Тромсьо – входната врата към Арктика

Тромсьо е северен град, който в момента играе важна роля в норвежкия север като основен местен търговски и финансов център. Градът е административен център на региона Тромс и е известен и със своите четири университета. От всички 65 000 жители на града, около 9 000 души са студенти в местните университети, които са и най-северно разположените университети в Норвегия. Тромсьо е разположен на близо 1800 километра от столицата Осло /почти 1100 мили/ и на почти 600 километра разстояние от друг голям норвежки град – Бодо. В момента Тромсьо е четвъртият по отношение на икономическия растеж и значение град в Норвегия.

Тромсьо

На снимката: Тромсьо през нощта- красива гледка, особено на фона на покритите със сняг околни планини и фиорди;

Местоположението на Тромсьо е изключително важно за неговото развитие и напредък през годините. Градът се намира на около 400 километра на север от Арктическия кръг, което е и причината за доста интересното времето тук. Тромсьо се „радва” на среднощно слънце от 14-ти май до 30-ти юли всяка година, но от друга страна в периода между 25-ти ноември и 21-ви януари в града се чувства липсата на слънчеви лъчи. Климатът на града е допълнително повлиян от околните планински ридове, които са покрити със сняг през по-голямата част от годината. Следва да се отбележи, че Тромсьо е бил отправна точка за няколко арктически експедиции, включително и една от най-известните – Руал Амундсен е потеглил именно от района на Тромсьо за своята арктическата експедиция, където намира смъртта си през 1928г.

Тромсьо

На снимката: Районът на Тромсьо е известен като едно от местата в света, което е чудесно за наблюдаване на природния феномен „Северно сияние“;

Чарът на Тромсьо се дължи основно на заобикалящата го природа и чудесни гледки. Много туристи и изследователи казват, че Тромсьо е един от най-добрите градове в Европа и може да се сравни дори с Париж, но това не трябва да се приема толкова директно. Вярно е, че природата и историята тук са добре съчетани в този норвежки град, но красотата на Тромсьо не трябва да се надценява. Ако решите да се разходите из града, то има няколко основни атракции, които трябва да посетите. Една от тези атракции е местната катедрала на Тромсьо. Местната главна църква представлява дървена конструкция, която е трудно да се отоплява през зимните месеци. Катедралата е осветена през 19-ти век и показва някои интересни класически, а дори и швейцарски архитектурни елементи. Друга местна църковна сграда, която заслужава посещение е т.нар Арктическа катедрала. Тази сграда всъщност е енорийска църква, а не катедрала, и се намира точно срещу центъра на града, върху континенталната част на града. Поради своята интересна и модерна визия, тази сграда често се нарича „Операта на Норвегия“, поради приликата й с Операта в град Сидни, Австралия. Любителите на природата могат да се насладят не само на околните прекрасни гледки на север, но и да разгледат на най-известната ботаническа градина в северна Европа. Тук можете да видите много растения от Арктика, Антарктика, както и редица алпийски и хималайски цветя.

Тромсьо

На снимката: Арктическата катедралата в Тромсьо е една от най-интересните постройки в града, която се отличава с причудливата си форма;

И ако всичко това не е достатъчно за вас и ако търсите някакво ново преживяване, то тогава ние можем да ви предложим посещение в най-северната пивоварната в света – Macks Olbryggeri /пивоварната Мак/. Тази бирария определено си заслужава да бъде посетена.

Най-доброто време за вашето посещение:

Климатът на Тромсьо и най-доброто време за посещение на града до голяма степен се влияе от разположението на града. Температурите през летните месеци са добри за посещение тук, по време на среднощното слънце, докато тези през зимните месеци са под 0 градуса. В повечето от случаите, температурите през зимата са около -15 градуса.

Когато се преценява кое е най-доброто време за посещение на Тромсьо, трябва да се обърне внимание на влиянието на среднощното слънце. Ако пристигнете в този полярен град през лятото, по време на среднощното слънце, когато слънцето не залязва, тогава вие ще откриете Тромсьо да се тресе от купони денонощно, като местните заведения почти не затварят. От друга страна, през зимните месеци слънчевите лъчи не достигат града и през по-голямата част от деня е тъмно.

Транспорт:

Ако внимателно сте прочели информацията по-горе, тогава вие вече знаете, че Тромсьо е разположен в северната част на Норвегия и на голямо разстояние от всеки друг голям норвежки град /столицата Осло се намира на близо 1800 километра разстояние от Тромсьо/. Точно поради тази причина, най-лесният вариант да достигнете до Тромсьо е чрез самолет. Летището на града е кръстено Лангнес /Langnes/ и се намира на около 13 километра от центъра на града. Има редовни полети от Осло, Берген, Трондхайм и други градове. Местните самолетни компании, извършващи полети до Тромсьо са: SAS /повече информация можете да получите на: +47 74-80-41-00; www.sas.no); Widerøe (повече информация можете да получите на: 47 81-00-12-00; www.wideroe.no), и Norwegian Air Shuttle.

Ако обичате да пътувате с влак, то ще останете разочаровани, тъй като няма железопътна връзка до Тромсьо. Най-близката железопътна гара се намира в град  Нарвик, като от Нарвик ще трябва да изминете останалата част от пътя с автобус. Връзката с автобус от Нарвик до Тромсьо се обслужва от Nor-way Bus Ekspress / повече информация можете да получите на: www.nor-way.no/. Автобусите се движат ежедневно и цялото пътуване отнема около 4 часа. Цените на билетите за пътуване зависят от това дали сте закупили еднопосочен или двупосочен билет, но по принцип варират между 400.00 NOK и 750.00 NOK. Ако имате собствен автомобил, трябва да се подготвите за дълго пътуване на север. Ако сте в Осло, поемете по магистрала E6 и следвайте пътя в северна посока.

Тромсьо

На снимката: Въжената линия „Fjellheisen“ в Тромсьо;

Ако искате да посетите Тромсьо като използвате малко по-различен вариант на придвижване, то можете да използвате за целта обслужващите тези части на Норвегия параходи. Тези съдове спират на много от крайбрежните градове като Нарвик, Бодо и Берген. Повече информация за тази опция може да се намери на: www.hurtigruten.us.

След като стигнете веднъж до Тромсьо, можете да получите повече информация за вашите възможности за транспорт в рамките на града и цялата област от местната туристическа служба. Тя се намира на улица Kirkgate 2. От юни до август, туристическият офис е отворен от понеделник до петък, от 9.00 часа до 19.00 часа, събота и неделя, от 10.00 часа до 17:00 часа. През останалите месеци, той е отворен само от понеделник до петък, от 9.00 часа до 16:00 часа.

Центърът на Тромсьо е разположен на източния бряг на остров Tromsøya. Той е разделен от хълмовете на западния бряг и летището в Лангнес /Langnes/. Един мост и тунел свързват континенталната част на Норвегия с остров Tromsøya. Сърцето на града е достатъчно малко, за да можете да го обиколите сравнително лесно и пеша. Главната улица на града, където се намират много от местните магазини, се казва Storgata. Когато стигнете до средата на улицата, ще излезете на голям площад, носещ името Stororget. Други основни улици в централната градска част са Strandgata, Skippergata и Skansegata. Този район е пълен с магазини, ресторанти, барове и кафенета.

Ако пристигнете в Тромсьо със самолет, ще трябва да използвате местните автобуси „Flybussen” от летището. Цялото пътуване от летището до центъра на града не отнема повече от 15 минути. Еднопосочен билет струва 80.00 NOK за възрастни и 40.00 NOK за деца. След като вече сте в Тромсьо, можете да използвате услугите на обществения транспорт. Еднопосочен билет за автобусите струва 35.00 NOK за възрастни и 18.00 NOK за деца. Също така е възможно да се закупи 24-часов билет/карта на намалена цена от туристическия офис на града. Пълна информация за цените на билетите за пътуване с градския транспорт е на разположение на: www.tromskortet.no.

Тромсьо

На снимката: Много от посещаващите Тромсьо туристи предпочитат да направят това с параход, който спира и в много от крайбрежните градове на Норвегия;

През лятото много от посетителите на Тромсьо предпочитат да се разходят и да разгледат града с велосипед. Можете да наемете велосипеди в Sportshuset, намиращ се на ул Storgata 87. Цените на велосипедите варират, в зависимост от модела на наетия велосипед, но обикновено цените са между 80.00 NOK и 110.00 NOK.

Храни и напитки:

 Много на брой добри рибни ресторанти могат да бъдат намерени в Тромсьо. Всички те предлагат голямо разнообразие от морски дарове, особено през зимните месеци, когато рибата треска достига до крайбрежието на Норвегия. Преди да влезете в някой от местните ресторанти трябва да знаете, че цените тук не са от най-евтините, но всъщност това е валидно за цялата Норвегия. Бъдете готови с повечко пари, ако наистина искате да се насладите на качествено обслужване и добра храна в някой от местните ресторанти. Всички ястия се приготвят тук с пресни подправки Акцентът е поставен върху морски дарове, като треската, американската треска и камбалата са в менюто. Можете също да опитате „molje“ – бульон, приготвен с риба или месо, или пък може да опитате от рачешки крака. Вегетарианците ще имат трудни времена тук, тъй като няма много голям избор от вегетариански ресторанти в града.

Тромсьо

На снимката: Пивоварната „Мак“ е най-северно разположената пивоварна в света;

По отношение на местните напитки,вече споменахме няколко думи за пивоварната Мак – най-старата пивоварна в Норвегия. Можете да опитате някоя от нейните марки бира – Хаакон или Макс Пилснер.

Знаете ли, че:

Тромсьо е едно от местата на Земята, което е най-подходящо за наблюдаването на Северното сияние?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Катедралата на Тромсьо;

2/ Арктическата катедрала;

3/ Fjellheisen;

4/ Полария- най-северният аквариум в света;

5/ Арктическо-алпийската ботаническа градина;

6/ Галерия за съвременно изкуство в Тромсьо;

7/ Пивоварната Мак;

8/ Северното сияние /Аврора Бореалис/;

Допълнителна информация за Тромсьо може да бъде намерена на официалния туристически сайт на града: www.visittromso.com.

Важно: Статията предоставя информация за един от най-големите градове в Норвегия- град Тромсьо. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението наТромсьо , как да стигнете до Тромсьо, информация за градския транспорт в Тромсьо , заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на Тромсьо. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.
Тромсьо

В случай че търсите хотел в Тромсьо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта на Тромсьо, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този норвежки град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Тромсьо, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в Тромсьо и околността: