Толедо – старата столица на Испания

Толедо си остава един от най-великите и значими градове на Испания. Напомнящ за великото си минало, градът ще ви представи немалко интересни забележителности. Заради това не е случайно, че целият град е национален паметник на Испания, както и паметник на човечеството на ЮНЕСКО. И към всичките исторически забележителности на Толедо трябва да прибавим красивото му разположение, за да стане картината пълна. Все пак няма как да не отбележим, че в наши дни градът не е това, което беше преди десетилетие. Това се дължи главно на големия брой туристи, които отскачат до тук от Мадрид, за да прекарат деня си в Толедо. Така че ако очаквате спокойна разходка из забележителности, пригответе се да бъдете разочаровани.

Толедо

На снимката: Толедо с издигащия се над града Алказар;

Толедо е разположен върху скална могила, където сякаш всеки един свободен сантиметър е застроен. Църкви, синагоги, джамии и къщи са се струпали една върху друга в нещо като спирала. Както загатнахме и по-горе, за да видите града в най-доброто му и привлекателно състояние, добре е да избегнете пиковите туристически сезони, както и да си предвидите поне една нощувка в града. Ако решите да дойдете в Толедо, за да гледате града само в рамките на 1 ден, времето може да ви се стори, че ви притиска и няма да може спокойно да видите всичко. Няма как да не отбележим, че вечер градът се превръща в съвсем различно място – туристите, дошли от Мадрид за деня, напускат града, а когато градското осветление светне, Толедо може да се определи като „сцена от картина на Ел Греко“.

Толедо е съществувал като селище далеч преди времето на римляните. Самите те са превзели града през 192г. преди Христа, когато Толедо бил известен като Толетум. Градът бил малък, но добре защитен. По-късно е превзет от вестготите, които го превръщат в своя столица. До пристигането на маврите по тези земи през 712г. Толедо бил вече важен културен и търговски център. Последвалият период, при който евреи, маври и християни живеели заедно в мир и равенство, бил свързан с изключително бързо развитие и просперитет. Въпреки че има малко физически останки от този период, с изключение на очарователната миниатюрна джамия Кристо де ла Луз, дългото господство оставило ясен знак върху атмосферата и облика на града.

Толедо

На снимката: Замъкът на Толедо;

Когато християнският крал Алфонсо VI възвърнал града в ръцете на християните през 1085г. с помощта на Ел Сид, мавърското влияние рязко отслабнало. Въпреки, че Толедо станал столица на Кастилия и основа за кампании срещу маврите на юг, самият град се славил като център за културна толерантност. Тук имало училище за преводачи, разкриващо научните и философски постижения на Изтока, но арабските занаятчии и строителни похвати стояли в основата на изграждането на някои от най-хубавите сгради от периода. Достатъчно е да се погледната църквите в Сан Роман или Сантяго дел Аррабал или в някоя от старите градски порти.

В същото време еврейската култура останала особено силна. Имало е момент, в който в Толедо имало цели 7 синагоги. От тях две са оцелели, а еврейските представители са заемали важно позиция в управлението на града. Най-известният от тях бил Самюел Леви, който бил ковчежник и дясната ръка на Педро Жестокия. Последният отговорил напълно за името си, като убил Леви и заграбил цялото му богатство. От този период датира и най-важният християнски паметник в града – чудесната катедрала на Толедо.

Толедо

На снимката: Катедралата на  Толедо;

Златната епоха на града завършила бързо през 16-ти век, когато столицата била преместена в Мадрид. Последвали години на гонения на мюсюлмани и евреи, като някои от тях потърсили спасение в католицизма. Градът играе малка роля в испанската история до Гражданската война. Дори и след нея той запазва средновековния си облик, който много често може да видите в картините на Ел Греко.

Толедо

На снимката: Изключителният интериор на катедралата;

Най-доброто време за посещение на Толедо:

Отговорът на въпроса „Кога е най-подходящото време за посещение на Толедо?“ дава разположението на града. Последното оказва съществено влияние върху местния климат, определяйки много студените зимни месеци и доста горещото и сухо лято. Сериозните валежи в Толедо са в периода от средата на есента до началото на пролетта. Поради тази причина нашият съвет е да планирате посещение или през пролетта или в началото на есента. По този начин може да избегнете и лудницата с тълпите от туристи, които завземат Толедо през юли и август.

Толедо се слави с няколко интересни фестивала /fiestas/, които може да ви се сторят достатъчна причина да посетите града в периода на тяхното провеждане. В първата неделя на месец февруари се провежда фестивалът „Санта Агуеда“ – това е традиционен женски фестивал, при който омъжени жени се обличат в традиционни костюми  и провеждат парад из града. През март или април е моментът за „Светата седмица“, по време на която има официални шествия в Толедо. През май или юни в Толедо се провежда религиозно шествие, чиято традиция датира от 16-ти век. На 15-ти август по случай празника на Богородица в града има впечатляващи фойерверки.

Толедо

На снимката: Парад в града по време на „Корпус Кристи“;

Как да стигнете до Толедо:

Едва ли ще имате проблем с достигането до Толедо, както и с ориентирането из самия град, тъй като река Тахо разполовява Толедо на стар и нов град. Толедо лесно може да се достигне с автобус, защото такива потеглят на всеки 30 минути от Estación Sur в Мадрид. Обикновено автобусите обслужват линията между 6.30 сутрин и 22.00 часа вечер. Пътуването е около час.

Търсите хотел в град Толедо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

До Толедо може да се стигне и с влак, ако пътувате от испанската столица. Има високоскоростен влак от гара Аточа, с който се стига само за 35 минути. Билетите обаче са и значително по-скъпи в сравнение с автобусните. Железопътната гара на Толедо се намира на Пасео де ла Роза, или на около 20 минути пеша от центъра на града. Може да стигнете пеша до сърцето на Толедо или да използвате местен транспорт /автобуси с номера 5 или 6, или специалната за целта туристическа маршрутка/. Автогарата се намира на Avenida de Castilla la Mancha, което е в модерната част на Толедо. До центъра на Толедо от тук може да стигнете отново като използвате автобусна линия 5 на местния градски транспорт, макар че ако решите да стигнете пеша, ще са ви необходими не повече от 10 минути.

Ако решите да пътувате с автомобил до Толедо, трябва да знаете, че може да имате проблем с шофирането из част от тесните улички на града, както и с намирането на места за паркиране. Най-добрите места да оставите паркирана колата са по уличките около Circo Romano /в новата част на Толедо/, или в подземния паркинг в близост до ескалаторите, водещи към стария град /Parking Recaredo/.

Туристическа информация:

Главният туристически офис в Толедо се намира срещу Пуерта Нуева де Бисарга. Офисът работи през целия ден от понеделник до събота, а в неделя и на официални празници – до 15.00 часа. Има и друг туристически офис, намиращ се на площада до катедралата. Той оперира обаче при малко по-ограничено работно време. Полезна информация за града, освен в тези офиси, може да намерите и онлайн:  www.toledo-turismo.com; www.toledo.es; www.turismocastillalamancha.es.

Толедо

На снимката: Музеят на Ел Греко;

Резервация на хотел в Толедо:

Резервацията на стая предварително е важно, ако посещавате Толедо и планирате нощувка тук. Това важи с още по-голяма сила, ако посещението ви е през уикенд или през летните месеци. Възможно е да направите резервация и на място в местния туристически офис, където има списък с всички налични помещения за настаняване в града, както и система за резервации. Имайте предвид, че цените на много места почти се удвояват по време на Великден и официални празници.

Търсите хотел в град Толедо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Транспорт:

Градският транспорт в Толедо обхваща добра автобусна мрежа. Автобусните линии се оперират от местната компания TARTA (https://www.tarta.com/). За улеснение на хората, които не са испанци, компанията предлага добър сайт на английски език с полезна информация за маршрути и цени на билетите. Информация за отделните автобуси и линии може да видите тук: https://tartatracker.com/routes. Билетите за еднократно пътуване струват 1.25 Евро. Предлагат се месечни и седмични карти. За възрастни хора над 60 години има намаления.

Ако искате да обикаляте из града и по-отдалечените му части, имайте предвид, че обществените автобуси може да не са най-добрата идея за целта. Причината за това е, че линиите на местния транспорт не осигуряват чак толкова добра свързаност и може да ви се наложи да смените поне 2 линии преди да стигнете до някой по-отдалечен край на града. Освен това автобусите не са на малки интервали, което означава загуба на време в чакане по спирки. Много важно – шофьорите на автобусите не връщат ресто, така че е добре да си предвидите точни суми за билети, или пък да намерите офис на компанията и да си закупите жетони за пътуванията в автобусите /това е алтернатива на билетите/.

Знаете ли, че:

Оръжията, използвани при снимките на филми като „Гладиатор“, „Властелинът на пръстените“ и „Александър Велики“, са създадени в Толедо?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Замъкът на Толедо;

2/ Катедралата на Толедо;

3/ Църквата Санто Томе;

4/ Музей на Ел Греко;

5/ Манастирът Сан Хуан де лос Рейес;
Важно: Статията предоставя информация за Толедо, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за града – история, как да стигнете до града от Мадрид, информация за най-големите местни забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Ноември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел в град Толедо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Толедо

По-долу може да видите интерактивна карта относно Толедо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: