията на Тенерифе като водеща туристическа дестинация се дължи на два различни вида „феномени“ – единият от тях е дело на природата, докато другият се дължи изцяло на човешката ръка. Когато говорим за природни красоти и забележителности на този остров, вниманието ни трябва да се насочим към Национален парк Канадас дел Тейде. В основната на парка се издига връх Тейде – спящ вулкан, който заема голяма част от центъра на остров Тенерифе. Това е най-високият връх в Испания и несъмнено оформя един от най-красивите пейзажи в цяла Испания.

Тенерифе

На снимката: Плаза де Еспаня в столицата на Тенерифе Санта Круз;

Тенерифе

На снимката: Монумент на Франко /Санта Круз де Тенерифе/;

По протежение на брега, на север и на изток от парка се намира район на острова, в който може да се усети доста отчетливо местната островна култура. Значително по-дъждовни като части от острова, северната и източната част се отличават със зелени и буйни пейзажи, които контрастират с далеч по-сухите южни части на Тенерифе. Южните части на остров Тенерифе се предпочитат от хората, които обичат т.нар. „пакетни почивки“, тъй като тук има съсредоточаване на комплекси, предлагащи „all-inclusive“ почивки. Тук се намират и многобройни, създадени от човека, плажове, сред които и Плая де лас Америкас.

В най-северните части на острова започва едно негово стесняване. Тук, заради отдалечеността на тези територии от планината Тейде, влиянието от изригванията на вулкана е било минимално. Кулминацията на тази част от острова е Пунта де Анага /Punta de Anaga/ – изключително зелен район на острова, където се усещат също следи от старото местно население под формата на пещери и груби пирамиди в близост до историческата столица Ла Лагуна – град, който е повече за предпочитане от туристическа гледна точка от далеч по-съвременния столичен град Санта Круз.

Туристическа информация:

Малък туристически информационен офис може да намерите на летище „Рейна София“, известно още като южното летище на Тенерифе. Офисът се намира удобно пред терминала за пристигащи, като още тук може да получите интересна информация за различни обекти и мероприятия из острова. Полезни точки за информация има в столицата Санта Круз – на Плаза де Еспаня /Plaza de España/ и в Пуерто де ла Круз – на Плаза де Европа /Plaza de Europa/

Как да стигнете до остров Тенерифе:

Най-лесно може да стигнете до остров Тенерифе чрез самолет. На острова има две летища, като основното се намира в южната част на острова и носи името „Рейна София“. Тук кацат повечето от самолетите до острова, поради което и тук потокът от туристи е значително по-голям, предпоставяйки доста опашки на самото летище. По-малкото и намиращо се в северната част на острова летище – Лос Родеос – е и по-старото летище на  Тенерифе. Тук кацат по-малко на брой самолети, а и удобствата не са чак толкова много. Имайте предвид, че полетите до Лос Родеос често се предлагат на по-високи цени, отколкото са тези до другото летище.

Що се отнася до пътуването с ферибот от континентална Испания до остров Тенерифе,  може да видите офертите на Transmediterranea (www.transmediterranea.es). Компанията предлага може би най-надеждните връзки с Канарските острови, като уебсайтът има версия на английски език и актуална информация за разписанията на корабите и наличностите на билети. За такова пътуване, колкото и приятно да е то, следва да си предвидите обаче един ден. Фериботите се движат два пъти седмично от Кадиз до Гран Канария, Тенерифе и Ла Палма. Разбира се, има и други компаниите, които осигуряват връзка на острова с Испания, както и с Мароко.

Транспорт на остров Тенерифе:

Основната форма на транспорт из острова е чрез автобус. Местната компания Titsa предоставя редовна услуга из целия остров. На местен език автобусите се наричат „guaguas”, като разписанията са на разположение на гари и спирки. Билетите може да се закупят и на самия автобус, като цените са сравнително ниски. Надеждността на автобусната мрежа като цяло е добра, въпреки че кола под наем позволява много повече свобода, а и това удоволствие не излиза чак толкова по-скъпо.

Вземането на кола под наем на остров Тенерифе като цена е също толкова скъпо, колкото и в континенталната част на Испания. Може би „скъпо“ не е съвсем точно казано, защото реално наемите на коли в Испания са едни от евтините в Европа. Много често може да намерите добри оферти за около 20.00 Евро на ден, с включена застраховка на колата и неограничен пробег. Имайте предвид, че колите обаче бързо се изчерпват, поради което е добре да направите резервация предварително. В лобитата на много от големите хотели на острова може да намерите офиси на компании за наем на автомобили.

Възможности за морски туризъм на остров Тенерифе:

Като всеки един остров, Тенерифе предлага многобройни опции за морски приключения. По отношение на морските спортове, едно от най-важните населени места на острова, е селцето Ел Медано. Причината за неговата известност са силните ветрове, които духат в тази южна част на острова. Благодарение на последните, Ел Медано е известно сред сърфистите като една от най-добрите европейски дестинации за този тип спорт. Ел Медано предлага два чудесни залива за практикуването на този спорт, като северният от тези заливи е използван дори за провеждането на кръг от Световната купа по уиндсърфинг. Поради тази причина тук може да се видят често доста професионални състезалите. Южният залив на Ел Медано е далеч по-спокоен и привлича предимно любители на този спорт, които не го практикуват професионално. При всеки един от заливите може да намерите и съответните магазини за екипировка, както и места, предлагащи курсове.

Тенерифе

На снимката: Плая де ла Тереситас;

Другите уиндсърфинг зони в Тенерифе включват Баямар и Пунта дел Идалго извън Ла Лагуна, в североизточната част на острова. Близо до Пуерто де ла Круз, на северния бряг, сърфистите предпочитат Плая де Мартианез.

Възможности за пешеходни обиколки из остров Тенерифе:

Най-популярната туристическа зона за пешеходни разходки из Тенерифе е Национален парк Тейде. Тук може да откриете многобройни пътеки, по които да се разходите или самостоятелно или чрез водач, осигурен от местните власти, управляващи парка. Интересно е, че много трудно може да се намерят карти на отделни те маршрути, като най-често такива има в наличност в туристическия офис в Санта Круз. Ако искате да се включите в най-впечатляващата от всички екскурзии из парка – тази до връх Тейде – трябва да получите разрешение за придвижване между най-горната станция на кабинковия лифт и върха. Разрешение може да получите от туристическия офис в Санта Круз.

Тенерифе

На снимката: Teleferico de Teide – фуникулярът, водещ почти до върха на вулкана;

Повечето туристи предпочитат да започнат изкачването към върха от основата на Монтана Бланка /Montaña Blanca/, където има маркирана пътека нагоре. Преди да стигнете до връх Montaña Blanca, завийте по пътечката, която води към Refugio de Altavista (3,270 метра). Тук дори може и да се нощува, но трябва да се направи резервация предварително. От Refugio de Altavista пътеката става по-стръмна, преди да достигне до Ла Рамблета /La Rambleta/ и до най-горната станция на кабинковия лифт. Като представите разрешението, което сте получили в началото на своята разходка, ще може да се разходите по последните 250 метра, стигайки до ръба на кратера – това е най-стръмният участък, който обаче често е препълнен от хора. От върха, ако денят е хубав и няма много облаци, ще може да видите целия остров Тенерифе, както и околните острови. Без съмнение ще усетите и неприятния, серен дъх на кратера. Разходката, за която ви разказахме с няколко изречения по-горе, отнема около 7 часа, а дори и повече. Добре е, ако искате да си доставите това удоволствие сред природата, да сте се подготвили със здрави туристически ботуши (голяма част от пътя е назъбена скала и камъни). Носете си и много вода.

Тенерифе

Тенерифе

На снимките: Национален парк Тейде;

Ако пък наистина искате да проверите силите си и възможностите, може да се насочите и към близкия връх Пико Виехо Pico Viejo (3,135 метра). Това е най-близкият връх до Тейде и е свързан с него чрез пътека, която се изминава за няколко часа. Освен ако не потеглите много рано сутринта, няма как да успеете да съчетаете и двата върха в един и същи ден.

Карнавалът на остров Тенерифе:

Карнавалът на остров Тенерифе може да се сравнява само с този в Рио де Жанейро, като причината за това е може би и фактът, че местните са моделирали до голяма степен своите празници именно въз основа на бляскавото събитие в Бразилия. Карнавалът започва преди първия ден на Великите пости, като още в началото празничното „напрежение“ ескалира, когато се провежда избор на Кралицата на карнавала. Изборът се осъществява от специално жури, което избира между няколко красиви девойки. Кралицата на карнавала ще ръководи бъдещите карнавални тържества, които започват два дни по-късно чрез парад по Avenidad de Belgica и Plaza de España.

Тенерифе

На снимката: Карнавалът в Тенерифе;

През следващата седмица се провеждат още по-мащабни паради, в които десетки хиляди хора, облечени в костюми на различни тематики, се разхождат из улиците. Провеждат се и имитации на латински танци на Avenida de Anaga. На много места участниците се опитват да накарат публиката да се включи в танците и така тържествата продължават с дни. Великият парад се провежда във вторник, като още от 16.00 часа следобед големи групи започват да представят големия спектакъл, известен като Триумф на карнавала.

Тенерифе

На снимката: Карнавалът в Тенерифе;

В сряда, или първият ден на постите, бележи и краят на карнавала. На този ден гигантска хартиена сардина преминава на парад по улиците, съпроводена от жени, облечени като за траур. С приключването на погребението на сардината, обичай датиращ още от 18-ти век, карнавалът достига до своя символичен край. Разбира се, тържествата не завършват точно по този начин. В идващата неделя, от 22.00 часа вечерта има фойерверки, с които наистина вече се слага край на годишния карнавал.

На линковете по-долу може да откриете допълнителни наши теми, посветени на различните населени места /градове и селца/ на остров Тенерифе, разпределени в зависимост от тяхното местоположение на острова:

1/ Градове и села в източната част на остров Тенерифе;

2/ Градове и села в северната част на остров Тенерифе;

3/ Градове и села в южната част на остров Тенерифе;
Важно: Статията предоставя информация за остров Тенерифе, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за острова – история, какво да видите на него, информация за карнавала на Тенерифе, как да стигнете до остров Тенерифе и как да се придвижвате по острова. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Декември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел на остров Тенерифе?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Тенерифе

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Тенерифе, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване по острова, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района на остров Тенерифе: