Торе дел Манджа – град Сиена, Италия

Кулата „Манджа”, или Торе дел Манджа в Сиена, се издига от лявата страната на Палацо Публико и до днес остава впечатляваща комбинация от елегантност и височина. Построена е между 1338г. и 1348г. Името й се свързва с това на първия звънар в кулата, отброявал часовете оттам – Джовани ди Балдучо. Той бил наричан „mangia – guadagni”, което в буквален превод означава „ядящ пари”. Балдучо бил известен чревоугодник, който харчел всичко спечелено за храна. Дизайнът на кулата е дело на архитектите Мучио и Франческо ди Риналдо. Мраморната ложа в горната й част е построена от Липо Меми. Те е добавена през 1352г. като обет на жителите на Сиена, оцелели по време на чумата. Изработката й обаче не била лесна. Четирите й ъглови стълба били нееднократно изменяни и са окончателно завършени през 1376г. Дървеният покрив е заменен с мраморен едва през 1461г. от Антонио Федериги. През 1360г. е добавен и часовник. Понастоящем кулата има три камбани.

Торе дел Манджа

На снимката: Торе дел Манджа се извисява над централния площад на Сиена и всички сгради в града;

Кулата била замислена с височина, равна на височината на катедралата на Сиена. По този начин трябвало да се покаже, че църквата и държавата са равнопоставени. Висока е 88 метра и до върха й се стига по 400 стъпала. Оттам се разкрива великолепна панорама към Пиаца Кампо и целия град. Легенда разказва как по време на строителството в основата на кулата били скрити четири късметлийски монети, а в четирите й ъгъла има камъни с надписи на латински и староеврейски, който трябва да пазят кулата от нещастия.

Торе дел Манджа

На снимката: Стълбите на кулата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazzo del Campo, Сиена, Италия;

Работно време:

Зимно работно време (16 октомври – 28 февруари) Всеки ден от 10:00  до 16:00

Последен вход в 15:15.

Лятно работно време (1 март – 15 октомври) Всеки ден от 10:00  до 19:00

Последен вход в 18:15.

Затворена е на Коледа, а на Нова Година работи от 12:00 до 16:00, като касата затваря в 15.15 часа;

Вход:

Редовна цена 10.00 евро
Лица под 6 г. Безплатно

Възможно е да закупите комбиниран билет за кулата и “Museo Civico”, който е на цена от 13.00 Евро;Важно: Страницата предоставя полезна информация за Торе дел Манджа, една от големите забележителности на италианския град Сиена – историческа справка и разположение на забележителността, цена на входните билети за кулата, работно време за посещение, опции за комбинирани билети. Статията е последно обновена от нашия екип на 11 Юли 2018г.

Торе дел Манджа

В случай че търсите хотел в Сиена, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Торе дел Манджа – Сиена, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: