Триумфалната арка – град Париж, Франция

Триумфалната арка е една от най-известните забележителности на Париж. Разположена в средата на площад „Шарл дьо Гол“ /Place Charles de Gaulle/, от Арката се открива красива гледка към един от най-известните булеварди на Париж- Шанз-Елизе. Арката е построена в знак на почит към всички, които са се били и са загинали по време на Френската революция и войните на Наполеон. Както отвън, така и вътре може да видите изписани имената на известни френски генерали, а така също и места, където французите са постигнали големи победи на бойното поле.

Триумфалната арка

На снимката: Общ изглед към арката;

Триумфалната арка е проектирана от Жан Шалгрин през 1806г. Може да се каже, че с нея се поставя началото на изграждането на редица забележителности, чиято цел била да предадат едно патриотично послание. Монументът е висок 50 метра, докато самият голям купол е с височина от близо 30 метра. Арката разполага и с по-малък свод/купол, който е с височина от близо 19 метра. До 1982г. Триумфалната арка в Париж се счита за най-голямата такава арка в целия свят, но именно през тази година бива открита Триумфалната арка в Пионгянг.
Както вече отбелязахме по-горе, арката е построена по дизайн на Жан Шалгрин, който се опитва да представи неокласическа версия на римските арки. Много известни скулптури на Франция участват по време на строителния процес. Сред тях се открояват имената на Жан-Пиер Корто, Франсоа Руде, Аннтоан Етекс и други. В основата на арката могат да бъдат разграничени четири основни скулптурни групи- „Триумфът от 1810г.“, „Съпротива и Мир“, „Заминаване на доброволците от 1792г.“, както и „Мир от 1815г.“. В горната част на арката пък са разположени 30 щита, върху които са гравирани имената на големи военни победи от времето на Наполеон и Френската революция. Върху вътрешните стени на арката, както отбелязахме по-горе, пък са изписани имената на над 600 души, свързани с големите битки на Франция. Имената на тези, загинали в бой, са подчертани.

Триумфалната арка

На снимката: Една от 4-те скулптурни групи, които могат да бъдат видени в основата на арката;

Под свода на Труимфалната арка се намира гроба на незнайния войн от Първата световна война. Този монумент бива поставен през 1920г., когато е запален и първият вечен огън в Европа. Пламъкът гори в памет на всички загинали във войните /посветен е вече и на тези, дали своя живот по време на Втората Световна война/, чиито тела не са били идентифицирани. Според справките, вечният огън е бил изгасян само веднъж за толкова много години- при неприятен инцидент по време на Световното първенство по футбол, проведено във Франция през 1998г.

Полезна информация за забележитеността:

Адрес: Place Charles de Gaulle, 75008 Париж, Франция;

Телефон: +33 (0) 1 55 37 73 77;

Работно време:

Посещения на Триумфалната арка са възможни всеки ден от седмицата, като се спазва следното работно време в зависимост от периода на годината:

От 2-ри Януари до 31-ви Март, от 10.00 часа до 22.30 часа;

От 1-ви Април до 30-ти Септември, от 10.00 до 23.00 часа;

От 1-ви Октомври до 31-ви Декември, от 10.00 до 22.30 часа;

Последното посещение е възможно най-късно 45 минути преди официалния час за затваряне;

Затворена на: 1-ви Януари, 1-ви Май /сутрин/, 8-ми Май /сутрин/, 14-ти Юли /сутрин/, 11-ти Ноември /сутрин/ и 25-ти Декември;

Вход:

Нормален билет- 12.00 Евро;

Намален билет- 9.00 Евро;

Билет за възрастен като част от група- 9.00 Евро /групата следва да е поне от 20 души/;

Безплатен вход:

Деца до 18 години с придружител;

Лица от 18 до 25 години, които са граждани на държава-членка на ЕС, както и за лица, постоянно живеещи във Франция;

Инвалиди с придружител;

Безработни;

Как да достигнете до Триумфалната Арка?

Чрез Метро:

Линии 1, 2 и 6 /трябва да слезете на станция Charles de Gaulle-Etoile/;

Чрез РЕР:

Линия А /трябва да слезете на станция Charles de Gaulle-Etoile/;

Чрез Автобус:

Линии 22, 30, 31, 52, 73, 92 и Балабус;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за Триумфалната арка, една от забележителностите на френския град Париж – историческа информация за триумфалната арка, информация за разположение на арката и как да стигнете до забележителността, работно време за посещения и цена на входните билети за арката. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Триумфалната арка

В случай че търсите хотел в Париж, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Триумфалната арка в Париж, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: