Термини Имерезе, остров Сицилия

Разположен на 40 км. източно от Палермо е Термини Имерезе – градче, известно от край време заради своите горещи извори.  Тук определено може да отделите няколко часа от времето си за разходка, макар че по-голяма част от посещаващите Сицилия туристи гледат на Термини Имерезе повече като на място за нощувка и база за разглеждане на околните интересни места. Въпреки всички градът има какво да ви предложи.

Термини Имерезе

На снимката: Панорамна гледка към долната част на Термини Имерезе;

Недалеч от Термини Имерезе се намират две чудесни забележителности – Какамо /в южна посока/ е един от най-големите и великолепни бастиони на острова, а Химера /в източна посока/ се намира на мястото на датирало от 7-ми век преди Христа гръцко селище. За тези от вас, които са истински изследователи и искат да видят и научават нови неща при пътуванията си, както Какамо, така и Химера ще се сторят доста по-привлекателни и възнаграждаващи от Термини Имерезе. Името на селището Термини Имерезе произлиза от латинското „Thermae Himerenses”, което в превод значи „горещите изводи на Химера“. Знае се, че доста известни личности в далечното минало са идвали тук заради изворите, като сред тях бил и гръцкият поет Пиндар. Творецът Диодор твърди, че изворите са създадени от три нимфи, а самият Херкулес бил първият, който се насладил на местните горещи бани.

Термини Имерезе е разделен на две части – Термини Баса (долната част) и Термини Алта (горен град, горна част). Горният град обхваща по-голямата част от историческия център на населеното място, докато в долната част на града са съсредоточени всички транспортни комуникации. Някога градът е бил заобиколен от крепостни стени, но днес е загубил по-голямата част от очарованието си заради настъпващата индустриализация, която е последвала в тази част на Сицилия в годините след края на Втората световна война.

 

Термини Имерезе

Термини Имерезе

На снимките: Типичните за града тесни улички;

Как да достигнете до Термини Имерезе:

Ако не разполагате със собствен транспорт за обиколка на Сицилия и отделните градове или ако искате да използвате алтернативни форми на придвижване, то най-лесният начин да достигнете до Термини Имерезе е чрез влак. Градчето се намира на главната линия между Палермо и Месина, по която преминават влакове много често /на всеки час/, а пътуването до Термини Имерезе от Палермо отнема не повече от 20 минути.  Билетите са на цена около 3.00 Евро. Автобусните линии по маршрута до Термини се оперират от SAIS. От Виа Балсамо 20 в Палермо потеглят редовни и чести автобуси през целия ден, а билетите също се движат в порядъка 3-4.00 Евро. В случай, че все пак ще пътувате с автомобил и ако се намирате в Палермо, тръгнете на изток по магистрала А19, свързваща Палермо и Месина. Изходът за Термини Имерезе е ясно отбелязан на пътя.

Туристическа информация:

Туристическият офис в града е разположен на Кортиле Малтезе /Cortile Maltese/. Отворен е в понеделник и сряда от 8.00 часа до 18.00 часа, а във вторник, четвъртък и петък от 8.00 часа до 14.00 часа.

Забележителности на Термини Имерезе:

Основната забележителност на града е местната катедрала. Днешната постройка е резултат до голяма степен от реконструкция от 17-ти век, като през годините са внасяни редица промени. Фасадата й , която датира основно от 1912г., е проектирана за да побере четири статуи от 16-ти век /тези, които са изложени сега са копия/. Интериорът на храма се отличава с няколко ценни предмета, най-вече скулптури от 18-ти век, както и мраморен релеф от 18-ти век „Мадона дел Понте“, който може да се види в четвъртия параклис отдясно. Разгледайте също така параклиса на Сан Бартоломео, където може да видите ценен венециански рококо стол, както и параклиса, посветен на Непорочното зачатие, в който се намира дървена статуя, дело на Куатрочи от 1799г. Разпятието на главния олтар е изрисувано от двете страни от Пиетро Рузолон през 1484г. Катедралата на Термини Имерезе се намира на Пиаца дел Дуомо. Влизането в храма е безплатно, а посещение са възможни всеки ден между 9.00 часа и 17.00 часа.

Термини Имерезе

На снимката: Катедралата;

Ако сте любители на историята и изкуството и по-точно ако се интересувате от сицилианско изкуство и история, то може да посетите градския музей на Термини Имерезе. Основан през 1873г. в изоставен дворец от 14-ти век, градският музей е един от най-добрите регионални музеи по северното крайбрежие на Сицилия. Посещението тук ще ви предостави един отличен урок в областта на изкуството, археологията и естествената история на района. Засегната е и праисторията чрез експонати на артефакти, открити в близките пещери, обитавани в палеолита и неолита. Най-ценните произведения от колекцията са тези, които са открити при руините на Химера, като сред тях трябва да се отбележат лъвска глава, която е красяла Храма на победата между 480г. и 460г. преди Христа. Може да видите и голяма каменна плоча с арабски надписи,  която е била поставена над портата на Термини Имерезе по време на дните, през които градът е бил под властта на сарацините. Тук може да видите мозайки, саркофази и дори оловните тръби, използвани от римляните за техните водопроводи. Потърсете византийския триптих и картини на Матия Прети, ученик на Караваджо. Най-впечатляващият триптих, Мадоната и Светиите, е дело на Гаспар да Пезаро и датира от 1453г. Градският музей се намира на Виа дел Музео Сивико /Via del Museo Civico/. Входът е свободен, а самият музей е отворен от 9.00 часа до 13.00 часа и от 16.00 часа до 18.30 часа /вторник-събота/ и от 9.00 часа до 13.00 часа /неделя/.

Термини Имерезе

Термини Имерезе

На снимките: Градският музей на Термини;

Настаняване в Термини Имерезе:

Изборът от хотели в градчето не е малък, а и както отбелязахме по-горе не са малко хората, които предпочитат да нощуват тук и да използват мястото като база за обиколки из района. Ако трябва да отличим  място за настаняване, то бихме посочили Гранд Хотел деле Терме /Grand Hotel delle Terme/. Датиращ от 19-ти век, този хотел се намира точно над извора, който в миналото е използван за лечение от самия Плутарх. Днес посетителите може също да усетят лечебните свойства на водата, която навремето е използвана и от римляните. Хотелът се намира в долната част на града, близо до търговското сърце на Термини Имерезе.

Заведения в Термини Имерезе:

Ristotante Pub Santi e Peccatori е определян като най-добрият ресторант в града, предлагащ традиционни сицилиански ястия и много морски деликатеси. Не са малко жителите на Палермо, които идват тук само заради това заведение, а сицилианците дори претендират, че заради водата на Термини Имерезе, тук се правят най-добрите спагети в Италия. Оставяме на вас да прецените дали това е истина или просто туристически трик.

Термини Имерезе

На снимката: Местните плажове също може да ви мотивират да посетите града;
Важно: Статията предоставя информация за град Термини Имерезе – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Май 2017г.

Търсите хотел в Термини Имерезе?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Термини Имерезе

По-долу може да видите интерактивна карта относно Термини Имерезе – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: